Urter i krukke for høsting hele sommeren.

Urter i krukke for høsting hele sommeren.

En god tilgang til urter er det mange som ønsker seg og urter i krukke kan du ha nesten overalt. I hagen, på terrassen og balkongen eller i en vinduskarm. De aller fleste urtene liker en lun holdeplass med jevn vanning, sol og litt næring. Fyll et plantekar du har og lag ditt eget urtebed fylt med nettop dine favoritter eller noen nye typer du ikke har prøvd enda.

urteplante
Salvie som har overvintret for 3. året

Forrige helg var jeg på et gartneri som hadde en mengde spennende urter som jeg aldri har sett før. Dette måtte jo selvsagt prøves? Generelt har interessen for urter og spiselige planter vært økende siste årene og dette resulterer i at det stadig kommer nye sorter i produksjon og salg.

Urteplante
Salvien står nå med blomsterknopp etter overvintringen.

Så lenge jeg har hatt planteinteressen har jeg også vært opptatt av det som kan dyrkes og spises. Jeg er glad i å lage mat så en urtehage har vært en drøm. Dessverre har jeg ikke hatt plass, men det er kanskje bedre å si at jeg ikke har prioritert en grønnsaks eller urtehage. Jeg landet istedenfor på et par store tønner med god jord i en sydvegg. Lett tilgjengelig for meg, litt mindre tilgjengelig for sneglene og urtene stortrives! Fler av dem overvintrer faktisk år etter år, med blant annet Koriander som frør seg.

Koriander
Noen av frøplantene fra fjorårets Koriander som jeg samlet da jeg blandet inn kompost i tønna.

Når det kommer til planting vil jeg igjen si at godt miljø for røttene er alfa og omega. Hull i bunnen er superviktg. Jeg har sett endel urteplanter i handelen med diverse potter og kar som er helt tette. Disse vil sjelden leve lenge. Med hull i bunnen for drenering og en gi næringsrik jord kommer du langt. Jeg tok derfor et 10mm trebor og gjennomhullet bunnen før jeg fylte opp slik som her. Det oftere at vi vanner i hjel plantene enn at de tørker for mye. Avrenning og drenering for at de ikke skal stå med bena i vann.

Urteplanter
En ny Jordbærmynte med fantastisk duft av jordbær. Til venstre er det en Lakristagetes (Tagetes lucida)

Vi kjøper også endel urter i vanlig matbutikk. Dette er som regel ikke så sterke planter men jeg gir dem som regel en sjanse ute i krukke. Noen klarer det fint og noen går dukken. Alle fortjener en mulighet og for meg skjærer det i hjertet å kaste en plante som det er liv i.

Urter
Gi plantene plass til å vokse for bedre resultat. Jeg klarte ikke å la være å ta med Artisjokk bak til venstre og en Karriplante (Helichrysum italicum) som er fantastisk i matlaging

Når det kommer til å plante så vil jeg også her anbefale å gi alle plantene litt plass. For stor konkurranse og tett planting vil som regel gi et dårlig resultat. God vekst for å kunne høste mer er jo målet. Vokser det fort og blir mer enn du bruker kan du også tørke urtene for senere bruk gjennom vinteren. Jeg viste litt om tørking av urter / hvitløk her. Dette kan brukes på mange ulike sorter og er superenkelt!

Planteliste på dem som er med hos meg i år er:

 • Timian (overvintrer)
 • Oregano (overvintrer)
 • Estragon (overvintrer)
 • Salvie (overvintrer)
 • Koriander (overvintrer)
 • Karriplante
 • Jordbærmynte
 • Lakristagetes
 • Rosmarin
 • Kruspersille
 • + en Artisjokk
 • Gressløken har spredd seg alle andre steder:-)

Dette skulle dekke de fleste behov til forrett, hovedrett og dessert!

Urter i krukke
Karriplante som jeg aldri har hatt før med super og dekorativ sølvfarge i bladene

 

Nyt sommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments