Stell av sjokoladekosmos for vekking fra vinterdvalen og en ny vår

Stell av sjokoladekosmos for vekking fra vinterdvalen og en ny vår

Sjokoladekosmos er helt klart kommet for å bli her i hagen, de magisk mørke og sjokoladeduftende blomstene seilte raskt opp på favorittlisten for noen år siden, og jeg elsker jo sjokolade i nesten alle varianter! Akkurat nå er de ganske stusselige, men med godt stell av sjokoladekosmos legges grunnlaget for å gi et hav av blomster utover sommeren. Nå skal de vekkes fra vinterdvalen.

stell av sjokoladekosmos
Det er ikke mye som ligner på de flotte plantene dette skal bli

Sjokoladekosmos eller Cosmos Atrosanguineus kommer opprinnelig fra Mexico, og på de opprinnelige vokseplassene skal de visst ha blitt utryddet. Når vi har dem som potteplanter på balkongen eller i hagen vil de normalt ikke utvikle spiredyktige frø. Skal vi formere sjokoladekosmos må vi derfor gjøre dette med vegetativ formering, det vil si stiklinger eller ved deling. På den måten vil vi få nye planter som er genetiske kopier og med de samme egenskapene som morplanten har. (Jeg fikk et spennende tips fra en som leste innlegget. For noen år siden fikk man utviklet spiredyktige frø fra planter på New Zealand. Hun sendte meg linken her. )

cosmos atrosanguineus
jeg fjerner mesteparten av jorda på røttene

I høst skrev jeg litt om hvordan jeg overvintrer sjokoladekosmos her. Nå er endelig tiden inne for å vekke dem til live igjen. Stell av Sjokoladekosmos er enkelt og veldig likt det jeg gjør med pelargonium og fuchsia. En grundig omplanting og ny jord er nøkkelen.

Sjokoladekosmos
Man må jo bare elske disse
Stell av sjokoladekosmos

Nå tar jeg plantene opp av potta og fjerner mest mulig av den gamle jorda. Plantene som har hatt et par overvintringer får kraftigere og tydeligere tykkelse på hovedrøttene. På eldre planter dannes det en liten knoll som kan minne om rota på en bitteliten georgine. Røttene er veldig sprø så vært forsiktig når du fjerner jorda så ikke hovedrøttene brekker.

Cosmos atrosanguineus
Her sees kraftigere hovedrøtter. De er sprø så vært forsiktig også når de plantes på nytt

I forkant har jeg blandet en god og næringsrik jordblanding med kukompost og hønsegjødsel. Jeg blander også inn noen never med perlite for å gi god drenering. Perlite har også en super evne til å holde på fuktigheten uten at jorda blir bløt og vassen. Dette gir godt miljø for røttene.

Lykkelige røtter = fin plante:-)

Cosmos atrosanguineus
Når planten er ferdig preparert er jorda renset og alt av visne stilker og blader klippet bort. Det skal kun være igjen rene friske stilker

Etter overvintringen er det alltid noen av stilkene som har visnet, råtnet eller til og med mugnet. De visne stilkene, blader og alt rusk og rask skal klippes bort så det kun er friske rene stilker som står igjen. Kikker du godt etter vil du se små skudd og knopper på de friske stilkene. Nå når sola varmer og dagene blir lengre vil de raskt begynne å vokse.

stell av sjokoladekosmos
Nye skudd på flere av de friske stilkene som står igjen. Disse vil hurtig kommer i gang med sol og næring

Etter å ha renset både rot og topp planter jeg dem i plastpotter for å holde en jevnere fuktighet i jorda. Nå skal de ha så mye lys som mulig og ikke for høy teperatur. Jeg pleier å ha mine på 10-15 grader. Dette gir en litt langsommere vekst, men tette og fine planter! Husk å knipe av toppen på skuddene innimellom for å få bedre forgrening. På mine planter kniper jeg over hvert 2. bladpar til planta har så mange forgreningen jeg ønsker.

Cosmos stell
Ferdig plantet og klar til ny sesong

Gøy med egen produksjon!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments