Beskjæring av lavendel gjør jeg nå for å få finere planter neste år.

Beskjæring av lavendel gjør jeg nå for å få finere planter neste år.

Beskjæring av lavendel er noe jeg har rota fælt med i flere år. Jeg har fått ulike tips om hvordan å behandle lavendel, så jeg har testet litt forskjellig. Det som fungere best hos meg er å gi en god klipp når blomstringen er ferdig, og som regel er det rett etter ferien; altså nå:-)

Beskjæring av lavendel
Etter ferien er det ikke stort igjen av de herlige blå blomstene så det er fint å få ryddet opp.

For noen år siden plantet jeg en liten gruppe Lavandula angustifolia «Hidcote» Min beskjæring av lavendel har vært utprøvd i ymse former på denne stakkars gruppen… resultatet har vært alt fra ingenting, til et par blomster. Siste par årene har jeg gjort som i år, og beskåret rett etter blomstring. Resultatet har vært flotte planter med masse blomster til humler, sommerfugler og ikke minst meg selv!

beskjæring av lavendel
Jeg klipper av de visne blomstene pluss litt for å holde jevn høyde på plantene. Alle skuddene som ligger mellom bladene vil nå få all kraft til ny vekst.
Lavendel

Vanlig lavende eller lavandula angustifolia er en velkjent plante for mange, og har vært brukt av mennesker i 1000-vis av år. Den kommer fra områdene rundt Middelhavet, og trives på en solrik plass med mager jord. Er det for fuktig vil den som regel ikke trives, derfor har årets varme tørre sommer gitt perfekte forhold for lavendelen. Hvis vi har en solrik vokseplass med veldrenert og mager jord vil lavendel klare H4. Hvis den får vokse fritt vil den bli rundt en halvmeter høy treaktig busk, og kan bli ganske strantete og kjedelig med grønt på toppen. Er den blitt stygg tåler den kraftig beskjæring for å fornye planten. Her har jeg skrevet litt om vinterbeskyttelse av staudene.

beskjæring av lavendel
En mengde med nye skudd vil snart gi en grønn og fin plante igjen

Min lille lavendelgruppe har vært både høy og lav, men ved å holde den kontinuerlig i ønsket høyde slipper jeg unna den kraftige beskjæringen. Med fullstendig nedskjæring er min erfaring at blomstringen nesten uteblir for en tid. Beskjæring av lavendel nå gjør at plantene rekker å sette fine nye skudd og anlegg for vårens vekst, og neste års blomstring. Denne metoden har gitt meg en veldig god blomstring siste årene. I tillegg holder planten seg på et jevnt nivå, og står pent i bedet.

beskjæring av lavendel
Med beskjæring nå er det mulig at enkelte blomsterknopper dukker opp utover senhøsten..
Lavendel «Butterfly»

Det er en lavendel på markedet som kalles sommerfugllavendel. Den har større blomster og ikke så kraftig duft. Denne er ikke hardfør nok til å overvintre her i Norge. Det er en super sommerblomst og blomstrer lenge om du kniper de visne blomstene fortløpende. Jeg har selv blitt fortalt at denne også klarer seg ute, men den tåler altså ikke frost.

Hvis klimaet der du bor ikke tillater å dyrke lavendel er Kattemynte – Nepeta et godt alternativ som gir mye av det samme uttrykket selv om den mangler duften til lavendel.

Et par sorter lavendel.

Det er et par varianter av lavendel på markedet. Typen «Hidcote» og «Munstead» begge sortene er hardføre og klarer seg mange steder i Norge. Jeg er ikke helt sikker på hva forskjellen er på dem, så et par «Munstead» planter skal på plass i hagen for å sammenligne. Begge har i alle fall en fantastisk duft fra både blomster og blader. Beskjæring av lavendel er derfor en fryd for nesen. Lavendel skal også være beroligende så da er det bare å ta frem saksa og senke skuldrene:-)

beskjæring av lavendel
Neste år satser jeg på ny og flott blomstring av lavendel med beskjæring nå

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments