Slik får jeg trygg overvintring av georgine trygt fra år til år.

Slik får jeg trygg overvintring av georgine trygt fra år til år.

Mmmm…Georginer, Jeg tror jeg kan si med hånden på hjertet at jeg ELSKER georginer. Med alle de utallige flotte variasjonene som finnes er det garantert noe for enhver smak, hage og terrasse. De blomstrer kontinuerlig frem til frosten kommer, er frodige og supre i vase. Kan man ønske seg mer? Overvintring av georgine gjør jeg slik.

Dahlia
For meg er det ikke en sommer uten frodige georginer

I likhet med mange andre er jeg opptatt av enkel overvintring som ikke krever så mye plass og tilsyn. Overvintring av georgine tar nesten ingen plass der den ligger å slapper av i kassen sin. Altså en perfekt plante for enkel overvintring!

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Hos meg har det i mange år vært plassmangel på vinteren (for så vidt også på sommeren…) Å kunne begrense seg når det kommer til planter og hage er ikke min sterke side. Å oppbevare planter som skal inn frostfritt har ikke alltid vært helt problemfritt. Da jeg bodde i leilighet valgte jeg flere georginer i potter på terrassen. De gjør mye utav seg på sommeren og lite på vinteren. Når vinteren kom forsøkte jeg å overvintre knollene med vekslende hell. Varme, kulde, fukt osv. skaper ofte litt trøbbel. Det er noen faktorer som må på plass for å lykkes. Jeg har funnet oppskriften som har funket for meg hvert år siden.

Her har de ligget til tørk en stund
Her har de ligget til tørk en stund

Før frosten tok tak fikk jeg tatt opp knollene som beskrevet her. Etter det har de nå ligget en stund innendørs for å tørke, tørt og kjølig på en avis er perfekt. I helgen er tiden inne for neste steg.

knollene renses og merkes
knollene renses og merkes godt.

Prepping

Fjern mest mulig rester av jord. Alt som er av ødelagte knoller med sår eller råte skal bort. Er det råte kan det smitte til de friske knollene under hvileperioden. Friske og uskadde knoller har en større sjanse til å klare seg. Jeg klipper også bort mesteparten av de tynne rottrådene. Disse vil normalt bare tørke inn. Det er den tykke delen av knollen/roten som er viktig. Stilkene klipper jeg av på ca 5 cm lengde. Neste års skudd kommer normalt fra overgangen mellom knoll og stilk eller ved basen av stilken.

Ferdig preppet, merket og renset
Ferdig preppet, merket og renset

Resultatet er da en ren pen frisk knoll som er fast i fisken og med tørr overflaten (Ikke slik at den er skrumpet inn eller myk). Klar til overvintring!

Luft rundt

Når knollen er ferdig preppet pakker jeg den veldig lett og løst inn i avispapir med kun ett eller to ark. Det skal være luft rundt knollen. Deretter setter jeg den i en kurv eller kasse med god lufting. Jeg er blitt veldig glad i de grønne kassene her som klappes sammen når de ikke er i bruk. De er utrolig hendige og enkle å oppbevare. De kan stables både sammenslått eller oppslått.

Merkelapper for å holde styr på knollene. God saks aviser og luftige kasser er det som trengs
Merkelapper med vannfast tusj for å holde styr på knollene. God saks aviser og luftige kasser er det som trengs.

Når jeg setter dem i kurv eller kasse sørger jeg for at det er maks to lag i høyden og at de er stablet løst med luft mellom. Sist men ikke minst; at de står rett vei med stilkene opp. Selv hadde jeg hadde nok ikke likt å stå på hodet med bena i været en hel vinter…

Et enkelt avispapir vikles lett rundt knollen
Et enkelt avispapir vikles lett rundt knollen

Knollene klarer fint å ligge andre veier også, men i naturen ville de ikke stått oppned. Jeg gjør det slik for at eventuelle tidlige skudd strekker seg i riktig retning. Ofte begynner de å skyte før de blir pakket ut igjen. Nye skudd vil alltid strekke seg oppover og etter lyset. Overvintring av georgine gjøres best tørt og kjølig (ca 5 grader)

Knollene pakket løst og luftig. her sover de godt til februar når de skal settes i gang.
Knollene pakket løst og luftig. her sover de godt til februar når de skal settes i gang.

Andre knoller

Denne fremgangsmåten bruker jeg på alle mine knoller og løker. Skaugumbegonia og de andre knollbegoniaene tar heller ikke rare plassen når de ligger å hviler. Jeg skrev litt om de begoniaene jeg har for litt siden her. Disse knollene har også tørket litt slik at de er lette å rense for overflødig jord. Etter å ha brukt denne fremgangsmåten i 10 år har jeg kun mistet et par georginer under alle disse vintrene.

Knollene på Skaugumbegoniaen har hatt en god sommer. Store knoller gir kraftige planter neste år.
Knollene på Skaugumbegoniaen har hatt en god sommer. Store knoller gir kraftige planter neste år.

Senk skuldrene til vinteren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

13 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Astrid dahl
Astrid dahl
7 years ago

Det var en fantastisk fin instruksjon på hvordan avvikle og oppbevare georgineknoller.. Tusen takk !!

Marthe
Marthe
6 years ago

Hei! Jeg har tidligere overvintret knoller med stort hell, men i år gjorde jeg om på rutinen.. Jeg spylte vekk all jord før jeg la de inn til tørk. Nå er de myke og skrumpete! Har jeg ødelagt de?!? Tidlere har jeg kun børstet vekk jorda og da har de… Read more »

Marthe
Marthe
6 years ago
Reply to  Espen

Tusen takk for svar! Da prøver jeg med lett fuktig torv. Takk ?

Grethe Fjelldalen
Grethe Fjelldalen
3 years ago

Hvor kjøper du de grønne kassene som du oppbevarer georginene i over vinteren?

Solveig Kalstad
Solveig Kalstad
3 years ago

Hei! I år fikk jeg noen georgine knoller, resultatet var enestående… utrolig vakre og flittige…ja jeg er blitt georgine elsker❤️ Jeg har lest din metode om hvordan overvintre knollene. Tusen takk…din beskrivelse er grundig og lett å forestå! Har et lite spørsmål; hvor får en kjøpt de grønne sammenleggbare kassene?… Read more »

Elin Lyshaug
Elin Lyshaug
3 years ago

Jeg har satt georginene rett i kurver/ kasser uten avispapir. Og lagt en sort sekk over alle .
Skal prøve med avispapir denne gangen. Mulig at knollene ikke skrumper så mye?
Ellers takk for god info?

Lina
Lina
3 years ago

Hei, skal de ha spiret litt iløpet av vinteren? Jeg har funnet frem de jeg pakket vekk i høst, men de ser ikke så friske ut. Knollene er enten veldig myke eller veldig harde, og det er små hvite prikker rundt om kring, mugg..? Ingen friske skudd. Er i tvil… Read more »