Vierhortensia «Annabelle» er ikke bestevenn med regn og hagl!

Vierhortensia «Annabelle» er ikke bestevenn med regn og hagl!

Vierhortensia eller Hydrangea arborescens «Annabelle» er en av mine mest blomsterrike busker akkurat nå, men med store hvite blomsterhoder på tynne stilker er den ikke bestevenn med regn og hagl. Utstyrt med et gammelt kosteskaft, hyssing og en saks gjør jeg noen grep for at den skal stå imot luftangrep.

Hydrangea arborescens annabelle
Et par dager etter regnet begynner noen av grenene å rette seg litt opp igjen.. Her trengs det litt hjelp for å komme tilbake i normal form.

I år er det tørrere enn tørrest, og uten påminnelse om regn har jeg helt glemt å gjøre nødvendige tiltak for å sikre min vierhortensia. Da min søster kom på besøk forrige uke sto den på det aller flotteste, tett av store hvite blomsterhoder. Denne dagen kom også et regnskyll jeg sjelden har sett maken til, og nesten det eneste regnet hittil i sommer…. Jeg rakk heldigvis å vise frem min flotte vierhortensia – 5 minutter etter kom det fossende ned vann og hagl, og i løpet av en halvtime hvor det sto på var 1/3 av greinene knekt. Resten sto i spagaten eller noe vi kan kalle en alternativ yogaposisjon:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Hydrangea arborescens annabelle
De store blomsterhodene blir tunge når de fylles med regnvann, og de spinkle grenene knekker lett. Her er støtten satt for lav til å holde blomsten oppe.

Hydrangea arborescens «Annabelle»

Vierhortensia «Annabelle» er en utrolig blomsterrik og flott busk som trives i sol og halvskygge med jevn fuktighet og næring. Med gode betingelser blir den ca 1,5 m høy, og tilsvarende bred. Den setter flittig sideskudd, og er hardfør til H5. Vierhortensia er ikke så glad i tunge jordtyper så en lett humusrik jord med god drenering, og gjerne mot den sure enden av PH skalaen er fint. Hver vår klipper jeg den nesten helt ned (til ca 20cm) og den skyter raskt skudd som stopper i en hvit skjerm med hundrevis av blomster fra juli og nesten frem til frosten kommer. Som vist med peon her, er kombinasjonen av stor blomst og tynn stilk lite heldig når de fylles med regnvann. Tyngden gjør at de lett knekker, så de kan med fordel hjelpes!

Hydrangea
Et gammelt kosteskaft gjør nytten som feste for oppbinding av grenene. Jeg banker det ned så det står støtt midt i busken.

Med årets tørre sommer har jeg glemt å støtte underveis, men fikk en påminnelse når regnet kom. Er skaden er skjedd lønner det seg å vente til det delvis har tørket opp. Du kan riste forsiktig på enkeltblomster for å få ut vann. OBS! de knekker utrolig lett. Lar du den stå et par dager vil vannet renne av og fordampe uten større skade. Det som allerede er knekt kan eventuelt klippes av. Noen av stilkene reiser seg igjen, og resten fikser jeg slik:

Støtte av vierhortensia

binde opp vierhortensia
I tillegg til kosteskaft; er dette utstyret. Den brune hyssingen blir nesten usynlig mellom bladene
vierhortensia annabelle
Jeg binder alle løkkene fast i kosteskaftet som står stødig. Når løkkene går i alle retninger vil dette balansere godt. For å få et pent sluttresultat er det viktig at det ikke er for mange grener i hver løkke.

Normalt støtter jeg underveis mens skuddene vokser opp. Da legger bladene seg fint og skjuler det meste. De grønne støttene som ofte brukes til peoner er fine, men blir ofte litt korte. Her banker jeg ned et gammelt kosteskaft eller lignende i midten av busken slik at det står stødig.

støtte til hortensia
Jeg har som regel 2-4 grener i hver løkke. løkkene er i ulik lengde for å gjenskape en god form på busken

Deretter lager jeg løkker av hyssing som bindes fast i kosteskaftet og rundt noen av grenene. Siden blomsterklasene på vierhortensia er store lønner det seg ikke å ta for mange grener i hver løkke. ved å ta 2-4 grener i hver løkke og ha ulik størrelse på løkkene vil det hele se naturlig ut etterpå. Begynn med noen grener innerst mot senter og jobb deg utover til du kommer rundt hele busken:-)

støtte vierhortensia
Tilpass hver løkke så blomstene legger seg fint og spredt. Jobb rundt busken og ta de ytterste grenene til slutt.

Dette er en jobb jeg aller helst skulle gjort så fort blomstene begynte å utvikle seg. Gjøres det tidlig nok vil den stå imot ganske mye regn og busken vil se naturlig ut hele veien.

Vierhortensia annabelle
Etter oppbinding og litt justering av bladene er det kun et par dager som skal til før busken med vierhortensia er like god som ny.

De knekte grenene.

De grenene som knekker er bare å klippe av så fort som mulig. Snitt og sett raskt i vann så har du en herlig bukett inne også. Her er noen tips om å lage lav tett bukett.

Bukett hortensia
De knekte grenene går rett i en vase. Tett bukett har en ganske god holdbarhet

Herlige sommer:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments