Sommerbeskjæring av drueranke for bedre og søtere druer

Sommerbeskjæring av drueranke for bedre og søtere druer

Sommerbeskjæring av drueranke er viktig for å få gode spisedruer. I fri dressur kan druerankene fort vokse seg til et villnis av grener hvor mesteparten av kraften går til stor bladmasse. Går all næringen til vekst blir det lite krefter igjen til druene. De må ha nok lys, luft og næring for å bli gode å spise.

Beskjæring av drueranke
Mine tre drueranker i fri dressur… Her er det nesten ikke en drue å se selv om jeg vet at det var masse blomster!

I juni-juli det fint å ta en sommerbeskjæring av drueranke. Primært er dette en stussing av lange grønne skudd for å gi mer sollys og luft inn til drueklasene som henger mellom bladene. Hvis årets skudd får vokse fritt vil mye av plantens krefter gå til vekst og bladverk istedenfor å produsere søte druer. Klipper vi de grønne skuddene nå vil vi bremse veksten, og styre mer av næringen til produksjon av større søte druer. Selv om det skjærer i hjertet er det også lurt å redusere klasene med druer om det er mange. Er det for mange vil det som regel bli mindre frukt og mindre smak.

sommerbeskjæring av drueranke
Skuddet som kommer fra stammen (brun ved) setter som regel druer ganske nær stammen. Jeg lar 1-2 blad stå igjen utenfor drueklasen. Er det flere klaser beholder jeg vanligvis en på hver gren, maks to.

Midtvinters tar jeg beskjæring av hovedgreiner og selve vinstokken som jeg viste her. Ideelt bør dette gjøres tidlig på vinteren, allerede i romjulen, for å unngå at vinstokken blør. Med denne beskjæringen sørger vi for en god vinstokk og hovedgreiner som årets skudd skyter fra. Det skyter fort nye skudd fra brun ved på våren, og det er disse som vil gi druer om sommeren.

sommerbeskjæring av drueranke
Enkelte skudd får en voldsom vekst og kan fort bli et par meter eller mer. Slike fjerner jeg. Skal du fornye en del av ranken er slike skudd fine å spare for å styre i den retningen du ønsker deg ny vekst.
Sommerbeskjæring av drueranke
  • Jeg fjerne alle grønne skudd som vender inn mot veggen.
  • Skudd som går utover med drueklase klippes 1-2 blader utenfor der drueklasen henger. Når kraften stopper der vil mer næring gå til å produsere større og søtere druer.
  • Er det mange drueklaser på en grein fjerner jeg slik at det er igjen 1 (maks 2 klaser)
  • Alle grønne skudd som ikke har druer eller som jeg ønsker å bygge videre på neste år, fjerner jeg også.
sommerbeskjæring av drueranke
Etter beskjæringen er druerankene fremme i dagen. Her får de sol og luft slik at de ikke mugner eller råtner. Med sol vil de modnes fint!

Hvis årets skudd får vokse fritt vil mye av plantens krefter gå til vekst og bladverk istedenfor å produsere søte druer.

  • Vinterbeskjæring gjøres på brun ved.
  • Sommerbeskjæring gjøres på grønn ved (nye skudd)
sommerbeskjæring av drueranke
Det blir noen meter og kilo med skudd fra en beskjæring. Greinene er supert materiale til kompost!

Når vi tar sommerbeskjæring av drueranke vil det bli mye brask som er supert til kompostering. Klipp det opp i smått eller kvern det i kompostkvern og legg det i bed for å hindre fordamping og ugress som jeg skrev om her, eller i kompostbingen som jeg valgte denne gangen.

sommerbeskjæring av drueranke
Om drueklasene henger på ulike greiner er det ikke så farlig om de henger tett

Disse to rankene er et par sorter som jeg er veldig fornøyd med og har hatt i 12 år. De modnes tidlig, er veldig søte og gode! I tillegg bærer de rikt med stor avling. Det har de gjort allerede fra 3. sommeren.

  • Druen «Ester» – store mørk blå druer med frisk smak og herlig crispy, med stein – modnes her i september.
  • Druen «Summerset seedless» Som navnet sier, er de steinfrie. Små druer som er litt rødlige, men også kjempegode på smak – modnes i august her hos meg
sommerbeskjæring av drueranke
Med sommeren vi har hatt her på Østlandet kommer det til å bli fantastiske druer. Nå får de nok sol til å bli søte og gode

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Stig Gravlie
4 years ago

Hei Espen ! Fant frem til din side i dag – og du har mange svar på de spørsmålene jeg har – og du har Koi også- flott. For 2 år siden var det det første året som drueranken min bestemte seg for at her vil jeg trives, og gi… Read more »