Crinum x powellii — en sommerblomstrende slektning til vår kjente og kjære amaryllis

Crinum x powellii — en sommerblomstrende slektning til vår kjente og kjære amaryllis

Crinum x powellii er en fantastisk lilje jeg ble kjent med for mange år siden på en hagemesse. Den flotte løken bare måtte bli med hjem, og jeg har ikke angret! År etter år setter den blomster som minner om en mindre utgave av amaryllisene vi har til jul. Crinum har til gjengjeld mange blomster på hver stilk, og bonusen er den herlige duften som brer seg i hagen på varme sommerkvelder.

Crinum lilje
Den hvite Crinum x povellii «album» har en herlig duft på kvelden. Foto: SkarpiHagen
Opprinnelse

Crinum blir også kalt Hakelilje på Norsk, og på linje med mange andre liljer med løk er den i familien Amaryllidaceae som inneholde hundrevis av arter. Crinum x powellii er en hybrid oppsto på 1800-tallet da de to artene C.bulbispermum og C.moorei ble krysset. Hybriden som oppsto er blitt veldig populær og utbredt mange steder i verden, og finnes i fargene rosa eller hvit. Totalt finnes godt over 100 ulike arter av Crinum. Gjennom årene som blomsterdekoratør har jeg brukt flere av artene som snitt. De egner seg nemlig godt som avskårne i vase!

Hakelilje
I motsetning til amaryllis har denne mange mindre blomster på hver stilk

Opprinnelsen til begge «foreldrene» er Sør-Afrika, og hybriden som oppsto er en av de mest hardføre ovenfor kulde. Dessverre tåler den ikke frost så den må overvintres inne her i Norge. Jeg overvintrer mine lyst og kjølig sammen med pelargoniaene. På den måten er det enkelt og plassbesparende:-)

hakelilje
De rosa elegante klokkene er blitt en av mine sommerfavoritter Foto: SkarpiHagen
Dyrking

Crinum liker en veldrenert og næringsrik jord. Den vil gjerne ha jevn og god fuktighet samt tilførsel av næring hele sommeren. Som alle andre løkplanter vil en kraftig og stor løk fylt med næring gi en god og rik blomstring! Det gjelder derfor å opprettholde en god vekst for blomstring neste år.

hakelilje
Den hvite her har jeg hatt i maaange år og blomster trofast hver sommer

For meg funker det å ha løken plantet i en stor potte som settes ut så fort faren for frost er over. Jeg begynner å vanne dem fra april slik at de får en god vekst før utplassering. Plassering i sol eller halvskygge gir vanligvis en bedre blomstring så lys er viktig. På en god plass står de å koser seg med mye vann og næring hele sommeren. I midten av juli kommer det vanligvis stilker med 6-12 blomster på hver. Jeg har både hvit og rosa variant.

Crinum x powellii
Løken har lang hals og blomsterstilken kommer ut fra siden som sees her

Under vekstsesongen setter de ofte sideløker som etter noen år danner en hel ring med sideløker rundt hovedløken. Jeg potter ikke om mine Crinum ofte, hvert 3-5 år har holdt fint. Jeg gir dem en «matpakke» med hønsegjødsel som toppdressing hver vår når de er kommet i god vekst. Dette gjør at næring frigis og renner ned til røttene i jorda under ved hver vanning. Ved ompotting kan sideløkene brytes av og plantes i egne potter. Tips: Veldig hyggelig gave å gi til venne og bekjente!

hakelilje
Crinum liker godt med vann så det gjør ingenting om det øser ned i perioder
Tips ved kjøp av løk
Crinum x powellii
Slik ser en god løk ut når du kjøper den. Ikke fortvil eller gi opp om det ikke kommer blomst det første året. Plantes med jord opp til der løken er som tykkest og vannes forsiktig i starten til røttene har utviklet seg

Nå er det ikke lenge før det dukker opp løker i handelen og klare til å kjøpes. I fjor var det blant annet massevis av dem på Hagemessa. Når du kjøper skal løken være fast i fisken og en god størrelse. Ofte er den lange slanke halsen på løken bøyd. Dette skjer når løken ligger på siden under lagring og transport og har ingen betydning for utviklingen videre. Etter planting vil den rette seg opp når den skyter nye blader. Den er også dekorativ uten blomster.

Slik overvintrer jeg Crinum
Crinum eller hakelilje
Her er Crinum ved juletider, ikke mye som minner om sommerens blomsterprakt

Etter en god lang sommer med vekst tar jeg inn plantene rett før frosten kommer. Jeg har hørt om andre som overvintrer dem innendørs som store potteplanter, lyst og jevnlig med vann i stuetemperatur. Mine Crinum derimot setter jeg lyst, kjølig (5-10 grader) og uten vann. Jeg begynner ikke å vanne før april. Før jul er alle bladene visnet og løken får seg en hvileperiode. Bladene på Crinum har ganske seige fiber. Unngå å rive av visne blader, bruk heller saks så ikke halsen på løken skades. Løken har en lang hals og det skal den ha for å trives, her ligger nemlig blader og knopper klar til en ny sommer.

hakelilje
Man må jo bare bli glad i disse vakre skapningene

Drømmer om neste sommer!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments