Bedre seint enn aldri med å luke og gjødsle staudebedet.

Bedre seint enn aldri med å luke og gjødsle staudebedet.

Denne våren har gått over stokk og stein for meg. Plutselig var pinsa her. Stell av hagen generelt, men ikke minst luke å gjødsle staudebed har hengt litt etter normalen. At det nærmest gikk fra full vinter til sommer gjorde ikke saken bedre. Siden sommeren brått ble skrudd på fikk alle plantene det travelt. Utviklingen hagen har eksplodert, og jeg fikk det like travelt!

Staudebedet
Staudebedet er allerede i full gang og er en salig røre av ugress, gammelt brask og stauder som har startet sesongen…Det er iallefall grønt!

Vanligvis gjør jeg jobben med å gjødsle staudebed i månedskifteapril/mai. Da begynner jorda som regel å blir varm og fin å bearbeide. Dette er også før staudene har rukket å skyte noe særlig, som igjen gjør det enklere å klippe bort blader og rusk fra i fjor uten å skade årets skudd.

luke staudebed
Vær forsiktig når du klipper bort gamle stilker og blader. de er skarpe og ødelegger lett nye blader

Nå når staudene plutselig er i full gang med nye skudd opp igjennom fjorårets blader blir jobben litt mer tuklete. Jeg lar bladene fra i fjor stå gjennom vinteren for beskyttelse mot frosten som jeg skrev litt om her. Når jeg er seint ute som nå er det ekstra viktig å ikke røske og dra i gammelt bladverk og stilker. Da er det fort gjort å ødelegge årets nye og spede skudd som skal gi vekst og blomstring utover sommer.

Staudebedet
Etter lukingen er det plutselig plass rundt staudene og lett å komme til for å gjødsle.
Flytte planter.

Tidlig på sesongen er det også enklere å flytte på planter enn nå. Med mer bladverk er de litt mer sårbare når røttene forstyrres. Det går som regel fint, men husk å få med en god rotklump med mest mulig røtter, og vann godt etterpå. Hold et øye med planten og gi gjerne litt ekstra vann (kanskje også litt skygge) de neste dagene om det trengs. Jeg flyttet på en høstfloks som ble hengende litt med hodet.

Gjødsle staudebedet
Etter flytting henger høstfloksen litt med hode. Sørg for godt med vann så er den som regel rettet seg opp om et par dager
Luke.

Når jeg skal fikse opp staudebed og fjerne ugress starter jeg fra kant. Utstyret er en god hagesaks og en krafse som jeg får litt sving på. Jeg hakker opp og løsner jorda rundt plantene 10-15 cm dypt. På den måten er det lettere å dra ut røtter fra ugresset. Toppklokke og skvallerkål er dessverre noen jeg ikke får bukt med. Selv om jeg ikke får fjernet dem gir jeg ikke opp kampen! Fjern mest mulig og kast eller brenn røttene. Legges røttene utover noen dager i steikende sol kan de fint gå i komposten etterpå. Med en løs og luftig jord er det enklere å ta de som titter opp de nærmeste par ukene.

staudebadet
Gamle blader og dødt plantemateriale gir god jord videre så det hakker jeg ned igjen

Jeg fjerner alt av ugress og tilhørende røtter som jeg finner. Blader og tørt plantemateriale brekker jeg opp eller knuser og blander nedi jorda igjen. Ulikt plantemateriale og ulike stadier av kompostering er sunt for et rikt mikroliv, og for en levende sunn jord.

Gjødsle staudebed.

Jeg bruker litt ulike ting til jordforbedring, men mye kukompost! Jeg har holdt igjen på hønsegjødsel etter at jeg sådde hele bedet med vassarve som jeg skrev om her:-). Etter dette bruker jeg hønsegjødsel kun på enkelte og veldig avgrensa områder. Når lukingen er gjort fortsetter jeg med å krafse ned kukompost rundt i hele bedet, men med noen ekstra never rundt hver staude. Enkelte planter og busker gir jeg i tillegg litt fullgjødsel. Med en god «matpakke» får de en god start på sommeren.

gjødsle staudebed
Gjødsel og jordforbedring med Tristan som midtpunkt. Han skal være med der det skjer:-)

Jeg har en god del stauder i bedet, men lar det være endel plass i mellom slik at jeg får plass til mye annet gøy. Dette gjør at jeg kan variere litt fra år til år. Nå er jorda godt bearbeidet og klar for videre planting.

Tett planting gir mindre plass til ugress!

staudebed kant
Jeg drysser på gressfrø etter å ha kuttet rett inn mot kanten på bedet.

Når jeg først er i gang tar jeg også kantene. Dette er ikke blitt gjort på noen år så det blir et sår i plen når jeg kutter inn mot stenene som avgrenser staudebedet. Her er det bare å drysse på litt nye gressfrø så ordner det seg i løpet av sommeren.

arbeidshender
Når henda ser slik ut selv etter å ha brukt arbeidshansker vet du at dagen i bedet har vært god

Nyt våren, håper det har vært en god pinse:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments