Gjødsle plen for en god start på sesongen

Gjødsle plen for en god start på sesongen

Det er tid for å gjødsle plen for en god start på sesongen. Litt omsorg og kjærlighet nå gir en herlig saftig grønn plen utover sommeren. Jeg har fått en del spørsmål om gjødsling, kalking og vårstell med toppdressing. Timing og mengde bør være riktig.

grønn plen
En uke med varme har gjort underverker på en vintergrå plen. Plutselig var den grønn og i full vekst.

Sur eller alkalisk jord

I mange år har det vært mye fokus på kalking, og det sies å skulle gjøre det utrivelig for mosen,. Kalk er ikke løsningen for å bli kvitt mose! Det er som regel ikke behov for å kalke, og ta gjerne en jordprøve først for å se om det faktisk er nødvendig. Skulle det være behov for kalking kan dette gjøres mot slutten av vinteren eller tidlig på våren mens det fortsatt ligger litt snø. Hvis vi kalker hvert år vil det bli for mye kalk, og resulterer i en alkalisk jord med for høy PH. Dette kan være minst like skadelig for plantene som en sur jord med lav PH. Her har jeg også skrevet litt om plenstell.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

plen
Gressplen etter grep i vinterens klør er ganske stusselig. Vanskelig å tro at dette noen gang skal bli grønt og fint.. Det er samme del av plen som over!

La plen tørke opp

Etter at frosten er borte og plen har tørket opp, er det bare å svinge seg med raken. Luft og lys til røttene på gressplantene gir en fin start på veksten. Er plen veldig fuktig anbefales det å ikke gå for mye på den for ikke å skade røttene. Jeg passer på at jeg ikke går den samme ruten hver gang jeg skal et sted. Vær bevisst på å tråkke på ulike steder, og der det er som tørrest.

Gress
Reparasjon av gressmatte på vår/høst gir en jevnere fuktighet og god start for de små spirene til våren. Skader etter vinteren er også lurt å ta hånd om nå på våren.

Med litt varme begynner gressplantene å våkne til liv, og plutselig er det grønt i hagen. Når veksten er i gang er det perfekt tidspunkt å gjødsle plen. Hvis vi kaster på gjødsel for tidlig vil det aller meste av næringsstoffer blir vasket bort før røttene klarer å ta de til seg. I tillegg er ofte de nye røttene på gresset litt svakere tidlig på våren, og skal gjerne etablere seg før gjødsling. Derfor er det lurt å vente til veksten faktisk har kommet godt i gang.

Gjødsling av plen og toppdressing

Jeg bruker en kombinasjon av naturgjødsel og fullgjødslel/blåkorn. Fullgjødsel alene er nesten som å gi gresset steroider. Det blir fort flott og fint, men på sikt er det lurt å gi mer «mat» for å bygge opp en god jord med mikroorganismer. Jeg bruker derfor en spesialblanding med høyt sandinnhold eller kukompost som toppdressing. Ved å rake utover et tynt lag vil dette falle ned i mellom gressplantene så røttene kan nyttegjøre seg næringsstoffene.

gjødsling av plen
Et tynt lag med kukompost legger seg mellom gressplantene og gir et verdifullt tilskudd av næring. Et tynt lag ny jord oppå gresset kalles også en toppdressing og hjelper til for et godt liv til alle mikroorganismer i jorda.

Husk å sjekk værmeldingen før du gjødsler. Blir fullgjødsel liggende på tørr eller halvfuktig plen vil det kunne gi sviskader og ødelegge plantene. Dette gjelder også generelt ved bruk av kunstgjødsel eller kraftigere gjødsel som hønsemøkk.

Plen
Med god tilgang på næring og fuktighet har vi en grønn fin plen hele sommeren.

Jeg husker som regel ikke å sjekke hverken værmelding eller å få ut gjødsel til regnværet så min løsning er å sette på vannsprederen og gjødsle plen der det blir vannet. Etter at det er gjennomvannet og gjødslet tar jeg et nytt område til jeg er kommet over hele hagen. Jeg gjødsler jevnlig frem til sensommeren hvor plen skal forberedes på vinteren som jeg skrev om her.

Vanning og klipping

For å holde plen i god form gjennom sesongen er det viktig å klippe ofte, og jevnlig klipping gir tette fine planter. Skippertakene funker dårlig om du ønsker tett fin plen. Når det gjelder vanning kan det være lurt å la plenen tørke opp litt mellom hver vanning før den får en skikkelig gjennomvanning. På den måten får du planter med dype røtter som leter litt ekstra etter vann. En hyppig småvanning gir som regel et grunt rotnett som er mer utsatt for tørke om du skal reise bort.

Nyt våren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments