Pallekarmer til glede for store og små

Pallekarmer til glede for store og små

Dyrking i pallekarmer har bli veldig populært siste årene. Det er mange årsaker til dette:

pallekarm
Pallekarm

  • Dyrking i pallekarm gir et avgrenset område å dyrke på slik at det blir oversiktlig.
  • Karmene er enkle å plassere i rekke eller enkeltvis.
  • Brukes veggene separat kan en koble sammen til større «kasser» med uante muligheter for form og størrelse.
  • Du får løftet hele det dyrkede området litt opp fra bakken, noe som gir enklere tilgang.
  • Det er enkelt å stable flere karmer oppå hverandre for å få ønsket høyde.
  • Jorden blir fortere varmet opp om våren og gjennom sommeren; varmere jord gir hurtigere vekst og utvikling.
  • Enklere å holde skadedyr som snegler unna.
  • Gøy for barna, la dem få en egen pallekarm og kjøkkenhage.

De fleste gartnerier og byggevarehus har i disse dager kampanje på pallekarmer. De er å få tak i som standard størrelser 120 x 80 cm og 80 x 60cm. I tillegg til selve rammene finnes det å få tak i ferdig lokk med vindu for å få en god start og drivhusmiljø (her kan du med enkle grep lage «drivhus» selv ved hjelp av fuktsperre plast og litt armerings nett). Tilpasset espalje er også å få kjøpt. (perfekt til sukkerertene)

Forberedelse av pallekarmer.

  • Sett karmen stødig på relativt flatt underlag.
  • Sett på rammer til ønsket høyde
  • Tenk på mengden av sol som kommer på plassen, de fleste grønnsaker liker sol og varme.
  • Hakk opp jorden i bunnen litt. Her er det sikkert gress eller annet ugress fra før. For å unngå at ugresset kommer tytene opp mellom nyttevekstene legger jeg et lag med 3-4 ark avis som fuktes på det opphakkede underlaget. (Fuktig avis kveler ugress i løpet av første sesongen. Neste sesong er avispapiret brutt ned til jord og røtter får fri tilgang og god kontakt ned i jorden under!)
  • Legg et lag plast på innsiden av karmen (forlenger levetiden på rammen)
  • Fyll opp pallekarmen med god næringsrik jord, gjerne iblandet kukompost og hønsegjødsel.
  • Vips er det klart til planting og såing!

Husk! ikke plant for tett. Her har jeg gjort feil mer enn en gang. Det er veldig fort gjort å sette plantene for tett. Plantene vil kjempe om næring og lys. Hvis du ønsker en god avling må plantene få plass til å utvikle seg. Les på frøpakken. Her skal det stå størrelse/høyde på planten og anbefalt planteavstand.

ringblomst
Ringblomst

Gøy for barna å dyrke! For å vekke hage interessen og ikke minst lysten til å dyrke noe som kan spises er det viktig med planter som utvikler seg fort. Må de vente hele sommeren for at noe skal modnes og bli ferdig dabber interessen raskt av… Sorter som vokser fort og kan plukkes og spises rett ut av pallekarmen er gøy. Her har jeg noen tips:

Blomkarse, både blomster og blader er gode i salater
Reddiker
Reddiker

Reddiker, Kan med fordel såes i flere omganger (2-3 ukers mellomrom) og kan raskt høstes fortløpende, Her ser man dem vokse fort. Husk å tynne så de ikke står for trangt.

De mørke grønne bladene på Løpstikke herlig i supper og gryter

 

  • Gulrot, Finnes mange fargevarianter etter hvert. kan såes på forhånd i melkekartong nå. Skjær av bunnen og plant hele kartongen. Røttene får tilgang til å vokse nedover. Husk å tynne
  • Potet er alltid gøy, sett tidlig og få sommerpoteter.
  • Squash, En av mine favoritter!. forskjellige former og farger. Vokser utrolig fort når de kommer i gang.
  • Sett en espalje på en side av pallekarmen og plant sukkererter. Jo mer du plukker og spiser jo flere nye ertebelger kommer ut. Herlig og crispy
  • Jordbær… Det finnes jo ikke noe søtere enn solmodne jordbær fra egen pallekarm…!
  • Spiselige blomster, Ringblomst (Calendula officinalis (under)) og Blomkarse (Tropaeolum majus) Begge deler er fantastiske i salater og løfter enhver rett visuelt.Dette er et lite utvalg av hva man kan dyrke i pallekarm.
  • En annen gruppe planter jeg er glad i er krydderurter. Mange sorter er varmekjære og egner seg derfor godt.
Solsikke
Spede spira

 

Nyt Våren og planlegg godt i pallekarmen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments