Slik lager jeg nye planter ved å sette stiklinger av hoya

Slik lager jeg nye planter ved å sette stiklinger av hoya

Når dagene blir merkbart lenger er det fint å sette stiklinger. De fleste plantene forbereder seg akkurat nå på ny vekstsesong, og da er det enklere å få dem til å rote seg. Stiklinger av Hoya er ikke noe unntak, med noen gode skudd er det gjort i en fei og slik gjør jeg det.

stikling av hoya
Her er den Hoyaen jeg har savnet mest siste par årene. Hoya Dennisii som her blomstrer med godt stell hos mamma. Liten nett plante uten duft, men med relativt store blomster.

Da jeg var en snartur hjemme hos mine foreldre for litt siden fikk jeg tatt tre gode stiklinger av Hoya jeg ikke har hatt de siste årene. Gjennom årenes løp har jeg gitt mamma avleggere av sorter jeg har vært redd for å miste. På den måten har hun fått noen fine planter (kanskje også litt for fulle vinduer:-)), og jeg har en «backup» om noe skulle gå galt med mine. Dette er noen arter som ikke er like enkelt å få tak i på nytt så mitt tips er å dele raust med seg, da er det flere man kan spørre om hjelp hvis du mister planten din.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Slik setter jeg stikling av Hoya:

Stikling av Hoya
Jeg bruker en god lett blomsterjord med iblandet perlite. Perlite sørger for god drenering og gir samtidig en mer stabil fuktighet siden den holder på vann. Plastpose bruker jeg til slutt.
Stiklinger av Hoya
Noen grener fra tre ulike Hoya er godt grunnlag for nye planter. En stikling av Hoya kan godt tørke et par dager før setting.

Generelt er det enkelt å ta stikling av Hoya. Jeg bruker et bladpar og ca 5cm stilk hvis mulig. Bladene skal være «modne» det vil si at de er ferdig utvokst og med en god cellestruktur, de ytterste og myke tuppene av skuddene er derfor ikke egnet.

Stiklinger av Hoya
Et bladpar og ca 5cm stilk og klippes over. Sideskudd som her, og eventuelle blomsteranlegg fjernes. En stikling skal bruke alle krefter på å sette røtter, som her kan sees som små anlegg på stilken.
Stikling av Hoya
Hoya retusa vokser annerledes og har litt mer enn et bladpar. Her bruker jeg ca 5cm stilk og et bladfeste. Den hvite plantesaften er et av kjennetegnene på Hoya.

Hoya carnosa er nok den mest kjente arten og kalles voksblomst eller porselensblomst. Den fantes i alle bestemødres vinduer hvor den slynger seg rundt. De kremfargede blomstene ser nesten kunstige ut og har en fantastisk duft! Hoya består av flere hundre ulike arter! Slekten vokser vilt i tropisk og subtropiske skoger hvor de klatrer rundt der de får feste på stammer og groper med formuldet plantemateriale.

stikllinger av Hoya
På den store Hoya imperialis alba er det lett å se anlegg til nye røtter
Stiklinger av Hoya
Jeg setter 2-3 stiklinger i hver potte og vanner

Mitt tips er å dele raust med seg av stiklinger, da er det flere man kan spørre om hjelp hvis du mister din egen plante.

Etterbehandling:

Når stiklingene er satt i jord trer jeg en plastpose over hode på dem. På den måten blir det et lite «minidrivhus» som får stå en ukes tid før jeg fjerner posen igjen. Med høy luftfuktighet opplever jeg at det er raskere rotsetting. Pottene plasseres gjerne i vinduskarmen i romtemperatur. Lyst uten sol er perfekt, sola kan fort gjøre stor skade på en liten stikling. Før røttene er utviklet er stiklingene sårbare for temperaturer og uttørking.

stiklinger av Hoya
Med en pose over hode blir det et jevnt fuktig og godt klima for en liten stikling. Etter en uke eller to tar jeg av posen og holder jorden jevn fuktig til den begynner å skyte nye skudd.
Stiklinger av Hoya
Her er blomstene på en Hoya jeg tok som stikling for 20 år siden. Denne vokste i et tre på Phi Phi Island i Thailand. Nå blomstrer den i vinduskarmen hos meg

Dette er en fremgangsmåte jeg bruker på mange ulike planter. Å ta stiklinger er rimelig, gøy og en måte å få tak i planter som ikke er i handelen. En stikling er nemlig en identisk genetisk kopi av morplanten.

Her kan du lese mer om forskjellen på stikling og avlegger.

Gled flere og vær raus med stiklinger:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tante Rose
6 years ago

Det er ikke verre enn det, nei? 🙂 Dette skal jeg jammen prøve. Husker selv Hoyaene til mine bestemødre.