Gabioner som støttemur i eksakt den størrelsen du trenger, enkelt og billig!

Gabioner som støttemur i eksakt den størrelsen du trenger, enkelt og billig!

Gabioner! Jeg synes det er et herlig ord, men det beste er nok hvor fleksible og nyttige de er. Gabioner som støttemur eller avgrensing er perfekt til hagen. Jeg vil vise et prosjekt jeg hadde for et par år siden. Bonusen var at jeg fikk brukt en stor haug med stein som lå i veien til noe nyttig! Litt jobb måtte til, men det ble en veldig billig måte å lage støttemur og avgrense et gammelt komposthjørne.

støttemur
Etter et par vintre har det ikke flyttet seg en millimeter. Titten på hjørnet og Tristan er med:-)

I flere år har jeg gravd som en muldvarp rundt omkring i hagen for å lage karpedam, blomsterbed, terrasseringer osv. Jeg har ikke tall på hvor mange kilo med jord og stein jeg har lempet på. Et av resultatene var en haug med oppsamlet stein som jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av. Dette var stein i ulik størrelse som dukket opp på min vei gjennom jordmassene. Mye av de større steinene havnet rundt dammen for å bygge opp kanter der det trengs. Allikevel var det en betydelig haug igjen som bare ble liggende i veien. Alternativene var bortkjøring eller å gjenbruke dem til noe nyttig.

Følg meg gjerne på instagram for daglig hageinspirasjon:-)

støttemur
Jeg grov og ryddet et stabilt underlag rundt den uregjerlige rotehaugen.

Gabioner som støttemur.

I en krok av hagen var det en gammel «kompost» eller en haug hvor alt gammelt plantebrask var blitt samlet. Alle som har en slik haug i hagen vet at det som regel flyter utover. En uformelig haug var dermed utfordringen. Jeg ønsket meg en støttemur på ca 50-70cm høyde som skulle stå i vinkel med to sider på ca 2 meter hver seg OG på et ujamnt underlag! Jeg fant ikke noen gode løsninger på dette i ferdige produkter. Inspirert av gabioner i veiskiller og løsninger jeg har sett her og der satte jeg i gang prosjektet. Stein hadde jeg massevis av, og løsningen ble gabioner som støttemur, ved hjelp av noen armeringsnett med ruter på 10cm, en god avbitertang og en jernbindertang + noen elektrikerstrips.

støttemur
Rammeverket begynner å komme på plass. Husk vater og mål nøyaktig så alt blir rett. Elektrikerstrips er gull verd for å holde det hele på plass inntil jeg får bøyd til krokene

Armeringsnett er billig, holdbart og supert å bruke. Tidligere har jeg brukt og vist en del til espalier for planter. Ved å bruke nett og klippe til selv fikk jeg koblet sammen det hele i eksakte mål og samtidig tilpasset til et ujevnt underlag!

Støttemur
Sidene kobles sammen til kurver eller kasser som deretter fylles med stein. Jeg lar piggene stikke ned i underlaget under gabionen for ytterligere stabilitet

Grunnarbeidet

Jeg startet med å grave meg rett ned ca 15cm der Gabionene skulle stå. De må stå stabilt. I tillegg lot jeg «pigger» av armeringsnettet gå ned i underlaget for at det hele ikke skal kunne forskyve seg. Det er viktig å koble sammen bunnen med sideveggene slik at det ikke tyngden av steinene vider ut sideveggene når de fylles. Dette forhindres også ved å ikke ha for lange vegger på hver kurv samt et feste midt på for å holde avstanden på veggene i kurven konstant.

Støttemur
Jeg starter med å fylle en og en kurv. Steinene legges med flatsiden ut så den synlige veggen ser pen ut. Pass på at steinene «låses» mot stålet i rutene og ikke har mulighet å ramle ut

Steinene stables deretter oppi. Legges de med flatsiden utover vil dette danne ytterveggen og holde på mindre stener som kan ligge på innsiden. Det hele stables tett som igjen sørger for at de ytterste stenene blir stående stabilt i spenn mot nettingen i ytterveggen.

Støttemur
Steinene stables tett så de ikke beveger på seg senere. En vegg snart på plass. Her sees også avstivere som holder langveggene stabile. Disse legger jeg inn i jordmassen på innsiden og fungerer som to jordankre
støttemur
Feste til stabilisator for veggene og jordanker
Sammenkobling gabione
Med jernbindertang er det enkel å bøye piggene som kroker rundt den andre veggen
støttemur
Etter å ha fått hele vinkelen på plass legges et nett på toppen som lukker og låser gabionene

Dette er en måte å bruke gabioner som støttemur. Denne teknikken kan brukes i et uendelig versjoner og variasjoner. Etter et par vintre ser jeg at alt står stabilt uten å røre seg noe så den vil nok stå ut min livstid. Terrasseringer og avgrensninger går nå som en drøm:-)

steinmur
Stabil støttemur i gabioner
Rabarbrabed
Rabarbraen har fått et nytt og bedre liv

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Solfrid
Solfrid
5 years ago

Hei. Her har jeg nok funnet svaret på mitt problemhjørne i hagen. Men spørsmålet er: hvilke dimensjon var det på armeringsnettets tråder og hvor kjøpte du det?

Tom Syversen
Tom Syversen
4 years ago

Hei. Ser jo flott ut detta;) Er du like fornøyd nå mtp holdbarheten, stivheten? Vi vurderer det samme og siden her kom opp når vi søkte på gabioner. Heter det gabion koster det jo 3 ganger så mye så disse armeringsjernene viirker int. for oss;) Vi ønsker ikke rust for… Read more »

Tom Syversen
Tom Syversen
4 years ago
Reply to  Espen

Da blir det gabioner på oss. Nettopp vært å kikka på armeringsnetta fra biltema og det er midt i blinken;) Noen ganger virker google søk;) Takk for svaret

Line
Line
4 years ago

Så gøy og så flott! Tusen takk for supert tips! 😀 Hodet mitt er allerede i full gang og jeg har derfor sjekket litt rundt efter ikke-rustfri armeringsnetting som sklir bedre inn i naturen. Tenker det da kan være lurt å bruke tykkere tråder for å øke levetiden. Dette fant… Read more »

Tor Harald Vist
Tor Harald Vist
4 years ago

Jeg vurederer å sette opp nettkasser med mindre rom for å fylle småstein i. Dette for å få mere stabile kasser som videre skal støtte opp en terrasse lagt i en fjellskråning på ca. 5 grader og ca. 20m2.. Noen som har erfaring med «gabioner» på «svaberg» med helling? Hadde… Read more »