Nå er det perfekt tidspunkt å dele en begoniaknoll i to eller flere deler

Nå er det perfekt tidspunkt å dele en begoniaknoll i to eller flere deler

Begonia er blitt mye mer populær siste årene. På grunn av større etterspørsel i markedet dukker det stadig opp spennende sorter i handelen. Ulike sorter har ulike metoder for deling og formering. Min gode gamle Skaugumbegonia er derimot superenkel, det er bare å dele begoniaknoll i to eller flere deler, og vips har jeg flere planter.

begoniaknoll
Skaugumbegoniaen er fantastisk gjennom det meste av sommeren, og en plante brunsneglene ikke liker

Etter hva jeg vet kan alle typer begonia med knoll formeres ved deling av selve knollen, og det bør gjøres i forkant av planting nå på våren. Dette er en utrolig enkel og sikker måte å få flere planter på.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Deling av begoniaknoll
Perfekt knoll til deling med fine skudd på begge de nye delene

Jeg har noen ulike typer av begonia og har akkurat tatt dem frem fra vinterdvalen. De har sovet godt i en plastkurv med lett innpakking av et avispapir rundt hver knoll. På denne måten har de hatt en mørk, kjølig og luftig overvintring som jeg skrev om her. Lykken nå er å se at alle knollene er faste og fine uten antydning til råte. I tillegg har alle sunne friske spirer!!

Dele begoniaknoll
Etter å ha fjernet avispapiret rundt hver knoll ser jeg hvor fint de har klart vintersøvnen. De er klar med massevis av nye skudd!

Jeg har også opplevd det motsatte, nemlig å pakke opp råtne og bløte knoller. Dette kan oppleves hvis de har fått for tett og fuktig overvintring. Kombineres dette med litt for høy varme er sjansen stor for at det går galt. Denne vinteren gikk heldigvis alt på skinner hos meg:-)

5 steg når du skal dele begoniaknoll

Hos meg har skaugumbegonia en tendens til å få store knoller ganske raskt. Da er det en god anledning til å dele dem for å få flere planter. Har du ikke plass til flere selv er det alltid hyggelig å kunne gi bort til venner og familie.

knollbegonia som deles
Det kan virke litt brutalt men etter at snittflaten får tørket opp kan delene plantes og er et godt grunnlag for de nye plantene
  • Sjekk at knollen er frisk og fast i fisken
  • Se for deg hvor det er naturlige å dele den i to eller flere deler
  • Sørg for at det er nye skudd på hver ny del
  • Enkelt rent kutt med en skarp kniv
  • La knollen ligge noen dager slik at snittflaten tørker og «korker» seg. Dette minsker faren for råte når den plantes, og sikrer dermed god vekst etter at de plantes på nytt
  • Her er noen tips for planting av knollene

Som nevn er det mange typer begonia på markedet i disse dager. De uten knoll kan som regel formeres enten ved stikling med stilk, eller med bladstikling som er kun et blad stukket i fuktig jord. Jeg har akkurat satt en hel haug med stiklinger av en spennende sukkulent begonia som jeg kommer tilbake til litt senere.

Skaugumbegonia
Noen av begoniaknollene fra i fjor, det blir bare fler av dem fra år til år…:-)

Alltid gøy å lage flere planter!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Reidar Hage
Reidar Hage
3 years ago

Ved eit uhell braut eg i mai/juni av ei grein, ca 20 cm lang, på Skaugumplanta mi, og utan å tenkja så mykje over det, sette eg greina ned i jorda ved sida av nokre andre planter. Stussa over at den ikkje visna, men når eg nå tek blomane inn… Read more »