Høsten er perfekt tid for å dele og flytte stauder

Høsten er perfekt tid for å dele og flytte stauder

Når er den beste tiden for å dele og flytte stauder? Det er et spørsmål jeg får ganske ofte, og det er ingen fasit. Flytting av stauder kan fint gjøres ellers på året, men risikoen for plantene kan være større. Høsten med kjøligere temperatur og jevnere fuktighet er derimot perfekt for mange planter!

deling og flytting av stauder
En skarp hagespade er uvurderlig når du skal dele en staude

Dele og flytte stauder er lurt å gjøre med jevne mellomrom. Noen tuer og planter kan bli veldig store i fri dressur. Blir det for tett, og trangt om plassen vil de ofte begynne å strante. Jeg sier ofte at rot og topp henger sammen. Dårlig forhold for rota gir nesten alltid dårligere planter. En måte å forebygges dette på er ved å dele planten i to eller flere, avhengig av størrelse og type. Som regel er en god skarp hagespade all redskapen som trengs. Bonusen er flere planter, pluss noen å gi bort!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

deling og flytting av stauder
Iris blir ofte stygge og dør ut i midten av tua. Her kan den delers i flere deler og starte på nytt. Sett spaden i et naturlig skille og tråkk ned.

Fordelen med flytting på høsten

Fordelen med å dele og flytte stauder på høsten er at de ikke er i vekst, men på vei inn i dvalemodus. Da kreves det mindre av røttene, og plantene er mindre sårbare. Ved deling eller flytting er det viktig å få med en god rotklump som begynner å utvikle nye smårøtter, og forberede et liv videre på egenhånd. Når roten kan gjøre denne jobben uten å måtte holde liv i bladmassen, og veksten av nye blader, kan all energi går til rotutvikling slik at den er klar til våren! Slutten av august til ut i oktober mener jeg er en god tid. Da er det fortsatt noen uker før frost og tele kommer, og nok tid til etablering av den nye rota.

flytte peon
Morplanten fra min oldemors hage ble flyttet til denne plassen for 5 år siden og blomstret allerede første året etter flytting

Tidlig vår

Tidlig vår er også en god tid for å dele og flytte stauder. Min erfaring er allikevel at de ikke rekker å etablere nye røtter like godt før veksten starter, og blomstring uteblir ofte den sesongen de flyttes. Når våren kommer er plantene utålmodig etter å starte vekstsesongen. Er planten akkurat flyttet, henger gjerne ikke den skadede rota med i plantens utålmodighet etter å vokse. Ofte vil plantene begynne veksten, før de stagnerer på grunn av manglende krefter. Plantene som ble flyttet på høsten står derimot klare i startgropa, og med en rot som har fått forberede seg. Våren er ofte tørr og det kreves mer vanning på planter som er flyttet.

Gjødsle staudebedet
Etter flytting på våren henger høstfloksen litt med hode. Sørg for godt med vann så retter den seg opp om et par dager. Den trenger vanligvis tid på å etablere seg på nytt sted

En stakkars peon

Her i hagen har vi en rød bondepeon som har gått for lut og kaldt vann siste par årene. Dårlig plassering og det meste som kunne gjøres galt med den er blitt gjort. Nå skal den til nytt sted, og forhåpentligvis få bedre betingelser. På den nye plassen er det andre peoner som stortrives fra før, så forhåpningen er stor!

flytting og deling av stauder
Ikke stort som er igjen av den stakkars bondepeonen. Stikk spaden godt rundt planten så du får med hele rota som vippes forsiktig opp.

Peoner er normalt ikke glad i å bli flyttet på, men siden høsten er fin tid å flytte å dele stauder på har jeg utsatt det til nå. Jeg har flytte på, og delt flere peoner flere ganger. Den store hvite fra oldemors hage som jeg skrev om her, fikk mine foreldre en bit av for noen år siden. Allerede året etter, forsøkte den nye planten seg med en liten blomst. I sommer, som var 4 år etter, var den full av hvite blomster.

flytting og deling stauder
Rot-knollen fra peonen har små nye røtter allerede. Dette borger godt for en ny plante med en bedre plassering

Peoner må ikke plantes dypere enn det de står fra før. Jeg har hørt at roten skal maks 5 cm dypt. Min mormor hadde massevis av peoner, der lå enkelte røtter nesten synlig, og sjelden har jeg sett så mye blomster på peonplanter!

deling av stauder
Røttene fra peonen legger jeg grunt med bare noen cm med jord over. jeg har bearbeidet jorden slik at de nye røttene lett finner vei.

Røttene på den lille bondepeonen, eller det vil si restene av den, planter jeg grunt i veldrenert jord. Til våren gir jeg den litt skjellsand så håper jeg den kommer seg i gang igjen.

Deling av stauder
Sarah Bernard står rett ved siden av den nyplantede. De kommer til å overlappe hverandre fint!

Så lenge det er liv i rota, er det håp:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments