Nå er det tid for å beskytte planter mot sterk vårsol.

Nå er det tid for å beskytte planter mot sterk vårsol.

Sterk vårsol er ikke enkelt å håndtere for en vinterblek kropp, og mange har sikkert erfart det i påska. Solkrem med faktor er løsningen for oss, men for mange planter er sola i mars og april nådeløs! Jeg er langt fra flinkest i klassen, og glemmer ofte å beskytte planter mot vårsola som varmer. I dag husket jeg på en som trengte førstehjelp…

sterk vårsol
Her er Yucca planten med et par blader som begynner å få sviskader. Ved å dekke til nå får den hjelpen som trengs; ellers har den klart vinteren fint.

Fiende nummer en på våren

Mange vintergrønne planter, busker og ikke minst roser kan få problemer når det blir varmere i lufta og telen fortsatt sitter i bakken. Begynner plantene å skyte nå vil de ikke klare å trekke opp fuktighet og dermed tørke ut. Jeg skrev litt om uttørking av planter her i fjor. Det er som regel ikke kulda som tar knekken på plantene, men uttørking på våren!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

sterk vårsol
Her bruker jeg et stykke armeringsnett som jeg dekker med lys strie

En måte å unngå sviskader og uttørking på er å dekke til plantene. Det er ikke enkelt å dekke til en hel Tuja hekk mot sterk vårsol, men enkle planter og ting som står i krukke er ikke så vrient. Når det skal dekkes til er det viktig at du dekker med lys strie, håndkle eller laken som reflekterer sola slik at det ikke blir varmere under «teltet» enn nødvendig.

Det må aldri brukes plast eller mørke materialer for å dekke planter mot vårsola! Målet er å gi god skygge, og kjølig, uten at det blir tett rundt planten.

sterk vårsol
Hele planten dekkes godt og får nødvendig beskyttelse mot sola

Vintergrønne planter som får varme, og sol på bladene nå klarer ikke å erstatte fordampingen for foregår på en varm dag og vil kunne få sviskader. Dette kan være skader som også dukker opp, og blir synlig senere utover våren som hvite blader eller brune flekker. Så fort telen blir borte er det lurt å vanne siden de fleste plantene er tørste:-)

Dagens førstehjelp

I dag husket jeg på min Yucca filamentosa som er vist på bildene over. Den står med grønne blader hele vinteren, og har til nå vært dekket av snø. I disse dager titter den frem, og er som mest sårbar. I fjor glemte jeg nemlig å dekke den til, og det resulterte i store skader… Den brukte faktisk mesteparten av sommeren på å komme seg til hektene igjen. Normalt skal den kunne se slik ut på sommeren:

Yucca filamentosa
Eksotisk blikkfang i hagen, men trenger litt beskyttelse på våren.

I dag så jeg et par blader som hadde begynt å få tydelig misfarge med et hvitskjær som er kjennetegn på sviskade. Jeg fikk umiddelbart dratt frem litt lys kunstig strie og et stykke armeringsnett som vist over. På den måten er planten godt beskyttet frem til telen er borte. Jeg anbefaler å sjekke på terrassen eller i hagen og se om det er noen som trenger hjelp. Vent til telen er gått før du fjerner tildekkingen.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments