Enkel måte å ta vare på favoritt tomatene til neste års avling.

Enkel måte å ta vare på favoritt tomatene til neste års avling.

I alle høstforberedelsene er det full gang i frøsankingen her i hagen. Jeg har allerede skrevet litt om frø og samling av disse  her. Det jeg ikke har sagt noe om er de bløte frøene til tomatene. Det er ikke bare bare å skulle tørke de små rakkerene av noen tomatfrø. Man kan jo selvsagt kjøpe ferdige planter og satse på at de blir gode, men jeg har ikke alltid vært like heldig med det…

tomatplanter i drivhus
Mengder med tomater som kom fortløpende i sommer

For en del år siden fikk jeg tak i en tomat som heter «Sweet olive», den var utrolig søt og god som små herlige røde «drops». Dette er også en plante som har klart seg godt på friland i en solvegg. Da jeg hadde fått denne sorten som også gav mye tomater ville jeg gjerne fortsette med denne. Første året samlet jeg frø som klarte seg i massevis, og det har jeg gjort hver år siden.

Dele tomaten i to for å komme til frøene
Deler tomaten i to for å komme til frøene

Jeg legger et par-tre tomater til siden og lar dem bli ordentlig modne så de er litt bløte. Deretter deler jeg dem i to. Med tommelen presser jeg ut frøene sammen med litt tomatkjøtt.

Frøene er lette å presse ut med tommelen.
Frøene er lette å presse ut med tommelen.

Massen med frø kliner jeg utover et dobbelt lag med kjøkkenpapir. Pass på at frøene blir godt spredt. Fuktigheten trekker raskt inn i papiret.

Her er tomatfrøene på plass utover kjøkkenpapiret.
Her er tomatfrøene på plass utover kjøkkenpapiret.

Når alle frøene er spredt utover så legger jeg papiret til tørk på kjøkkenbenken. I løpet av noen få dager er dette tørt og fint. Når det er ordentlig tørt bretter jeg det sammen og noterer navn på. Da ligger det tørt, trygt og fint sammen med de andre frøene og venter på våren.

Tomatfrøene ligger til tørk
Tomatfrøene ligger til tørk noen dager på kjøkkenbenken

Når det er tid for å så frøene i slutten på februar pirker jeg forsiktig løs ett og ett frø fra papiret. Disse såes i potte og pleier deretter å spire i løpet av noen få dager. Vips er det et helt nytt sett med planter av herlige «Sweet olive»

Nyt høsten!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Kari Bye-Anvik
Kari Bye-Anvik
7 years ago

Takk for supre tips på bloggen din Espen!
Gleder meg til våren?