Godt grunnarbeid og fundament er alfa og omega for drivhuset

Godt grunnarbeid og fundament er alfa og omega for drivhuset

Drivhus er kommet i hus, eller rettere sagt i garasjen. Her ligger det fortsatt pakket i esker, men etter en liten kikk under lokkene ser jeg at det bokstavelig talt er en dullion deler. Jeg har åpnet og startet med det mest nødvendige, nemlig sokkelen. Etter å ha lest bruksanvisningen er det bare å starte fra kant og ta kun et steg om gangen. Her vil jeg vise noe av grunnarbeidet og tips så langt med et plundrete og skrånende terreng.

fundamentering av drivhus
Jordspydene skal settes i betong og 80cm dypt for stabilitet under vinter og tele. Her støter jeg stort sett på fjell som er grunnere hele veien rundt. (Gammelt ruskete jordbærbed som skal bort.)

Som med alt annet er grunnarbeidet utrolig viktig for sluttresultatet. Dette er ikke stedet å ta kjappe løsninger eller snarveier. Det har jeg tidligere erfart på den kjipe måten hvor bruksanvisningen ble først lest etter at delene ikke passet sammen lenger… Resultatet ble da masse med ekstra arbeid og plunder:-) Jeg tipper at en del kjenner seg igjen i dette? Nå skal jeg faktisk følge anvisningen til punkt og prikke.

drivhus
Siden drivhuset blir delvis stående på fjell er det viktig med feste så det ikke siger i noen retning. 10mm bores og kamstål bankes 5-10cm ned i fjellet. Dette skal stå i mange år.

For en snau måned siden skrev jeg et innlegg om hva jeg vektla når jeg skulle velge meg drivhus. Etter mye leting og vurdering fant jeg et supert drivhus fra Hobbydrivhus.no som oppfylte alle mine ønsker og krav. Holdbart og solid med passe størrelse er viktig, men kanskje noe av det viktigeste, takhøyde! Når det er ferdig oppsatt er det faktisk full ståhøyde ut til sideveggene. Dette gjør at jeg kan utnytte hele gulvarealet slik jeg ønsker selv uten å tenke på skråtak! Siden jeg ikke har plass til så stort drivhus vil gulvarealet på 8,5kvm gjøre en stor forskjell i bruksmulighetene for meg. I tillegg var det et godt vintertilbud og veldig hyggelig dialog ved mine spørsmål.

drivhus feste
Feste for drivhus sokkelen. Søylestøperør tilpasses og fylles med betong som på det øverste bildet. Husk å ha rent fuktig fjell for å få godt feste for betongen.

Etter å ha fått på plass sokkelen er jeg overbevist om at valget var riktig. Solide profiler som virker stabile og sammenføyninger som passer bra så langt. Det har vært noen kvelder jeg har angret litt pga. all jobben men det er en annen sak. Siden jeg ikke har mulighet til å få inn gravemaskin i hagen må alt gjøres for hånd…. Mange tunge spadetak og lemping av stein og torv, boring for å fundamentere i fjell og blanding av betong. Skal si jeg sover godt om natta. Medlemskap på Elixia er heller ikke nødvendig når du har slike hageprosjekter:-) Fokus på målet, og drømmen om et ferdig resultat med solmodne søte tomater!

drivhus grunnarbeide
Noe av det viktigste verktøyet er vateret. Mål heller 5 ganger for mye! Skjevheter i sokkelen vil forplante seg og skape problemer senere i monteringen!
drivhus
Jeg bruker det jeg har tilgjengelig for å justere hele sokkelen slik at den er i vater. Husk å måle diagonalen for å sjekke at det er 90graders vinkler

Dagen etter vanner jeg betongen for å sørge for en god herding videre. Da er alt fiksert og forhåpentligvis i riktig posisjon. Jeg var fremme med vateret igjen for å trippelsjekke og alt ok:-)

Etter et par dager er det klart til å jobbe videre. Jeg har nå lagt på duk for kanter og planere ut etter beste evne.

drivhus fundament
Planert ut og klart så langt. Snor som indikerer hvor jeg vil ha en opphøyd bed som skal ha god plass til tomat, agurk og andre gøye ting. Jeg vil gjerne ha fri tilgang til jorda under for å slippe unna med færre krukker.

I løpet av kort tid kommer det grus som skal danne gulvet. Jeg har bestilt 2 tonn levert så det blir en god treningsøkt! Grusen skal få sette seg i år slik at jeg kan legge belegningsstein til neste år. Jeg kommer tilbake til videre utvikling om ikke så lenge. Er det noen som har  spørsmål eller innspill så send meg gjerne melding.  NB. Innlegget er ikke sponset.

Fullt fokus på sluttresultatet og solmodne søte tomater!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Ottar Fjose
Ottar Fjose
4 years ago

Hei Espen. Jeg skal sette opp ett 3 m2 vegg drivhus. Ser at du anbefaler å ha åpent gulv til bakken. Jeg syntes argumentene dine var veldig overbevisende men leser ett annet sted; Generelt anbefaler vi ikke å dyrke direkte i jorda i drivhuset, da dette ofte vil gjøre at… Read more »

Nicolas
Nicolas
4 years ago

Hei, Kan du beskrive litt mer om selve støpe og rette prosessen til sålestolpene? vatrer du opp mens betongen er våt? og benytter du ekstra armeringsjern inne i støperullene? Tenkte å lage akkurat lik som din hvor jeg bruker en side til bed og resten tenkte jeg å legge heller.… Read more »