Slik hjelper jeg en skadet og syk koi med litt ekstra omsorg.

Slik hjelper jeg en skadet og syk koi med litt ekstra omsorg.

En koi kan bli syk og få skader på lik linje med alle andre dyr. Mange vil kanskje si at det ikke er så farlig med en syk fisk; det er jo «bare» en fisk. Jeg er helt uenig og vil gjerne gjøre det jeg kan for å redde en skadet eller syk koi. Eldstemann i dammen var uheldig i fjor sommer og fikk en skade som blusset opp sist vinter. Etter noen uker med spesialbehandling og en god sommer er den så god som ny!

Ikke rart jeg er blitt glad i denne gjengen:-)

Som med alle andre levende vesener er det alltid en risiko for at ting kan gå galt. Noe av det tristeste er å finne halvspist fisk når nabokatter har vært å forsynt seg! Jeg har gjort noen grep for å unngå dette ved hjelp av tett beplantning så det er vanskeligere for katter å lure langs kanten. Nå er koien i tillegg blitt større og dermed vanskeligere å få tak i.

hagedam
Dammen har nå en godt beplantet «strandsone» hvor kattene blir våte lenge før de får tak i fiskene

Min eldste koi er 17 år gammel og jeg fikk den av en venn når den var 10 år gammel. Dette er en variant som er hvit med gule tegninger og heter derfor Hariwake (sees på bildet under). Farger og kombinasjoner av farger samt skjelltyper er med på å gi ulike koi navn. De japanske navnene henspiller som regel på utseende eller egenskaper. Når jeg tok inn Hariwake denne høsten målte jeg den til å være 55cm lang!

koi
Koi Hariwake helt restituert etter skaden

Ut fra dammen har jeg en bekk som tar med seg overflaterusk ut av dammen, gjennom et sumpfilter (som jeg har vist her) og ned til en kulp. Fra kulpen pumpes vannet gjennom et finere filter og UV kammer før det pumpes opp i dammen igjen.

Jeg er glad i fiskene mine men skal ingen måte påstå at de er smarte:-) Flere av dem har pressa seg over kanten, mellom plantene i sumpfilteret, ned bekken og landet i kulpen. På denne ferden kan fort noe gå galt, for noen år siden hadde en av de brune Shagoiene klart å hoppe ut av bekken på veien ned og landet på terrassen. Jeg så bikkja kom bærende med den livløse fisken mellom tenna. Med tannmerker på hodet og nakken fikk jeg røska den løs og kastet den tilbake i dammen. Det gikk et par minutter, og vips var den i gang igjen. Sårene grodde fint gjennom sommeren men arrene varte et par år. I dag er denne en av de største og tammeste koiene (den første brune som kommer å forsyner seg med mat i videoen over).

farger på koi
Her er en stor del av gjengen som er ivrige etter mat og aktive hele sommeren. Den brune Shagoien i front reddet jeg ut av kjeften på den ene bikkja for noen år siden

Mot slutten av sommeren i fjor kom min 17 årige Hariwake seg også over kanten til sumpfilteret. Denne var for stor til å komme videre og ble liggende å skrubbe seg opp mot steiner på bunnen. Jeg vet ikke hvor lenge den kan ha ligget der, men da jeg fant den hadde den skrubbsår både på rygg og sider.

wounded koi
Stygge skrubbsår blusset opp i løpet av fjorårets vinterdvale når immunforsvaret var svekket

Når fisker får slike sår er de svært utsatt for både parasitt og soppangrep. Da er det ekstra viktig med oppfølging. Man kan faktisk smøre med sårsalve for å unngå infeksjon. Andre ting vi kan gjøre for en syk koi er å sørge for best mulig vannkvalitet med god oksygentilførsel. Temperatur er også et viktig element. Jeg satte den i en egen tank med et par andre koi (de liker selskap og stresse mindre da). Her økte jeg temperaturen til 28grader. Med temperatur opp mot 30 grader akselerer sårhelingen. Husk at appetitten øker med høy temperatur:-)

Koi Hariwake
Sår som dette er svært utsatt for sopp og angrep av parasitter. (Pellets i bildet er mat)

Salt; skulle det ikke være nok med rent vann og varme er salt i vannet en veldig god løsning. Koi tåler fint et saltinnhold på opp til 0,3%. Dette forhindrer angrep av sopp og dreper parasitter. I tillegg er et slikt saltinnhold i vannet med å styrke immunforsvaret til koien. Akkurat hvordan det funker kan jeg komme tilbake til senere.

Etter noen uker ekstra omsorg og pleie på forsommeren slapp jeg min restituerte gamle Hariwake ut med de andre hvor de har hatt det helt supert i sommer uten et eneste uhell!

Frisk som en fisk!

koi
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments