Hagedam med tindrende klart vann og bekken i gang!

Hagedam med tindrende klart vann og bekken i gang!

Etter dypdykk i mudderet og rens er det tid for å koble sammen tingene i dammen. Etter rens på søndag fylte jeg den opp igjen med rent vann. Som du ser er det tindrende klart. Med andre ord, jeg fikk bort det som måtte bort av rusk og rask. Dette synet er en god belønning!

Nyrenset og med rent vann

Her er forarbeidet også med en liten video. Klipp og rens av dammen gikk som det skulle. Det er alltid litt spennende etter vinteren. Har noe gått galt? Har frosten ødelagt noe planter eller deler av dammen? Alt ser ved første øyekast ut som det er i skjønneste orden! Plantene er tipptopp og klar for ny sesong!

Jeg har lagt opp til en filtrering av dammen som jeg tenkte å komme tilbake til i et litt lengre innlegg. Håper det er interessant selv om det blir litt lengre. For meg og min dam har dette systemet fungert slik at jeg har klart vann hele sommeren. Hvordan filter og dammen er koblet sammen er viktig for filtreringen.

Før rensingen og med vann fra i fjor

Som en start vil jeg fortelle litt om sumpfilteret. Dette har en svært viktig funksjon og del av dammen! Dammen min ligger på nivå med plenen. Terrassen og stuedøra er et lite nivå nedenfor (tre trappetrinn). For å ha god kontakt med dammen har jeg laget en bekk som går ned langsmed terrassen. Denne er murt på fjell med natursten og armering. Mellom dammen og bekken er det en mellom dam / sumpområde hvor alt vann renner igjennom før filtrering. I sumpområdet er det planter som vokser og trekker ut overskuddet av næringsstoffene i vannet som renner forbi røttene. Disse kan klipper og legges på komposten.  Overskudd av næringsstoffer i vannet gir grobunn for alger og uklart vann!

Sumpfilteret

Her sees Strandkattehalen til høyre. Slangen er nå borte og var kun der for ekstra tilførsel av oksygen i vannet før bekken var i gang. Peppermynte røttene ligger fortsatt under vann men er snart i gang!

Planter i sumpen skal være hurtigvoksende. Jeg har forsøkt en del ulike planter med vekslende hell. Det jeg har endt opp med nå er Strandkattehale (Lythrum salicaria) Den blir enorm og frør seg og er nå over store deler av hagen. (men lett å luke bort) Strandkattehale er også en mye brukt i urtemedisin fra gammelt av. I tillegg til denne har jeg en gress type som har noe rosaskjær i bladene, denne er mest til pryd. Den planten som tar helt av i sumpen er Peppermynte, Jeg har brukt to sorter. Den ene er vannplanten Mentha arvensis, litt mildere i smaken enn den landlevende Mentha x piperita. Begge vokser i et rasende tempo og sender utløpere i alle retninger. Klipp ned og brukes i te, i vannkaraffelen, desserten og lignende hele sommeren. Planter du mynte i hagen (alle sorter) vær obs på at de sprer seg hurtig med utløpere under jorden og dekker raskt store områder!

Utløpet fra sumpfilteret og bekken

Etter sumpområdet går vannet i en bekk og samles opp i en kulp. Herfra sendes det gjennom resten av filtersystemet som jeg kommer tilbake til. Bekken har vært en kamp i flere år. Det har vært vanskelig å få denne tett. Jeg kunne ikke bruke hva slags materiale som helst siden fiskene og vannlevende innsekter er ganske sarte for giftstoffer.

Kulpen med glassfiberarmert polyester og topcoat. Damvokteren som sørger for tilførsel av nytt vann sees oppe i venstre hjørne

Etter mye prøving og feiling endte jeg opp med å legge glassfiber og polyester i sump, bekk og kulp for et par år siden. Glassfiberarmert polyester må toppes med et lag Topcoat for å holde tett og beskytte mot UV stråler fra sola (polyester forvitret ved direkte uv lys) Jeg la Topcoaten i to lag for å gjøre ekstra god jobb…. hvis lag nummer to av Topcoat ikke kommer på raskt nok på vil dette laget begynne å flake av i løpet av sesongen pga dårlig feste til forrige strøk… Gjett en gang om ikke dette skjedde her! Heldigvis ligger det et godt første lag. Dette holder egentlig helt fint med ett lag. I bildene sees dette som litt lysere felt hvor det øverste laget har flaket av. Dette jevnes ut gjennom sommeren når planter vokser til rundt kanter og med Bekkeveronika (Veronica beccabunga) som jeg planter i bekken snart. (Bekkeveronika er også en gammel medisinplante)

Sumpfilteret etter vinteren

 

Alt klappet og klart i morgensol. Bare å ta frem kaffekoppen og vente på varmen. Som dere ser er vannet nå så klart at stenen kan telles på bunnen. Dette er målet for sommeren. Vannverdiene er også snart perfekte for å sette ut fiskene.

Fossefallet med fossetrollet. Bekken er viktig for oksygenmetningen av vannet

Herlig når kvelden kommer og bekken fosser! Den godfølelsen når tingene fungerer.

La fossetrollet leve!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments