Samling av koi for vinteroppbevaring er en test på tålmodigheten

Samling av koi for vinteroppbevaring er en test på tålmodigheten

Samling av koi før vinteren er en ordentlig test på tålmodighet og utholdenhet. Kaldt, vått, tungt og uhåndterlig med baljer fylt av vann og fisk som skal sjongleres ned i garasjen. Kanskje det mest frustrerende er at fiskene stikker å gjemmer seg så fort de ser hoven! Skjønner de ikke sitt eget beste med trygg overvintring?? Utstyrt med hov, koisokk, et par baljer og bøtte startet den årlige «fisketuren».

hagedam
Hoven er fremme og fisken er borte. For å lettere få tak i fisken tapper jeg ned vannstanden en god del, så det er bare å vente til det er mindre plass for dem å gjemme seg på

Det er ganske forunderlig hvordan mine venner i dammen vet at de blir jaktet på. Vanligvis kommer de opp og blir håndmatet, som de også gjorde denne morgenen. De er normalt så fortrolige at de kan strykes på ryggen og nysgjerrigheten gjør at de følger etter meg når jeg beveger meg rundt dammen. Nærmer jeg meg derimot med en hov i handa er nesten 30 fargerike, store og små koi søkk vekk! Med sine klare farger burde de vært enklere å se, men plantene kan skjule mye.

hov
Koisokk bruker jeg for å løfte større fisk ut av vann og over i balje. Bedre kontroll og mindre sjanse for skader på sprelsk fisk, samtidig holder den seg mer i ro når det er mørkt. Den er som en lang strømpe med hull i enden

Beplantningen sørger for skygge og gjemmesteder til daglig. Disse er plantet for å gi fiskene ly for sterk sol og mulighet å søke trygghet hvis det skulle dukke opp katter eller fugler som forsøker seg. Jeg bruker også beplantningen i dammen som et ledd i prosessen for å holde vannet klart som jeg skrev litt om her.

Hov
Koisokken lures over hodet på fisken etter at den er fanget i hoven og trekkes deretter bakover. Jeg holder fast i enden og vrir en halv gang rundt foran og bak fisken. På den måten «låses» fisken inne i sokken og kan løftes trygt med grep i begge ender
koisokk
Koien ligger trygt og rolig inne i koisokken. Når koien er løftet over i baljen trekkes sokken forsiktig bakover og fisken slipper ut med nesa først. Dette er en Asagi på ca 50cm og er den desidert viltreste av dem alle i dammen

 

koi asagi
Her er Asagi som sees med blå rygg tidligere i sommer. Fantastisk flott fisk som jeg har hatt i 4-5 år

I år ville jeg være litt tidligere ute så fisken ikke er gått i dvale før «jakten», men ulempen er at de da er mye kjappere:-) Koien har hatt en god sommer med fin vekst, alle som èn ser utrolig flotte ut! Veldig hyggelig at det ikke har vært noe frafall. På det øverste bildet sees den største koien i dammen; Hariwake som jeg i år målte til 55cm! Her er også en liten videosnutt av Hariwake:

Mange i Norge har fiskene utendørs i dammen hele året og det kan fungere helt utmerket. Jeg gjorde det også de første årene inntil en veldig kald vinter for 7 år siden. Da la det seg tjukk is og det var vanskelig å holde åpen råk. Med så tett is vil blant annet svovelgass fra råtnende plantemateriale ikke luftes ut, resultatet er dermed råttent og surt vann. Siden koi krever god vannkvalitet er dette ofte et sjansespill å ha dem under isen. Skal de være ute er lufting med åpen råk veldig viktig!

fange koi
Etter litt romstering i dammen blir det alltid litt rusk i vannet. Dette blir borte i filtreringen når de kommer oppi tanken inne. Her er det klar til å bæres ned i garasjen

Fisk som flyttes bør få tid på seg til å akklimatiseres og venne seg langsomt til ny vanntemperatur. Dette gjelder også fisk til akvariet.

fange koi
Stort smått og fargerikt etter en god sommer ute

Etter å ha mistet en stor del av koistammen min for 7 år siden valgte jeg å bygge en tank i garasjen hvor jeg kan ha tilsyn med dem hele vinteren som jeg skrev litt om her. I forkant av flyttingen for vinteren setter jeg i gang filteret og fyller tanken med vann fra dammen slik at overgangen blir minst mulig. Filteret får samme bakteriekultur som dammen, og har vært i drift ca 3 uker før jeg flytter over fiskene. Når dagen er kommet tapper jeg tanken nesten tom og fyller på nytt opp med vann fra dammen. På denne måten vil temperaturen være lik i dam og tank så fiskene slipper å akklimatiseres før de slippes oppi.

koitank
Med litt sirkulasjon vil vannet være oksygenrikt i tanken og fiskene beveger seg rolig gjennom vinteren

Skal du flytte en fisk (det gjelder også akvariefisker) bør de få tid på seg til å akklimatiseres. Slippes fisken rett i nytt vann med annen temperatur og kvalitet vil det stresse fisken unødig og kunne resultere i sykdom. La fisken ligge i pose eller balje til temperaturen er lik før du slipper dem ut i nytt miljø. Er det èn grad eller mindre i forskjell betyr det ikke noe. Alle forskjeller på over èn grad ville jeg tatt hensyn til. Ved å fylle opp tanken og flytte fiskene umiddelbart gjør det hele prosessen enklere for meg.

koipond
Når vannet allikevel er tappet ned er det enkelt å fjerne visne plantedeler så de ikke råtner i vannet under isen

Når alle fiskene er trygt i vintertanken er det bare å fylle opp dammen igjen slik at alle planter og insekter også går en trygg vinter i møte.

Nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments