Hagegnomens kamp for å få tak i alle karpene for vinteren.

Hagegnomens kamp for å få tak i alle karpene for vinteren.

Med gradestokkens ubønnhørlige ferd ned mot nullpunktet er det mye som skal forberedes i hagen. Siste par ukene har jeg hatt både noen utfordringer, blant annet filter som lekker og fisk som gjemmer seg. Det gjelder bare å ta utfordringene i riktig rekkefølge. Koi karpene skal inn for ikke å havne under isen. Samme gjelder for alle plantene som ikke tåler frost. Georginene får stå litt til, de skal gjerne ha litt frost på bladverket før de graves opp…

Siste Koien i trygg forvaring innendørs.
Siste Koien i trygg forvaring innendørs.

En god hodelykt er uvurderlig! Etter en arbeidsdag er det ikke lange stunden i hagen før tussmørket kommer snikende. De siste kveldene har jeg frustrert balansert rundt kantene på dammen i mørket med hodelykt og hov for å få tak i fisk som ikke vil fanges. Du verden så raske de er til tross for at de er gått i dvale, de har tydeligvis ikke lest definisjonen på dvale!! Etter å ha plasket rundt med 6 graders vann en stund virvles det opp rusk fra bunnen, og vannet blir i tillegg grumsete…. En stund føltes det som større sjanse å vinne i lotto enn å få tak i en fisk. Dette er noe som setter tålmodigheten på prøve, men i går kom faktisk sistemann omsider inn! Resten av gjengen er nedenfor.

Karpedammen har sett sine bedre dager denne sommeren og har nå fått et mørkt og litt trist skjær. Plantedeler som visner gir endel grums i vannet og fiskene forbereder seg på dvale. Når gradestokken viser mindre enn 10 grader i vannet skal all mating stoppes. Under 10 grader stopper stoffskiftet på karpene nærmest opp og fiskene blir mer sky. De trekker ned mot bunnen og gjemmer seg blant planter for å starte dvaleperioden. En liten blomst som fortsatt blomstrer er Myosotis palustris.

En av de aller siste blomstrende plantene i dammen; Myosotis palustris.
En av de aller siste blomstrende plantene i dammen; Myosotis palustris, Forglemmegei (vannplanten)

Både Koi og gullfisk klarer seg fint ute om vinteren hvis vannkvaliteten er god nok. Noe av det viktigste er tilstrekkelig oksygen og jevn temperatur under isen. Som regel holder vannet under isen seg på ca 4 grader hvis dammen er dyp nok. Tidligere overvintret jeg ute men var uheldig og mistet en del fisk, da var det ikke noe gøy lenger. Trist syn som møter en på våren med død fisk. Under isen er det en utfordring å ha kontroll på disse parameterne og derfor har jeg valgt å ta dem inn. Tanken jeg bygde i garasjen rommer 3000 liter og er isolert. Filter og varme til å holde jevn kvalitet på vann og temperatur. Her stiller jeg inn temperaturen på 5-7 grader, med ekstra tilførsel av oksygen. Med sjekk av vannkvaliteten jevnlig går dette knirkefritt og uten dødsfall.

 

En trygg vinter i møte!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments