Filterkollaps og trøbbel i tanken med koi

Filterkollaps og trøbbel i tanken med koi

De siste 7 årene har jeg overvintret koiene inne under kontrollerte former hvor alle verdier av vannkvalitet, temperatur oksygentilførsel kan styres og ikke minst sjekkes med jevne mellomrom. Med ukentlige vannprøver kan jeg se innhold av avfallsstoffer, PH-verdi osv. Bitte lille julaften fikk jeg det travelt når det viste seg at vannkvaliteten var for dårlig etter filterkollaps!

koitank
Jeg tømmer hele tanken så det er igjen kun 10% av vannet før den sakte fylles opp igjen

Da jeg kom inn i garasjen fikk jeg litt dårlig magefølelse. Ved første øyekast var det litt grums i vannet og noen bobler i vannoverflata langs den ene veggen, men det største varselsignalet var fiskene som trykket mot bunnen av tanken. En markant endring i fiskenes adferd er ofte et tegn på at noe er i gjerdet og bør sjekkes nærmere. Fiskene er nå i dvale med 7 graders vann og får derfor ikke mat. Siden det ikke tilføres næring til vannet gjennom maten ble det ikke fullt så akutt som det kunne blitt.

filtrering
Trykkfilteret inneholder av små plastkuler som gir feste til nyttige bakterier

Det kan være flere årsaker til filterkollaps. Hos meg hadde rett og slett filteret tettet seg! Trykkfilteret jeg bruker inneholder en stor mengde små plastperler som vannet kontinuerlig strømmer forbi og mellom. Disse hadde pakket seg for tett og sperret for vannstrømmen ut. Plastperlene flyter normalt løst rundt inne i filteret og skaper samlet sett en ekstremt stor overflate. På overflaten av alle disse plastperlene fester det seg bakterier som bryter ned avfallsstoffet Nitritt NO2, som er giftig for fisk og planter, til Nitrat NO3 som er et næringsstoff til plantene og er viktig for blant annet oppbygningen av klorofyll. For at denne prosessen skal kunne foregå må bakteriene ha oksygenrikt vann og sirkulasjon. Ved tett filter dør bakteriene jeg ønsker skal være der og hele prosessen i filteret kollapser.

Filtrering
Kun rent vann til vask av filteret. Jeg gjentar så mange ganger som er nødvendig for å få ut alle løse partikler og slam

Ved en filterkollaps hvor de gode bakteriene dør vil andre bakterier overta. Det er bakterier som klarer seg uten stort oksygen og vil sette i gang uønskede prosesser som kan gi rask økning i giftig Nitritt og frigjøring av illeluktende svovel. Dette kan også kalles anaerob prosess (uten oksygen) som skjer istedenfor den aerobe prosessen (med oksygen) vi ønsker oss i et filter med de gode bakteriene.

Ikke den triveligste jobben med grisete vann som blir til is hvis jeg ikke jobber raskt nok, minusgrader kompliserer litt

Nedbrytningen av Nitritt til Nitrat er en av hovedoppgavene til filteret!

nitritt
Strips som dyppes i vann og deretter sammenlignes med skalaen på boksen gjør det enkelt å teste vannet og gir en god indikasjon på de viktigste verdiene

Når verdiene på Nitritt er for høye blir vannet giftig for fiskene og kan medføre dødsfall. Årsaken er at nedbrytningen ikke går som den skal og at bakteriene i filteret ikke gjør jobben sin. For å få det på rett kjøl og unngå skader på fisk er det viktig å handle raskt!

Filtrering
Styringen til trykkfilteret rengjøres og kobles på igjen

En markant endring i fiskenes adferd er ofte et tegn på at noe er i gjerde og bør sjekkes nærmere.

Ferdig sammenkoblet og rent. Nå skal det settes i gang og få tid på seg til å bygge opp den gode bakteriekulturen på nytt

Bitte lille julaften var det derfor en veldig våt og kald 4 timers økt i garasjen. Hele filteret måtte åpnes og vaskes grundig med rent vann før jeg koblet det hele sammen igjen.  Det vil nesten alltid ligge igjen noen av de gode bakteriene i filteret og når de får gode vilkår igjen vil de formere seg og stabilisere en god nedbrytning videre. Det kan ta fra 1-3 uker å få det helt opp til full kapasitet igjen. Hvis det tilføres mat til tanken er det lurt å være ekstra sparsom med dette rett etter en filterkollaps slik at filteret og bakteriene ikke blir overbelastet i oppbygningsfasen.

koihelse
Etter et døgn med rent vann og fungerende filter er koiene tilbake til vanlig oppførsel:-)

Dagen etter «julevasken» var fiskene aktive og vannet var tindrende klart. Alle verdiene var innenfor normalen og jeg kunne puste lettet ut…

Happy koi:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments