Dronninga endelig tilbake i karpedammen.

Dronninga endelig tilbake i karpedammen.

For ikke så lenge siden kom jeg hjem og fikk meg en ny overraskelse i hagen. Toppen av lykke er jo når den ene blomsten du har ventet på i laaaang tid er sprunget ut. Denne gangen ble jeg møtt velkommen hjem av Vannlilje «Hollandia» Er hun ikke fin??

Vannliljen Hollandia
Vannliljen Hollandia

Vannliljene i dammen er noe jeg har skrevet om tidligere her. Vannlilje Nymphaea er mystisk, myteomspunnen og vakker som jeg også har skrevet om tidligere. Vinteren for 3 år siden var det veldig kaldt over lang tid og isen gikk helt til bunns på grunne partier av dammen hvor noen av vannliljene står. Røttene til vannliljer tåler som regel frosten dårlig. Det var derfor noen vannliljer som dessverre måtte bøte med livet dette året. De frøys rett og slett i hjel…. En stor og utrolig flott Hollandia var en av de jeg mistet. Du kan tro det var landesorg i hageriket når jeg fikk se vinterens herjinger dette året!

Utrolig flotte blomster på Hollandia
Utrolig flotte blomster på Hollandia. Her på vei til å åpne seg..

Jeg fikk tak i en ny Hollandia våren etter. Dessverre er feilmerking ikke helt uvanlig på mange planter du kjøper. Dette var selvfølgelig en av de som var feilmerket! På en del planter oppdager du ikke dette før de er godt etablert og kommer med første blomsten. Det kan ta sin tid så det er litt kjipt. I fjor vår fikk jeg byttet til ny plante og med nytt forsøk for å få tilbake Hollandia i dammen. Denne gangen ble det innertier, nemlig en Hollandia i all sin prakt. Det tok et drøyt år før jeg fikk bekreftelsen men det er absolutt verd å vente på. Sarte store blomster med sjatteringer fra nesten hvit til rosa!

Over er en liten videosnutt med knoppen til Vannliljen alba. Litt utsatt til med mye knuffing fra nysgjerrig fisk. Koien spiser gjerne vannliljeskudd og knopper på vei opp til overflaten. Vannliljene lever farefullt og utsatt til i en karpedam.

Jeg har en liten nyinnkjøpt vannlilje i år som får vokse seg til i bøtte. Starter du med en vannlilje er det viktig at du ikke setter den for dypt med en gang. Sett den på et grunnere parti til planten er i god vekst. Når den er godt i gang så kan du gradvis senke den dypere til du har den på ønsket nivå. Blir den satt på dypt vann for raskt blir de ofte stående å sture og ikke vokse. Min erfaring er at de aller fleste vannliljer vil ikke tåle stort is på røttene. Dette kan du unngå med å ta dem inn og oppbevare frostfritt. Et annet alternativ er å dekke dammen med isolasjonsplater rett før isen legger seg. Markplater du får kjøpt på byggevarehus er supre! Så lenge det ikke bunnfryser går det som regel bra.

vannlilje "Hollandia" fullt utsprungen
vannlilje «Hollandia» fullt utsprungen

En vannlilje kan være perfekt å ha i en tønne på balkong eller terrasse. Dette hadde jeg tidligere i min leilighet. Blomstringen er fortløpende og med en høyere vanntemperatur som det ofte blir i en tønne vil blader og blomster komme tidligere på sommeren.

Nyt høsten!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments