Hjertetre er kanskje min favoritt og blant topp 3 prydtrær i hagen.

Hjertetre er kanskje min favoritt og blant topp 3 prydtrær i hagen.

Hjertetre eller Katsuratre er et prydtre som burde vært brukt i flere hager! Dette er i alle fall min påstand om et lite tre som overrasker med skiftende farger og et utrolig flott uttrykk gjennom årstidene. Allikevel er det nok mest spektakulært på høsten med sine farger og duft. Tro det eller ei så dufter det av nybakt kake eller brent sukker på høsten når bladene faller…

Katsuratre
Tidlig vår brister de rødlige knoppene og slipper ut en sky av lysegrønne hjerteformede blad

Hjertetre eller Cercidiphyllum japonicum kommer opprinnelig fra Asia; hovedsakelig Japan og delvis Kina. Det finnes to varianter av C. japonicum.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Cercidiphyllum japonicum pendulum
De nye bladene er perfekt hjerteformede

To typer.

  1. En opprettvoksende variant som vanligvis kan bli ca 10-12m høy her i Norge. I naturlig habitat kan de bli rundt 40m høye og med tiden får det en klassisk rund form.
  2. Den andre varianten som jeg er blitt så glad i er den hengende «pendulum» som gir en mer skulpturell form i hagen med sine lange ujevnt hengende grener som kan bli 5-6 m høy og nesten tilsvarende vid.

For begge variantene kreves det en lun plass uten for mye vind for ikke å ødelegge bladene. Både sol og halvskygge er perfekt for et Hjertetre. Det er herdig til H4-5 og vil gjerne ha en jevnt fuktig veldrenert jord som godt kan være noe leirholdig. Er jorda litt sur vil det gi bedre høstfarger på bladverket, og for å få en god vekst gjødsles det godt på våren. Beskjæring er ikke nødvendig annet enn for å justere formen

Cercidiphyllum
Høstfargene begynner med gult som endrer seg til gyllent og rosa

Vanning.

For at Hjertetre skal trives er vanning og jevn fuktighet svært viktig, spesielt de første årene etter planting. Det første året kan de gjerne få vann daglig! Rotnettet er ganske grunt som gjør at røttene er mer utsatt for uttørking. Dette er årsaken til hyppig vanning frem til treet er etablert og rotnettet mer velutviklet. Skulle det tørke vil det ofte reagere med å kaste blader. Når treet bli eldre er rotnettet større og derfor tåler det også mer.

Cercidiphyllum japonicum pendulum
De små hjertene er dekorative og rester etter den anonyme blomstringen fra hannblomstene henger igjen under bladet

Særbu.

Hjertetre er det vi kaller særbu og har hannblomster eller hunblomster. Mitt tre er et hanntre og har ganske ubetydelig små rødaktige blomster tidlig på våren før bladene utvikler seg. Mot slutten av blomstringen kommer bladene i en herlig lysegrønn farge som etter hvert blir mørkegrønn. Bladene er som navnet sier, hjerteformede og sitter parvis på grenene. På min hengevariant faller grenene helt ned til bakken og nye skudd har en rødlig farge i barken.

hjertetre
Høstfargene og den herlige duften nærmer seg

Hjertetre vokser ikke fort og bruker gjerne 50 år på å oppnå full størrelse. Mitt hengende Hjertetre ble plantet for 8-9 år siden og har i løpet av denne tiden dannet en flott stamme og en krone som henger helt ned til plenen. For 3 år siden gjorde den et byks i høyden på nesten en meter. Etter dette har den bare bygd seg utover i vidden så det nesten like bredt som det er høyt.

Cercidiohyllum
Å rake opp etter løvfallet er en opplevelse med en herlig duft av brent sukker og nybakt kake

I disse dager begynner bladverket å gulne. Når dette skjer kommer den herlige duften av nybakt eller brent sukker som fyller området rundt treet. Den er vanskelig å lokalisere men når man gnir de gulbrune bladene kjennes det ekstra godt. Å rake dette løvet er helt fantastisk! Når bikkjene har løpt igjennom dette henger duften igjen i pelsen:-)

Katsuratre
Eventyrtreet i hagen

Jeg bruker Hjertetre også om vinteren med lyssetting. Dette er jo også magisk når snøen legger seg som i et eventyr!

Med en duft av nybakt kake og et tre for alle sesonger!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments