Høstens vakreste fargeeventyr til inspirasjon i hagen.

Høstens vakreste fargeeventyr til inspirasjon i hagen.

I går ettermiddag dro vi til fjells for å få med kanskje de siste gode høstdagene for dette året.  Det er meldt finvær med sol og klar luft. Bilen ble pakket og nesa vendt nordover mot setra på Tynset.

Nå på høsten er det mye å glede seg over i hagen, men også i naturen. Bladene får de mest utrolige farger. Magiske fargekombinasjoner og øyeblikksbilder som lagres på netthinnen før vinterkulden og mørke kommer. I kveldssola på vei oppover Rendalen var det et slikt øyeblikk av magi.

20161008_130103Sola sto lavt inn fra siden på gullgule Ospe, Bjørke og Lerke trær. Det var noe av det guleste jeg har sett, og bildene her gir bare en forsiktig beskrivelse av øyeblikket og opplevelsen i virkeligheten! Dette med høstfargene er også viktig å ta med inn i hagen.

Villvin blander seg her med Bjørke.
Villvin blander seg her med Bjørk.

Jeg kom til å tenke på valgene vi gjør av større planter i hagen. Det er ikke alltid busker og trær gjør så mye ut av seg gjennom vår og sommer når de er grønne. Når høsten kommer kan de derimot ta igjen for fullt, og vise seg i praktfulle farger.

Intenst røde blader på Villvin i disse dager.
Intenst røde blader på Villvin i disse dager.

I planleggingen med innkjøp av busker og trær til hagen er det lurt å tenke på høstfarger. Hvor skal de plantes og hvilke høstfarger gir de. I hagen hjemme har jeg god erfaring med noen arter som får kraftig farge på bladverket om høsten. Her er 10 gode sorter:

  • Hjortesumak (Rhus typhina)
  • Hjertetre (Cercidiphyllum japonicum)
  • Ginko (Ginko biloba)
  • Aronia (Aronia melanocarpa)
  • Lerk (Larix)
  • Villvin ulike varianter
  • Tredreper (Celastrus orbiculatus)
  • Parykkbusk (Cotinus coggygria)
  • Lønn i ulike varianter
  • Vingebeinved (Euonymus alatus)
Juniperus "blue carpet" sammen med Villvin og Aronia
Juniperus «blue carpet» sammen med Villvin og Aronia

Nyt høsten og fargene !

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments