Kiwiplanter som raskt dekker en hel vegg.

Kiwiplanter som raskt dekker en hel vegg.

Kiwiplanter kan fint klare seg i en del områder av Norge! Første gang jeg hadde kiwiplanter bodde jeg fortsatt hjemme hos mine foreldre. Den gangen sådde jeg frø fra en helt vanlig kiwi som jeg deretter plantet ut, disse levde i flere år. I dag har jeg fått tak i en langt mer hardfør dvergkiwi som trives på friland og setter frukt her i hagen, smaken er herlig søt og syrlig som en blanding av kiwi og stikkelsbær…mmm!

kiwi
Kiwiblomster innimellom bladverket mai

Tidligere har jeg forsøkt en par kiwiplanter som skulle gi store frukter og være selvbestøvende. Etter et par år vokste de opp og ble superfine kiwiplanter med store lodne blader men aldri noe frukt… Etter hva jeg fant ut ødelegges blomsteranleggene ofte ved mye frost om vinteren selv om planten ellers klarer seg. Etter en ekstremt kald vinter ble hele planten veldig redusert og våren etter fjernet jeg dem.

dvergkiwi
Kiwiplanter Issai har flott og dekkende bladverk på en vegg eller pergola. Her deler den plassen med en klatrerose

Et siste forsøk med kiwiplanter ble da Actinidia arguta»Issai» som også blir kalt Japankiwi, Dvergkiwi eller Grønkattebusk. Det finnes flere arter av dvergkiwi men «Issai» er kanskje den mest kjente og det er den jeg har blitt bedre kjent med.

dvergkiwi
Det blir mengder med blomster på kiwiplantene som også humlene liker!

 

Særbu kalles det når vi har hannblomster på en plante og hunnblomster på en annen. Da må vi ha minimum en av hver plante for å få frukt!

kiwiplanter
Små kiwi kart utvikles gjennom sommeren

Kiwi er en slyng / klatreplante og dvergkiwi er ikke noe unntak. Den snurrer grenene sine raskt rundt espalier og ting den kan klatre på, perfekt for en pergola! Kiwiplanter har et relativt grunt rotnett og vil gjerne ha en veldrenert, næringsrik jord. De kommer opprinnelig fra Asia hvor de vokser i underskogene. Plantene vokser hurtig og kan fint strekke seg 2-4 m på en sommer. Jeg har lest at de kan bli opptil 30m! De må jo opp gjennom underskogen for å komme til lyset.

kiwi
Plantene skyter ut lange tynne skudd som finner feste og klatrer videre

Her i hagen har de nå stått 5 år i sydveggen og dannet kraftige ranker med sidegrener. Total høyde er nok på ca 6 m. Jeg klipper kun tilbake for å forme dem og holde dem på plass der de skal være. Bladene er blanke avlange og ganske stive. Her har vi sone H3-4 og jeg har ikke opplevd at den har frosset tilbake noe år. Den skal fungere fint opp til H5. I en sydvegg vil det også kunne dannes et mikroklima som gjør det enklere for plantene selv om klimasonen er høy.

dvergkiwi
Blomstene er dekorative og litt gjemt under bladene. De er derfor ikke alltid like lette å se

Blomstringen med små grønnaktige blomster starter etter at de første bladene er kommet i mai. Typen Issai er i stor grad selvbestøvende. Hos kiwi generelt trengs både han og hunnplanter siden de er det vi kaller «særbu». En hannplante rekker til ca 8-10 hunnplanter. Etter blomstring dannes fruktene men de bruker lang tid på å modnes. Ofte er de ikke modne før slutten av september eller midten av oktober. Selv om de er trege er de verd å vente på for de er gode!!

kiwiplanter
De små fruktene henger til modning og ser akkurat ut som en liten kiwi uten hår

En mer kjent kattebusk i familien er Actinidia Kolomikta med rødlige eller hvite bladtupper som jeg kommer tilbake til på et senere tidspunkt. Dette er også en super klatreplante / busk som er utrolig dekorativ.

Et par kiwiplanter anbefales 🙂

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Åshild Eikenes Sjøli
Åshild Eikenes Sjøli
6 years ago

Hei Espen,
Takk for en fantastisk blogg som jeg bruker masse for gode ideer og inspirasjon! Skal bygge en pergola nå og fikk lyst til å prøve disse dvergkiwiene. Hvor får jeg kjøpt disse?
Mvh,
Åshild

Lene Gissum
Lene Gissum
3 years ago

Hallo, er meget interessert i å kjøpe et par Kiwibær planter( flere andre frukter/bær også, om de villig vokser i Norge ). Please la meg høre fra deg🥝🫐🍓! Coronaklem fra Hobbygartner på Østlandet.

Heming B
Heming B
3 years ago

Hei, er set lett å finne ut hvilket kjønn plantene er? Hvor gamle er de før vi kan se det?

Vi sådde frø fra en mini-Kiwi. Etter et par mnd i fryser. Spirer fint, men vet jo ikke hva som kommer opp.