Avlegger fra Skjærsmin snart klar for nytt liv på egne røtter:-)

Avlegger fra Skjærsmin snart klar for nytt liv på egne røtter:-)

Avlegger fra Skjærsmin bruker normalt ikke lang tid på å sette røtter. Med varmen vi har hatt nå, og en jevn fuktighet går det i alle fall unna i svingene. Som alltid er jeg utålmodig med stiklinger og frø, så en liten titt måtte jo til. Etter 14 dager hadde de første røttene faktisk begynt å titte frem, og nye skudd er i startgropa!

stikling av skjærsmin
Etter 5 år er min stikling av skjærsmin fra oldemors hage nærmest et lite tre og gir opphav til flere nye planter

For et tre uker siden viste jeg hvordan jeg tar avlegger fra Skjærsmin på en enkel måte. Med en slik avlegger kan vi få eksakt kopi av en plante, og i dette tilfelle var det en Skjærsmin som opprinnelig er fra min oldemors hage. Den nye planten er en stikling av stiklingen jeg tok for noen år siden, og i sommer lager jeg et par nye planter til mine foreldre som ønsket seg oldemors gamle skjærsmin.

avlegger fra skjærsmin
Etter 14 dager er det begynt å skyte nye røtter, men de spinkle rottrådene er fort gjort å ødelegge…

Som vanlig er jeg altfor utålmodig når jeg setter stiklinger og frø. Etter kun noen dager begynner jeg å pirke i jorda og dra opp stiklinger for å se om noe har skjedd. Ideelt skal de ha ro og fred til å spire, og de nye små røttene er veldig sårbare. Trekker du opp en stikling som har begynt å rote seg er sannsynligheten stor for at de svake røttene rives tvert av! Det jeg gjort flere ganger og angret…

avlegger fra skjærsmin
Selv om bladene visner og faller av er det ofte liv i stilken. Her har den et par knopper som er på bristepunktet

Det smarteste er å vente til det begynner å skje noe over jorda!

Starter den lille stiklingen å utvikle skudd og synlig vekst, er sannsynligheten stor for at røtter er på plass. Vil du allikevel sjekke utviklingen av røtter uten å skade planten kan du vende planten forsiktig på hodet og lirke av potten. OBS. Siden det er lite røtter vil jorden lett dette fra hverandre. Har du gjort som meg å trukket opp stiklingen (Ikke anbefalt) bør den settes hurtig ned i et større hull og trykke jorden varsomt inntil så de små røttene ikke skades ytterligger. Vanner du litt ekstra i etterkant vil jorden legge seg bedre inntil stilken igjen.

avlegger av skjærsmin
Nye fine skudd på avleggerne er godt tegn på at røttene er i gang. Disse kan plantes på voksestedet i september og overvintre ute. Blader som visner kan plukkes bort når de løsner av seg selv
Utplanting

Avlegger fra skjærsmin lar jeg stå i potten til de har kommet i god vekst, og har utviklet et kraftigere rotnett. Om de får stå i potten med jevn fuktighet frem til midten av september er det perfekt tid å plante dem i bakken på egnet voksested. Her viste jeg hvordan jeg delte opp druestiklinger som var satt på samme måten. Første vinteren anbefaler jeg å dekke de små plantene godt for gi dem beskyttelse mot vær og vind.

Stikling av skjærsmin
Man må jo bare bli glad av disse vakre duftbombene, og får stiklingene en god sommer neste år vil jeg anta at de første blomsten kommer allerede året etter.

Nyt sommeren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Helle
Helle
3 years ago

Hei! Hvordan dekker/beskytter du de små plantene om vinteren? Jeg tok fire skjærsminstiklinger tidlig i juli og håper de klarer seg. Var muligens litt rask med å kaste to som så visne ut, så passer de to siste som en hauk. Det kan virke som de har begynt å få… Read more »

Vetle Bjørgulfsen
Vetle Bjørgulfsen
2 years ago

Hei
jeg tok endel stiklinger av sjasmin i november, dem har nå begynt å spire,når er det passende å plante dem ut i hagen.?
Når er det tid for å bruke gjødsel, og hvilken type gjødsel, hvor mye?
Jeg er ny på dette feltet, så jeg er takknemlig for råd.