Hengeblodbøk er et perfekt lite tre for mindre hager

Hengeblodbøk er et perfekt lite tre for mindre hager

Hengeblodbøk er også høyt på min favorittliste over små prydtrær. For noen år siden åpnet det seg en plass i hagen som var perfekt til et lite tre. Dette skulle dekke litt mot innsyn i tillegg til å ha en kul form og gjerne en kontrastfarge. Valget falt den gangen på hengeblodbøk, men da jeg var på jakt etter et fint eksemplar ble det litt forvirring… Det er et par variasjoner med nesten likt navn, men med kjempestor forskjell i høyde og størrelse:-)

Hegeblodbøk
Når bladene begynner å utvikles på våren har de et herlig gyllent fargespill.

For kort tid siden skrev jeg om hengende hjertetre som med tiden blir noen meter både i høyde og vidde. Hengeblodbøken er mye mindre og mer kontrollerbar så sant du velger riktig variant. Det finnes flere variasjoner og bruksområder av bøk, blant annet brukes den ofte som hekk siden den fint kan formklippes!

Hengeblodbøk
Blomstene til hengeblodbøk kommer med de første bladene på våren. Senere dannes det trekanta piggete frukter med nøtter

De to variantene av hengeblodbøk jeg ble litt forvirret av er:

  • Fagus sylvatica «Purple fountain» – Er hengeblodbøk med naturlig vekst og er ikke podet. Den er saktevoksende, blir kjempestor og får lange hengende grener. Jeg leste et sted at den kan bli opptil 400 år gammel!! På grunn av størrelsen passer den ikke så godt i en liten hage. I store hager og parker er den derimot vakker med sin store krone som skaper skygge. Det anbefales å plante slike trær i utkanten av hagen. Som de fleste trær kan den holdes i sjakk ved jevnlig klipping.
  • Fagus sylvatica «Purpurea pendula» – Denne er mye mer forutsigbar. Her er det en rett stamme som har podepunkt i toppen. Man får kjøpt ulike høyder av disse. De lange hengende grenen vil etter hvert danne en helt tett kuppelform som går ned til bakken. Ettersom årene går vil den legge på seg og bli bredere men høyden er fastsatt rett over podepunktet. Vanlig regel er at kronen sjelden blir mer enn 25cm høyere enn podepunktet. På denne måten er det bare å velge hvilken høyde du vil ha på gartneriet og vite at den ikke blir stort høyere.
Fagus Sylvestris
Podepunktet sitte øverst på stammen. Grenene kommer ut over podepunktet og faller ned mot bakken. Skudd som skulle komme ut på stammen nedenfor fjernes!

De aller fleste busker og trær med hengende form som er oppstammet, og med podepunkt i toppen vil holde seg i den høyde de har når de blir kjøpt.

Fagus sylvatica
Den mørke fargen er en super kontrast mot annet grønt

Bøk er et relativt nytt tre i Norge som kom hit for «bare»noen tusen år siden. Det er en bøkeskog i Vestfold og delvis spredt nedover sørlandskysten. Fagus sylvatica er mer vanlig i sentrale deler av Europa. Bøk er mye brukt i hager og parker som både solitær prydtrær og hekk. Vanlig bøk eller Fagus sylvatica kan bli enorme trær på opp mot 50 meter i høyde og stor vidde. Bøken vokser sakte og kan klippes underveis for å holde den i sjakk. De har en tett krone som skygger for det aller meste annet så under store bøketrær er det derfor ikke så mye som klarer seg. Vanlig bøk krever mye plass! På Solli plass i Oslo står det et fantastisk stort tre!

Fagus sylvatica
De mørke blanke bladene blir blekere før de skifter til en flott høstfarge
Bladene blir brune til kobberfarget sent på høsten.. En del av bladene henger på gjennom vinteren

Bøk trives med både sol og halvskygge. De stiller ikke så store krav til jorda så sant den ikke er for fuktig. Brukbar drenering er derfor en fordel. Normal jord og en klimasone på H4-5 funker bra. Her står den med sol halve dagen og ikke så dyp jord

Tidlig vår med enkelte blader igjen. Jernkråka Konrad bor i hagens Hengeblodbøk

På alle varianten av bøk er bladene skinnene og gir en flott effekt. Mye av bladene henger som regel igjen på treet til langt utover senvinteren. Dette gjør at de også blir ganske skulpturelle med snø på. Når bøk brukes som hekk vil dette også være med å skjerme mot innsyn selv på vinteren. Med andre ord et godt alternativ til en eviggrønn hekk!

Allsidig og herlig treslag!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Hanne Stock Sunde
Hanne Stock Sunde
3 years ago

Jeg er på jakt etter en hengeblodbøk men de er ikke lette å få tak i!