Rensing av dammen er nok årets største og viktigste grisejobb i hagen.

Rensing av dammen er nok årets største og viktigste grisejobb i hagen.

I palmehelga fikk jeg kommet til bunns i dammen. Rensing av dammen med gammelt mudder til knærne og halvråttent plantemateriale er ikke det morsomste jeg vet, men det må gjøres. Å få en ren og ryddig dam nå er en kjempeinvestering for årets sesong og vannkvalitet fremover. Denne påsken gikk det også opp for meg at jeg ikke akkurat har lagt opp til en selvgående hage. Allikevel er det mye som går av seg selv når den første våronna er gjort, så «here goes»:-)

Dammen
Før rensingen med ekstra oksygen for sirkulasjon.

Isen har ligget som et tett lokk over dammen i vinter. Når den begynte å smelte kjentes det på lukta at det måtte gjøres en rensejobb. Dessverre har vi noen digre furutrær som står i nærheten på naboens side av gjerde. Disse kaster 1-2 fulle søppelsekker med nåler som drysser over vår hage på sensommeren. En god del nåler havner selvsagt i vannet. Siden jeg ikke får renset bort alt på høsten må det tas nå. Disse furunålene og annet plantematerialer har ligget å «kost seg» og ulmet under isen gjennom vinteren. Svovelgassen fra forråtnelsen og mangelen på oksygen gjør det veldig utrivelig for fiskene, derfor har jeg valgt å overvintre fiskene innendørs under kontrollerte former.

Hagedam
Tar litt tid å tømme dammen..

Et par ting vi må tenke på ved plassering av dam er solforhold og trær.. Det er lurt å plassere dammen så den får godt med lys men helst ikke full sol hele dagen. I alle fall kan vi sørge for at fiskene kan få skygge. Tro det eller ei så kan fiskene også bli solbrent. Kanskje enda viktigere er det å ikke ha for store trær som henger over. Disse vil kaste fra seg mye rusk som havner i dammen og kan skape ubalanse med påfølgende dårlig vannkvalitet.

Koidam
Klipper og renser bort alt vissent, her er en Iris under saksa.

Jeg tømmer dammen nå for å spyle rent og klippe bort alt som er vissent. I min dam er det mye vannliljer, gress og ulike planter langs kantene. Målet er å ha en frodig dam som ligger naturlig i hagen. Generelt ønsker jeg at hagen skal ha et frodig uttrykk med organiske former og rom hvor plantene kan utfolde seg. I en slik hage kan jeg senke skuldrene og hente energi:-)

Når jeg klipper bort alt som er vissent i dammen vil det bli mindre som kan råtne. Forråtnelse gir et overskudd av næringsstoffer i vannet som igjen gir algeoppblomstring når varmen kommer. Viktigste årsaken til alger i vannet er mer næring enn plantene klarer å ta ut, og i kombinasjon med sollys og varme kan det eksplodere. Alger i seg selv er som regel ikke skadelig men det er utrolig hyggelig med klart vann og fisk som kan sees.

Hagedam
Spreder på for å holde vannliljene fuktige under prosessen.

Tro det eller ei så kan fiskene også bli solbrent…

På våren er det ekstra viktig å holde næringsnivået i vannet nede. Så fort vannplantene har kommet i gang med veksten vil de være med å bruke opp overskuddet av næringsstoffer. Plantene vil da være med å holde et stabilt vannmiljø. Dette er også litt av prinsippet til sumpfilteret jeg skrev om i fjor. For mye næring i vannet vil alltid skape problemer med vannkvaliteten. Ofte kan vi se det i naturen med vann og tjern som gror igjen. Vann som ligger i nærheten av jordbruksareal er spesielt utsatt. Her er tilsiget av næring som regel er større og gjengroing på denne måten kalles eutrofiering.

dam til koi
Tindrende klart vann og klar for ny sesong!

Etter klipp og rens er det å fylle opp med rent vann. Koble til filter og UV-kammer som også hjelper til med å fjerne svevealger og annet rusk i vannet. Nå er det viktig at filteret vår stå og kjøre seg inn en stund før fiskene kommer ut. En god bakteriekultur i filteret er viktig for videre nedbrytning av næringsstoffer.  Så fort fiskene kommer ut vil de nemlig gi fra seg nye næringsstoffer som må brytes ned. I år gikk heldigvis alt på skinner og ikke som i fjor med vannlekkasje hvor vannspruten sto til værs🙂

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments