Årets første Nøkkeroseblomst i dammen

Årets første Nøkkeroseblomst i dammen

Det er noe magisk den dagen Vannliljene begynner å springe ut i dammen. I årtider har det vært mye mystikk og overtro rundt vannliljene…

Hvit vannlilje, Nymphaea alba
Hvit vannlilje, Nymphaea alba

Det er ikke så merkelig at det har vært mystikk rundt dem. Vannliljene trives gjerne i stillestående vann og tjern. Ofte er det litt mørke og litt skumle tjern i skogen. Det er klart det blir historier av slikt! Bladene kommer opp fra bunnen som er vanskelig å se. De vakre og skinnende hvite blomstene ligger å flyter på overflaten sammen med bladene. De hvite Nøkkerosene skal være den største blomsten i norsk natur. Nøkkeroser henspiller jo også på Nøkken som ikke alltid var like snill. Han skulle angivelig ta barn som forsøkte å plukke vannliljene og trekke dem ned i dypet.

Hvit Nøkkerose
Hvit Nøkkerose

Vannliljene har en tykk stengel som vokser horisontalt bortover bunnen på vannet, denne kalles rhizom. Røttene kommer ut fra denne og fester seg ned i underlaget. Denne vil forgrene seg med årene og danner en gruppe. Fra vekstsonen på stengelen kommer bladene og blomstene. De strekker seg raskt opp til overflaten når temperaturen i vannet øker. Her blir de liggende å flyte i vannskorpen. Når de er avblomstret vil fruktlegemet trekke seg ned under vann igjen men frøene modnes. Vannliljer kan stå på dyp fra bare noen cm og ned til et par-tre meter. (denne hvite står på ca 40 cm) Hvor dypt de skal stå avhenger av hvilken sort du har. Det finnes mengder av variasjoner og mange rosa/røde varianter.  Bladene  og stilkene er svært porøse og inneholder luftlommer. Disse sørger for at oksygen kommer ned til rotstokken og at de trekkes opp til overflaten. Bladene starter med en rødlig farge og blir grønnere etter hvert. Noen har også spetter i bladene som er veldig dekorative. Jeg har plukket denne vannliljen (på bildet over) i et tjern så den er opprinnelig Norsk.

Vannlilje attraction
Vannlilje i dammen fra et par år tilbake

Vannlilje er i samme familie som hvit Lotus. Lotus er velkjent og mye brukt av kulturer i Asia og Egypt. De brukes mye i forbindelse med ritualer og glede. Lotus har i mange år vært et symbol for glede og brukes i feiringer, ofringer i templer og begravelser.

I urtemedisin har vannliljer vært mye brukt. De er giftige om man spiser mengder av dem. Det anbefales ikke!  Til utvortes bruk er de blant annet sårhelende og blodrensende

Jeg kommer med flere vannliljer og varianter når de kommer ordentlig i gang. Det er også fint å kunne ha vannlilje i en bøtte eller tønne på terrassen.

Nyt sommeren!

 

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments