Ikke alltid ting går på skinner….. koblingen i dammen brast og vannspruten sto!

Ikke alltid ting går på skinner….. koblingen i dammen brast og vannspruten sto!

 I en hage går virkelig ikke alt på skinner til enhver tid…! Jeg er alvorlig bitt av hagebasillen, det er noe som utenfor enhver tvil. Allikevel er det enkelte dager hvor jeg tenker at det ville være best å rulle ut asfalt! Heldigvis er det kun en sjelden dag denne tanken dukker opp og den går alltid veldig fort over.

Hagedam idyll slik man ønsker å se den

Puste ut, ta et steg tilbake og kikke på alt som gror, vips er hagegleden tilbake!

Det er litt pussig men de fleste  frustrasjoner dreier seg og rundt dammen.

I går gikk det galt så vannspruten sto og planen var klar: dra ut duken, måke igjen hullet hvor dammen har vært og legge på gress!!

Da jeg lagde dammen gjorde jeg en masse research. Jeg leste meg opp på filtersystemer, mulige løsninger, Koi helse. vannplanter. Jeg fordypte meg i de fleste temaer rund bygging av hagedam. Når jeg går inn for et prosjekt vil jeg gjerne gå inn 100 %. Det jeg ikke hadde er erfaringene jeg har i dag snart 10 år etter. Noen av løsningene jeg trodde var riktig under byggingen har vist seg i etterkant at var feil… Vi lærer heldigvis så lenge vi lever.

I vårt klima har vi noen utfordringer med vinter, frost og tele i bakken. Vann og tele er som regel en dårlig kombo. vann utvider seg og ting sprekker… Det har vært justeringer rundt dammen nesten hvert år som følge av vinteren. Det er mange punkter i en dam som kan gå galt og naturligvis er det litt vedlikehold.

Dammen min ligger på et nivå med plenen som er høyere enn terrassen. Fra dammen går det en bekk gjennom et sumpfilter ned til en oppsamling (kulp). Fra kulpen går vannet gjennom et filtersystem med trykkfilter og UV kammer før det pumpes opp til dammen igjen med en høydeforskjell på ca 2 meter.. (her er litt oversiktsvideo). Der vanner går tilbake i dammen er det en splitt i røret som fordeler vannet til bunnen av dammen og overflaten for maks sirkulasjon i vannmassene. Filtersystemet er drevet av en pumpe som har en kapasitet på 25 000l per time, pumpa er hjerte i dammen. Fordi dammen ligger slik i terrenget måtte filtreringen plasseres på nederste nivået. Systemet fungerer helt perfekt med klart vann med god kvalitet hele sommeren. Fiskene og plantene har god vekstog trives svært godt.

Tilbake til gårsdagen. Tips så dere ikke gjør samme feilen. Jeg oppdaget plutselig at vannspruten sto høy til værs og drøyt 1000 liter vann fosset utover plenen. Det var ikke akkurat behov for vanning etter helgens nedbør….! Deler av plenen så mer ut som et badeland klar til besøk av folk med oppblåsbare baderinger.

Tilbakeføringen av vann til dammen er delt i to

Vannrørene til dammen er trykkslanger som er forsterket og 50mm diameter. Koblinger og overganger er i PVC rør. Da jeg satte sammen dette kjøpte jeg et montasje lim tilsvarende Tec7. Dette skal lime alt (etter hva jeg fikk vite), også under fuktige forhold samt tåle litt trykk. Perfekt til formålet…trodde jeg.

Skjøter og gammelt lim i PVC rør

Etter noen år har limet blitt svekket og skjøtene løsnet. på bildet ser dere hvite rester av lim i overgangene. Dette var nå etter noen vintre løsnet helt. Rørene har forskjøvet seg og vannet flyter dermed fritt.

Jeg måtte grave ut og åpnet det hele for å komme til, fortsatt en del vann i bakken som du ser. Området her er normalt dekket av steiner og en flott rød Acer palmatum  «dissectum» . Den har vokst seg utover og dekker mye av området når bladene kommer litt senere på våren.

Dagens lærepenge!

Ikke lim PVC rør med noe annet enn PVC cement. Det er et eget lim som «sveiser» sammen PVC deler. Det er forskjellige produsenter av dette. Bruk gjerne gummihansker og ikke pust inn dampen. Den er irriterende og ubehagelig.

Når du bruker dette limet så er det viktig å først avfette delene som skal limes. Jeg bruker Rødsprit eller Aceton. Ta på et godt lag og press rørdelene sammen. Ha planen og alt klar, hurtighet er viktig så det ikke begynner herdeprosessen før delene er satt sammen! Ikke vri delene når de føres sammen. Da dannes det spor som vannet kan komme ut av. (den feilen har jeg også testet!)

Limet tørker hurtig og gir et godt feste. For å være sikker så la det herde til dagen etter (ca 24 timer) før du setter vann på igjen. Snart skal reparasjonene testes med nytt vanntrykk og igangsetting.

Krysser fingrene!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments