Beskytt plantene mot den skumle vårsola og uttørking

Beskytt plantene mot den skumle vårsola og uttørking

Alle jubler over herlige varmegrader, vårsola og lengre dager hvor vi drar frem T-skjorta. Samtidig er det planter som går en skummel tid i møte. Spesielt utsatt er de eviggrønne plantene som gjerne kan få litt hjelp nå for å komme over vårkneika. Dette gjelder krukker og kasser på terrassen men også planter i hagen. Tro det eller ei, for mange planter er det «tørketid» nå…

lerk
Oppstammet henge Lerk i krukke er robust med tanke på tele

I helga kom sol og varme for fullt her i hagen. Varmen gjør at alle plantene nå har skjønt at det endelig er vår. Med våren legger de derfor om til høygir for å starte vekstsesongen og sevja begynner å stige. Eviggrønne plantene som Tuja og Rhododendron er svært utsatt for tørke og skader fra sterk sol på denne tiden. Rosene og enkelte busker begynner å skyte små skudd som raskt kan tørke ut.

Skuddene på rosene vil visne om ikke telen blir borte og vannopptaket kommer i gang i tide

Varm sol, litt vind og tørr luft er i seg selv ikke noe problem. Det største problemet ligger under jorda. Mange steder er det fortsatt tele i bakken. Telen gjør at plantene ikke klarer å trekke opp vann for å erstatte fordampingen som foregår fra bladene og nye skudd. Så lenge det er tele i krukker og bakken risikerer plantene rett og slett å tørke ut. I det øyeblikket telen er borte er problemet løst. Med god temperatur er det ikke lenge før alt går på skinner men inntil da kan vi hjelpe til litt. Vanningen må vi nok fortsette med resten av sommeren.

Tuja
Får plantene litt hjelp vil de klare overgangen fint

Det er et par ting vi kan gjøre for å hjelpe, nemlig vanning og tildekking:

  • Vann forsiktig på planter som er utsatt. Unngå for mye vann på bladene. dette kan virke som forstørrelsesglass og sammen med vårsola kunne gi brannskader.
  • Krukker på terrassen kan vannes med godt lunkent vann for å hjelpe til på tining av is og tele i jorda.
  • Planter kan også dekkes til for beskyttelse. Bruk da lyst klede som for eks. hvitt laken eller hvit fiberduk. En mørk striesekk vil virke som et drivhus og varme opp lufta rundt planten ytterligere. Dette virker derfor mot sin hensikt.
krukke
Vann godt med lunkent vann for å få bort tele i krukkene

Etter å drapere alle hvite lakener og duker rundt på busker og hekker i hagen er det bare å vente:-)  Bruk en pinne eller løvetannjern å stikk litt i jorda her og der for å sjekke om telen er gått. Med temperaturen som er nå og meldt nærmeste tiden går det ikke lange tiden før alt er klart og bakken er tint.

I gamle dager la man jo ut de hvite lakenene for å blekes i vårsola. På denne måten er det greit å slå to fluer i en smekk, eller kanskje ikke. Uansett kan det være lurt å følge med og hjelpe litt til nå. Husk å vanne, plantene tørker fort ut i tørt varmt vær. Vårlufta er veldig tørr.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments