Slik gikk det med mine stiklinger fra drueranker i hagen.

Slik gikk det med mine stiklinger fra drueranker i hagen.

Det er gøy at flere og flere får øynene opp for å kunne dyrke gode spisedruer i Norske hager. Jeg har satt stiklinger fra drueranker i noen år nå. Det er morsomt å lage flere planter, spesielt av gode sorter. I tillegg er det utrolig hyggelig å kunne lage nye planter fra egen hage som kan gis bort til venner, familie og bekjente! Slik ble noen av sommerens stiklinger…

drueranke
En stiklingsplante fra i våres. Skuddet ble bortimot en halvmeter og ble gitt til mine to små nieser som nå får en drueranke på veggen til lekehuset sitt

Stiklinger av drueranker sikrer deg at du får eksakt samme sort og drue som morplanta. Har du en god spisedrue eller kjenner noen som har en god sort er det enkelt å lage flere planter av kun en liten gren. I sommer viste jeg hvordan du kan gjøre dette selv. De første stiklingene jeg satte i år var med fjorårsskudd før morplanta satte blader. Resultatet var to nye drueranker som på bildet over. I sommer flyttet den ene til Bergen:-)

Drueranker
Supre røtter etter et par måneder i potte

De siste stiklingene jeg satte, og som vist i innlegget hadde jeg nesten glemt bort inntil for noen uker siden. De har stått å kost seg i potte og etablert gode røtter. Jeg satte dem ganske tett fordi det er alltid noen som ikke klarer seg. I starten holder jeg et øye med dem og fjerner de som visner så det ikke dannes sopp og råte som kan angripe de friske stiklingene. Denne gangen hadde jeg tilslag på 60 % (6 av 10 stiklinger satte røtter) Jeg kan tenke meg at et par av dem ikke klarer vinteren men allikevel har jeg 3-4 nye drueranker!

vitis vinifera
Jeg lirker røtene forsiktig fra hverandre for å skade mist mulig. I bladfestet sitter knoppen å venter på neste sommer og er grunnlaget vor en ny vinstokk

For å gi de nye plantene best mulighet for å klare vinteren ute planter jeg dem i bakken og dekker til. En lun plass med veldrenert jord er best. Blir det liggende mye vann som fryser rundt stilken er sjansen stor for at den råtner og dør. Disse stiklingene plantet jeg i drivhuset for å se hvordan de klarer vinteren der.

Vitis vinifera
Masse flotte og friske røtter på hver stikling. Nå plantes de hver for seg med god avstand og vannes godt

Når jeg setter stiklinger som dette midt på sommeren er det sjelden det kommer et godt skudd  første året. Bladet på stiklingen står som regel til høsten og faller deretter av. I mellomtiden har det utviklet seg et svært godt rotnett og en knopp i bladfestet som står klar til neste år. Med dette på plass vil det som regel bli en kraftig og god vekst året etter!

drueranker
Nytt drueskudd med blomsterknopper kan man forvente etter et par år

Herlige søte druer:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments