Husk å fjerne restene i frukttrærne for sunnere avling i år.

Husk å fjerne restene i frukttrærne for sunnere avling i år.

Med fantastisk vårvær er det på tide å trekke ut i hagen og begynne vårforberedelsene. Frukttrærne er høyt på listen. Det skal renses, klippes, ruskes og beskjæres. Alt som skal gjøres over bakken går fint nå. Om kort tid går telen så da er det i gang med jordforbedring og luking. I dag vil jeg bare minne om en ting før jeg selv skal ut i arbeidsklærne. Fjern eventuelle rester i frukttrærne:-)

plomme
Plommerester fra i fjor. Inntørket og mumifisert med masse smitte til ny frukt i år…

Jeg har akkurat vært ute å handlet jord og litt utstyr som manglet for helgens gjøremål. På vei inn igjen kikket jeg på plomme og epletreet. I full sol fikk jeg se mine synder fra i fjor. Her henger det igjen rester av både eple og plomme.

eple
Virrvar av grener og rester fra eplehøsten som må bort

I fjor skrev jeg litt om dette med «mumier» i frukttrærne, men en god ting tror jeg godt kan sies flere ganger. Min unnskyldning for epletreet var at jeg lot noen epler henge igjen som mat til fuglene. Det meste er oppspist og borte, men det henger igjen noen rester. Plommetreet har jeg ingen unnskyldning for… annet enn sløvhet…

plomme
fjern gamle rester og rak godt under treet

I år har jeg ikke beskåret så mye på hverken eple eller plomme trærne. Dette skal jeg gjøre fortløpende utover sommeren. Fler og fler beskjærer nemlig frukttrærne jevnlig. Dette året tenkte jeg å få med full blomstring før jeg beskjærer. Beskjærer du for eksempel eplene senere på sommeren stimuleres ikke treet til å sette så mye årsskudd.

Eple
Gjøres det en innsats nå får vi sunn og frisk frukt på sensommeren

Selv om beskjæringen utsettes er det viktig å fjerne alle rester etter frukten fra i fjor. Aller helst skulle det vært borte før vinteren! Jeg synes det er ganske så ekkelt så hanskene går på og frem med riva. Det som henger igjen er gjerne noen ordentlige smittebomber med sopp og diverse vi ikke har lyst til å ha i frukttrærne. Fjernes de nå før knoppene springer ut er risikoen mye mindre for at det smitter over på årets nye skudd og avling. Det samme gjelder eventuell frukt som har blitt liggende under treet å råtne. Rak det bort og legg det i varmkomposten. Ellers så kaster jeg det eventuelt brenner det opp.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments