16 vårblomster å sette ut i krukker nå.

16 vårblomster å sette ut i krukker nå.

Den store drømmen etter vinteren er å fylle opp med vårblomster både inne og ute. Jeg tror vi alle hungrer etter å la det bugne med nytt liv og farger som kan jazze opp alt det vintergrå, brune og visne. La deg friste til å fylle opp krukker på uteplassen og terrassen. Når du skal velge planter, og spesielt løkplanter, er det et par tips som er greit å ha i bakhodet for best resultat.

Perleblomst
Små Perleblomster som tåler en og annen frostnatt.

Vårlige fristelser

Jeg kjenner meg selv og lar meg fort friste av planter som allerede er i blomst. For vinduskarmen eller en veldig lun plass på terrassen er ikke noe problem at blomstene er fullt utviklet. Skal du derimot ha planter som tåler frosten best mulig, ville jeg anbefalt å gå for planter som ikke er kommet så langt i utviklingen. Utendørs utvikles plantene langsommere, men til gjengjeld vil vi ha glede av blomstringen mye lenger.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Perleblomst
Lave og kompakte gir penere planter, lengre blomstring og er mer hardføre

Tiden fremover er ganske lumsk med tanke på temperatur. På dagtid er det varmt og fint men på natta kan det komme ned i endel kuldegrader. De fleste vårblomster vi får kjøpt nå er blitt herdet før salg. Det vil si at de er tilvent noen kuldegrader for å klare seg utendørs. De fleste løkplantene, stemor og tusenfryd tåler kulda bra, og litt under null på gradestokken går helt fint. Forglemmegei tåler ikke like mye så de må beskyttes litt.

Forglemmegei
Ikke så hardfør men utrolig søte Forglemmegei

Ofte kjøper vi blomstene i butikk hvor de står innendørs. Med innetemperatur er det ikke mange dagene før løkblomstene er i fullt flor og har strukket seg veldig. Planter med lange spinkle stilker vil som regel kollapse når de kommer ut igjen. Når de blir utsatt for frost igjen blir overgangen for stor. Jeg velger alltid løkplanter og planter generelt som er lave og kompakte. På den måten kan jeg selv bestemme hvor fort de skal springe ut, det er nemlig temperaturen som styrer farta.

Julerose
Mange spennende sorter Helleborus som tåler frost.

Jeg velger alltid de lave og kompakte plantene. De gir lengst blomstring og er penest synes jeg.

16 vårblomster som tåler litt

å fylle terrassen som også tåler litt frost. Disse er i handelen nå og er i de fleste tilfeller herdet for utetemperatur. Løkplantene er etter min erfaring de mest hardføre.

 • Perleblomst
 • Krokus
 • Påskeliljer
 • Pinselilje
 • Snøklokker
 • Scilla
 • Tulipan
 • Stemor
 • Primula
 • Vårlyng
 • Tusenfryd
 • Våriris
 • Helleborus / Julerose
 • Anemone
 • Ranunkler (stå litt beskyttet)
 • Forglemmegei (dekk til eller sett lunt hvis det blir kaldt)
Ranunkel
Ranunkel varianter Tåler overraskende nok litt frost

I tillegg til frosten er det sol og vind som er verste fienden til plantene nå. Potteplantene tørker utrolig fort ut med sterk sol og litt vind så husk å vanne. Hold jevnt fuktig men ikke la dem stå i vann.

narsiss er herlige vårblomster
Skinner om kapp med sola

Nyt våren og fargene!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Katja Marty Bye
6 years ago

Dette var fine tips å få når det klør i fingrene! Takk!