Husk å sjekke Pelargonium og de andre plantene som er i dvale.

Husk å sjekke Pelargonium og de andre plantene som er i dvale.

I høst tok jeg inn alle plantene som skulle overvintres i vinterhagen. Her står det Fuchsia, Pelargonier, Phormium, Oliven, palmer og masse mer i en salig blanding. Felles for dem alle er et ønske om en lys og kjølig overvintring. De trives godt på ca 10 grader, samtidig står luftavfukteren å surrer og går for å holde luftfuktigheten nede. Blir det altfor høy luftfuktighet vil det fortere oppstå mugg og sopp på visne plantedeler.  Jeg har hatt god erfaring med ca 65 % luftfuktighet under overvintringen.

Dette er et godt eksempel på hvordan Pelargoniaene ikke bør se ut. Alt vissent skal bort.

Når plantene går i dvale og skal overvintres vil det alltid visne en del blader. Dette er en del av syklusen og det er viktig å fjerne vissent underveis. Her hjemme har plantene gått litt for lut og kaldt vann siden rett før jul. Tiden flyr og jeg har glemt å sjekke vinterhagen på en stund. Det er som regel mørkt når jeg kommer hjem fra jobben, og i mørket er det ikke lett å se hva som skjer i potter, kriker og kroker. Jeg vil tro det er mange med meg som glemmer bort plantene som står litt bortgjemt. De blir gjerne plassert et sted vi ofte ikke går innom som en kjeller eller bod osv…

Friske stilkene med toppskudd som skal bli stiklinger

I helgen fikk jeg tatt et overblikk i fullt dagslys… Når det første sjokket hadde lagt seg var det bare litt deprimerende å konstatere hvordan det sto til. Det var ingen fare for råte i alle fall, så mye kan jeg si… de fleste pottene var ganske så knusktørre så nå må det gjøres en innsats med litt førstehjelp. Noen har fått seg en liten knekk.

Under vinterdvalen skal det være ganske tørt men et lite minimum av fukt bør det allikevel være i pottene. Det er lurt å ta en sjekk med 1-2 ukes mellomrom. kjenn etter og vann ved behov. Hos meg vanner jeg vanligvis en liten skvett hver 2-3 uke gjennom vinteren. Mengde vann og hyppighet styres av temperatur, luftfuktighet og fordamping fra større eller mindre bladmasse på planten.

Når luftavfukteren suser og går vil også dette trekke fuktighet fra pottene og rotklumpen

Min appell må være å ikke glemme plantene som står til overvintring. De krever utrolig lite nå, men husk å ta en liten sjekk i ny og ne! Gi en liten skvett vann og plukk litt visne blader.

Med godt stell nå vil planter og nye toppskudd bli som denne blomsterrike «White splash» til sommeren

Om ikke så lenge går startskuddet for vektsesongen. Da er tiden inne for omplanting og stell. Mine Pelargonium har endel visne blader men de står alle med flotte toppskudd. Disse er perfekte å bruke til avleggere om 5-6 uker. I slutten på februar er dagene lenger og avleggere roter seg raskere for en ny sesong med blomstring.

Gi litt førstehjelp.

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tore Skarphagen
Tore Skarphagen
7 years ago

Takk for påminnelsen.?

Line
7 years ago

Ja, jeg fikk meg en liten aha-opplevelse i helgen da jeg var på befaring i lyshuset hvor sommerblomstene overvintrer. På tide å våkne for ho mor nå! Men nå kjenner jeg lysten til å starte sesongen er på god vei, så dette blir nok bra! 🙂 Skal ikke se bort… Read more »