Man skal jommen være lett på fot og svans for å fange Sidensvansen på bilde.

Man skal jommen være lett på fot og svans for å fange Sidensvansen på bilde.

Forrige helg var vi på tur med gode venner i nærheten av Fagernes. Dette var startskuddet på vinteren med snøen som lavet ned. Lørdag formiddag var vi i Fagernes sentrum og når vi var der ble jeg obs på alle Rognebær trærne. Det er plantet ganske mange av dem rund omkring. Med all snøen og masse friske røde bær overalt var det litt av et syn og en flott kombinasjon av farger!

Rødt og hvitt er en flott kontrast, eventyraktig med snøhatter på.
Rødt og hvitt er en flott kontrast, eventyraktig med snøhatter på.

En skal ikke langt nordover før sesongen, blomstring og ikke minst modning av blant annet Rognebær er senere enn hjemme i Oslo. Forskjellig utvikling er på grunn av ulike klimasonene som jeg har skrevet om tidligere her. Rognebærtrærne var derfor fulle av røde klaser når snøen kom forrige helg.

Rogn er et flott og dekorativt tre som de fleste kjenner. Det hører faktisk til i Rosefamilien. Dette er også hvorfor du kan lykkes med å pode eple på Rogn. Tro det eller ei! Gøyalt og enkelt som test til våren? Både Eple og Rogn hører altså til Rosefamilien!

Flotte trær med masse mat til fuglene.
Flotte trær med masse mat til fuglene.

Vanlig Rogn eller Sorbus aucuparia, er usedvanlig hardfør og blir opptil 100 år gammel, Den vokser opp til 1500moh. og finnes så langt nord som på Island, deler av Sibir og Kaukasus. Den er dekorativ på våren  under blomstring med hvite skjermer og lett bladverk. Senere kommer klasene med rødoransje bær de aller fleste kjenner. Rogn har hatt ulike bruksområder opp igjennom årenes løp og det er historier som går helt tilbake til Norrøn tid som beskriver dette. Samtidig har det vært en næringskilde for mennesker og dyr samt medisinsk hjelp for ulike plager. Treverket på Rogn er seigt og hardt derfor var det mye brukt i redskaper. Det har også vært brukt til å lage ski! For en del år siden brukte jeg en variant av Rogn, (Hvitrogn Sorbus koehneana) i krukke på et prosjekt som fungerte svært godt på terrasse så hardførheten kan jeg skrive under på!

Hardføre, dekorative og nyttige.
Hardføre, dekorative og nyttige.

Bærene er gode i matlaging, blant annet som Rognebærgele og kjempegodt til vilt. Eple og rognebær i kombinasjon gir en herlig gele som er mildere og søtere. Rognebær inneholder mye av de samme stoffene som Eple. Bitterstoffene i Rognebær endrer seg etter litt frost. Da blir også smaken søtere.

En annen om er glad i Rognebær er Sidensvansen. Med sitt fantastiske navn Bombycilla garrullus og et utseende som minner om en tropisk papegøye kommer de i store flokker med en nesten metallisk klingene sang. Det var en stor flokk som fløy fra tre til tre for å ha et festmåltid denne dagen. De kommer nordfra når vinteren starter og hovedføden er frukt og bær. Om vinteren flyr de over store deler av Norge, så plutselig er den kanskje et sted nær deg!

Her er den vakre Sidensvansen. Bilde jeg har lånt på nett
Her er den vakre Sidensvansen. Bilde jeg har lånt på nett siden jeg seila rundt på glattisen og skremte flokken…

Jeg sklei rundt på glattisen for å komme nær nok til å få tatt et blinkskudd eller to.. Ingen stor suksess med andre ord.Hver gang jeg kom nær nok fløy de videre. Jeg endte opp med å få noen bilder av Rognebær og de fløy et stykke unna for å fortsette festen uten forstyrrelser…

Det blir ikke alltid slik man ønsker seg!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Villroses hage
7 years ago

Stilig!