Ikke enkelt for oss året rundt i Norge, men inspirerende til terrassen!

Ikke enkelt for oss året rundt i Norge, men inspirerende til terrassen!

Jeg har vært heldig med flere ting så langt i livet. Å ha fått mulighet å reise til ulike kontinenter og land er en av dem. Overraskende nok er jeg alltid opptatt av plantene når jeg kommer til et sted… Det er interessant å se plantene utfolde seg i sitt naturlige habitat. I oktober var vi en rundtur ved Middelhavet. Jeg tok noen bilder av planter som mer eller mindre vokste vilt. Disse får vi kjøpt til terrasse, hage og vinduskarm her hjemme.

Hibiskus, kjent og kjær. Finnes i fylt og enkel. Trenger en kjølig hvileperiode på vinteren for ikke å slite seg ut. Har slektninger i Norge som klarer seg året rundt og hører tilKattostfamilien
Hibiskus, kjent og kjær fra bestemors vindu. Finnes med fylt og enkel blomst. Trenger en kjølig frostfri hvileperiode på vinteren for ikke å slite seg helt ut. Har slektninger i Norge som klarer seg året rundt utendørs og hører til Kattostfamilien.

Det er spennende å se, men også noen ganger litt deprimerende… Den lille stilken vi får kjøpt her i Norge som potteplante kan liksom ikke måle seg med treet eller busken den ville vært i naturen. Avskårne blomster som vi betaler masse penger for i butikken, vokser andre steder i verden som ugress i grøftekanten. Jeg vil jo bare plukke med meg alt å ta med hjem!!

En variant av Ippomea, Praktpurpurvindel. Her dekker den en hel fjellside. Hos oss er den gjerne sådd som ettårig. Er i slekt med Søtpotet! Har også slektninger her hjemme som er
En variant av Ippomea, Praktpurpurvindel med sin intense farge. Her dekker den en hel fjellskrent. Hos oss er den gjerne sådd som ettårig. Den er i slekt med Søtpotet! Har også slektninger her hjemme som er vinterherdig og vokser som ugress!

Mer enn en gang har jeg drømt om en frostfri hage hvor jeg kunne hatt eldgamle oliventrær med hullete og krokete stammer. Kanskje til og med et Oleander tre eller to!

Nerium Oleander i en fylt variant med en ubeskrivelig herlig duft. Giftig. Gammel og kjent potteplante. Her vokser de som store trær og buskas i veikanten. Fins også med enkel blomst samt flere rosa varianter over til hvit
Nerium Oleander i en fylt variant med en ubeskrivelig herlig duft. Giftig, gammel og kjent potteplante. Her vokser de som store trær og buskas i veikanten. Finnes også med enkel blomst samt flere rosa varianter og over til hvit. Kjølig frostfri overvintring hos oss

Neida, vi skal være fornøyd med det vi har. Folk som kommer hit til Norge på besøk vil synes at mange av våre planter er eksotiske. Dette er igjen planter vi ofte tar som en selvfølge. Som regel handler det kun om hva vi er vant med. Mesteparten av plantene som vokser her til lands er avhengige av klimaet vårt med de ulike årstidene for å klare seg og trives.

Denne kjenner nok de aller fleste til. I sydlige strøk dekker den gjerder, vegger og store områder. Klatrende med store torner. Bougainvillea eller også kalt Trillingblomst (henviser til de tre små blomstene som sitter i det rosa/lilla høybladet
Bougainvillea kjenner nok de aller fleste til. I sydlige strøk dekker den gjerder, vegger og store områder. De er gedigne fargeklatter. Klatrende med store torner. Også kalt Trillingblomst (henviser til de tre små blomstene som sitter i det rosa/lilla høybladet. Ofte å få kjøpt på en lite bøyle her i Norge.

Jeg tar også med den øverste planten som har en utrolig lekker og fresh farge. Lyse lyse blå Blyrot eller Plumbago auriculata. Fungerer fint i krukke og blomstrer store deler av sommeren. Sydover vokser den som digre kratt!

Blyrot eller Plumbago auriculata
Blyrot eller Plumbago auriculata

Alle disse er store flotte busker og trær hjemme hos seg selv. Hos oss kommer de i handelen som små planter på nyåret og utover våren. Alle fungerer godt i krukke. Med god overvintring kan du ha dem i mange år, og de vil kunne bli relativt store med kjærlighet og omsorg!

Når det gjelder overvintring så tenk alltid på hvor planten kommer fra opprinnelig. Forsøk å etterligne det naturlige voksestedet!

 

Det er lov å drømme, nyt høsten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments