En av fordelene med barske klimasoner.

En av fordelene med barske klimasoner.

Klimasonene i Norge er delt opp fra H1 som er mildest til H8 som er barskest. H8 beskriver klimaet i fjellkommuner og de mest utsatte områdene i vårt langstrakte land. De aller fleste plantene som du kjøper på hagesenteret er merket med alt fra H1 – H8. Hvor H8 beskriver de mest hardføre plantene. Dessverre har jeg flere ganger kjøpt planter som er feilmerket både med navn, farge og herdighet. Dette er litt av grunnen til at jeg alltid er glad for å kunne velge planter som er kjente og kjære. I tillegg vet du at de trives der det skal beplantes.

Jeg tror mange hageelskere akkurat som meg ofte kunne tenke seg opptil flere klimasoner mildere i egen hage…For min del har jeg alltid lyst til å tøye grensene for hva som kan klare seg i hagen. Det beste er faktisk å akseptere klimasonen der du bor og leke seg med de plantene som trives. Innen alle klimasoner finnes det mye spennende planter og kombinasjoner.

Et fantastisk bed med Stemor utenfor kulturhuset på Tynset
Et fantastisk bed med Stemor utenfor kulturhuset på Tynset

Vi har en del venner som bor i klimasone opptil H7-H8. Dette er blant annet på Tynset og Alvdal. Jeg har flere ganger fått noen aha opplevelser på hvordan plantene oppfører seg når de vokser her. Jeg skrev en sak tidligere med noen eksempler på blomster som trives i disse klimasonene.

Plantene blir tettere og som regel kompakte på grunn av balansen mellom lys og  temperatur. Celleveggene blir sterkere fordi de vokser langsomt. Noe av det beste med denne utviklingen er at blomstringen så og si alltid blir forlenget..

Lekre i hvitt
Alltid lekre i hvitt

 

Da vi var på Tynset i starten på September var en slik aha-opplevelse  med stemorsblomstene. Til tross for at det var på slutten av sesongen sto de som flottest. Her i Oslo var de ferdige avblomstret ved midtsommer! Når sommervarmen kommer her blir de lange og skrantete. I helgen var de klappes sammen også på Tynset, men nå har det også vært noen frost netter. Pga kjølig klimasone står Stemorsblomsten flott her i klimasone H8 hele sommeren!

I disse dager selges det Stemorsblomster flere steder.  De klarer endel frost og er noen av de første på plass igjen i krukker og kar til våren.

Herlig høst!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments