Skinnende svarte Bjørnebær til desserten?

Skinnende svarte Bjørnebær til desserten?

En innbygger i hagen som skal ha litt omsorg nå er Bjørnebær planten (Rubus fruticosus) Mange steder vokser det ville varianter med små bær og kraftige torner. Hage Bjørnebær er tornefrie og har store bær som blir søte og gode hvis de får nok sol.

bjørnebær
Modne sorte, søte og herlige

Bjørnebær er i slekt med Bringebær og begge to hører til i Rosefamilien (Rosacea) Bjørnebær og Bringebær kan man med fordel klippe nå. De har en syklus som går over to år. Første året vokser det opp et skudd som er kun med blader. Skuddene på Bjørnebær har jeg opplevt at blir 6-8m lange. Disse skuddene bør bindes opp slik at de får den støtten de trenger når det settes bær. Årets skudde vil overvintre, neste år settes det sideskudd som vil produsere blomster og bær.

bjørnebær
Gamle hamser skal bort

Her er rester etter et sideskudd som i fjord ga bær. Hele dette skuddet med alle sidegrener og rusk og rask skal nå klippes rett over bakken og fjernes. Når planten er etablert vil den sette 1-2 gode nye skudd i løpet av sommeren. Samtidig vil den sette bær på 1-2 skudd som kom opp i fjor!

En plante er ganske produktiv. Bærene modnes sent og vil først være gode å spise mot slutten av september når de er helt sorte. De vil starte å modnes ytterst på skuddet. Sidegrenene med bær er også utmerket til buketter og dekorasjoner når de har farger som i det første bildet her. Nyansene i rødt og burgunder er fantastisk med andre høstblomster!

bjørnebær
Nye grener som vil gi bær

Her har jeg renset bort alt det gamle fra fjoråret og bundet opp de to skuddene som i år skal gi mengder med bær (forhåpentligvis:-). De har som regel beholdt mye av blader på skuddene gjennom vinteren. De ser ganske rufsete ut nå men blir raskt flotte med sideskudd. Når jorden begynner å bli varm er det også lurt å gi dem en god ladning med gjødsel. Hakk gjerne ned en del naturgjødsel og kompost rundt roten. Jeg blander kukompost og hønsegjødsel som de kan nyttegjøre seg utover sommeren.

Denne planten står sydøst vendt og får sol frem til ca 13 på sommeren.

Bærene er gode å varme opp med litt sukker. Ha i en liten skvett med konjakk etter at du tar dem av varmen og server med med vaniljeis…:-)

Nyt Våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

9 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Ingvill Kari Meum
Ingvill Kari Meum
3 years ago

Hei og godt nyttår!
Leser om det å kutte trær om vinteren. Kan det gjøres med mange -minusrader?
Gor en trivelig side.
Hilsen Ingvill Meum

Karina Rasmussen
Karina Rasmussen
6 years ago

Heisann. Jeg er så fascinert av bloggen din. Har lært mye her, men om jeg kan spør om noe? Jeg har en slik hage bjørnebær som jeg har fått av min svoger da han ikke ville ha den lenger. Da jeg fikk den hadde den ikke torner, men i fjor… Read more »

Karina Rasmussen
Karina Rasmussen
6 years ago
Reply to  Espen

Tusen takk da, skal jeg gjøre det.

Ina Therese
Ina Therese
4 years ago

Hei, jeg vurderer bjørnebær til terrassen vår, hvor den skal få klatre oppover pergolaen. Spørsmålet mitt er om den vil trives i en stor hagepotte, eller om denne bør/må plantes rett i jorda?

Ina Therese
Ina Therese
4 years ago
Reply to  Espen

Takk for svar, Espen. Da høre det ut for meg at jakten på klatreplante til pergolaen fortsetter, og at bjørnebæra skal få en annen plass i hagen 🙂