Hvordan jeg planter et nytt aprikos tre i hagen.

Hvordan jeg planter et nytt aprikos tre i hagen.

Som jeg skrev om for litt siden måtte jeg dessverre sage ned og fjerne det ene fersken treet. Dette har vært under vurdering et par år pga. angrep av ferskenbæresopp. Denne våren måtte det til pers! Nå skal nytt Aprikos tre på plass..

Siste ferskenen. Ferskenblæresoppen sees på bladet bak.

Det er en ganske stor jobb å fjerne en stubbe selv med et tre som kun har stått 6-7 år…Jeg vil beskrive hvordan jeg planter et tre på generell basis. Dette er en fremgangsmåte som fungerer godt også på andre busker og trær.

Når et tre eller plante blir borte blir det en ledig plass og den må selvsagt fylles:-) Ved påsketider bestilte jeg et Aprikos tre fra mitt lokale hagesenter. Her lovet de å finne et fint tre og skulle ringe når det ankom. For et par dager siden kom telefonen. De hadde fått inn aprikostre!

Nytt Aprikos tre med masse knopper. Jeg forventer ikke frukt første årene

Prunus armeniaca. Aprikos er blitt dyrket i over 4 000 år. Aprikos stener er funnet under utgravninger allerede fra kobberalderen. (Utgravninger i Armenia) Selv om den heter armeniaca er man usikker på den egentlige  opprinnelsen. Det som er sikkert er at aprikos kommer fra Asia. Flere mener Kina.

Da jeg kom til hagesenteret fikk jeg se at det var faktisk et flott tre med god forgrening, en god stamme og allerede godt med blomster. Når jeg får plantet det så tidlig har det hele sommeren til å etablere seg på. De fleste sjekkpunktene var ok, siste punkt er å løfte planten opp av potten.

En god velutviklet rotklump med friske skuddspisser er et got utgangspunkt

Jeg pleier som regel å sjekke at røttene ser friske ut og at de fyller godt ut i potten! Rottuppene skal ha tilvekst som er lys og fin, dette er et godt tegn på at alt er i orden. Det skal være lov å sjekke røttene!

Aprikos har en herdighet H2, men en lun plassering fungerer utmerket. Et annet sted i hagen har jeg hatt et aprikostre stående i 4 år nå og dette går helt fint. Det blomstrer og gir frukt. Aprikos blomstrer akkurat som fersken, veldig tidlig vår på bar kvist. Hjelp til pollineringen, det kan være lurt å gjøre for å sikre god avling.

Den ledige plassen etter ferskentreet har en lun plassering i sydvegg så dette skal bli bra! Mikroklima gjør susen. Jeg er blitt fortalt av noen bekjente om en som har hatt aprikos i stor potte på balkong i Oslo. Dette treet gir visst også frukt så det er bare å forsøke seg… Tøy gjerne grensene for herdighetssoner, Har du et mikroklima med bedre betingelser går det ofte bra!

Aprikosen er merket

God merking av treet med beskrivelse. Her er det også en beskjed om at det kan lønne seg å binde ned grenene for bedre avling. Dette er et tips som gjelder for mange av frukttrærne våre. Gjør du dette når grenene er mye og føyelige vil du kunne forme treet akkurat slik du selv ønsker. Ha en liten boks (på et lurt sted) og ta vare på alle lapper og navn! Etter hvert blir det mange lapper. Lag gjerne et system på det. Kanskje en hagedagbok? Av egen erfaring går det i glemmeboka ganske raskt…;-)

Podepunktet er lett synlig og skal være over bakken. Treet skal plantes i samme nivå som jorden i potta

Jeg har så vidt nevn poding tidligere. Her se dere et tydelig podepunkt. Aprikos er podet på en rot som er sterkere og tåler mer av vårt klima. Roten MÅ være i slekt med hva som podes på. I dette tilfelle er det en stenfrukt. På alle planter som er podet på en sterkere rot er det spesielt en ting å passe på. Fjern alle skudd som kommer fra under podepunktet (rotskudd)! Dette er «uekte» skudd og vil kun tappe den ønskede planten for krefter. (skjer ofte på rosebusker)

Et godt plantehull med vann og kukomost

Grav et hull slik at det er plass til å legge et godt lag med næringsrik jord rundt hele rotklumpen. Jeg blander alltid godt med kukompost og gjerne kompost når jeg planter nye planter. Legg et godt lag i bunnen og fyll opp med nesten en kanne vann. En ordentlig sølepytt med gjørme gir god kontakt for røttene og dermed en god start på et forhåpentligvis langt liv!

Juster treet på plass

Rigle den fuktede rotklumpen på plass i hullet, og rett opp treet i ønsket posisjon. Husk! Det skal plantes i samme dybde som det står i potten og ikke dypere! Fyll på videre rundt kantene slik at det er fullt med jord. Tråkk forsiktig ned slik at jorden ligger fast inntil og har god kontakt med rotklumpen. Treet skal nå stå relativt stødig. Det kan alternativt støttes i noen uker til røttene får feste.

Treet på plass med ekstra vann.

Da er det jevnet ut og ferdig rydda. Pass på at treet får litt ekstra vann fremover inntil det har utviklet røttene og finner vann på egenhånd. Som regel ikke problem i vårt klima:-)

Nå er det da bare vente på at det skal vokse seg stort og fint. I mellomtiden kan jeg begynne å lese oppskrifter på hva jeg skal bruke alle aprikosene til;-)

Venter i spenning….:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Mona
Mona
6 years ago

Takk for flott artikkel. Treplanting er helt nytt for meg, så jeg har mange spørsmål. Jeg plantet et frø tatt ut av en fersk aprikos, og det vokste frem et lite tre etter noen uker. Det er ca 10 cm høyt nå, og nå lurer jeg på hva som skal… Read more »

Eleanora Aspenes
Eleanora Aspenes
5 years ago
Reply to  Espen

Hei, jeg finner ikke aprikos tre i Bergen. Hvor kan jeg spørre om det? Hilsen,
Eleanora