Til seters for å få inspirasjon for røff klimasone.

Til seters for å få inspirasjon for røff klimasone.

En av utfordringene i vårt langstrakte land er at det er tøft klima mange steder. Landet vårt er delt inn i 8 klimasoner. Dette er soner som forteller deg hva som kan forventes av blant annet tøffe vintre og hvilke planter du bør velge.

Ballblom frør seg og vokser overalt.
Ballblom frør seg og vokser overalt.

I helgen var vi på Hobdsetra i Tynset kommune. Dette er min samboers barndoms paradis. Tynset er en fjellkommune og har en klimasoner på H7-H8 (i alle fall på setra som ligger på 815moh) Her oppe er det noen uker senere ute med blomstringen enn hjemme. Mange planter som er avblomstret hjemme står nå i full blomst på fjellet! Det er en fantastisk blomsterprakt til tross for røft fjell klima!

Blomstereng
Storknebb og Aconitum

Her er det en salig blanding av planter som fungerer utmerket på fjellet og vil fungere i hage med tilsvarende klima! Jeg synes dette er veldig inspirerende å se.

 • Ulike varianter av Storkenebb
 • Ballblom
 • Smørblomst
 • Stemor
 • Tjæreblom
 • Geitrams
 • Tyrihjelm
 • Prestekrager
 • Scabiosa
 • Fredløs (plantet)
 • Forglemmegei
 • Mange flotte gressorter er blandet inn i denne miksen

Blomster på setra

Det at du har et høyt tall på klimasonen der du bor behøver ikke bety at der er kjedelig eller umulig å skape en flott hage! Det finnes planter for enhver smak og mye spennende innen hver klimasone. Jeg har en teori om at alle, nesten uansett hvilken klimasone du har, vil ønske seg noe mildere klima… Selv synes jeg i det er veldig gøy å teste grensene for hva som går an å dyrke, selv bor jeg i H3. Jeg har gått på med stor optimisme og plantet planter for både H1 og H2. Dessverre ikke alltid med like stort hell…

Nysgjerrige kuer
Nysgjerrige kuer

På setra er det en hel del beitedyr. Både kuer og sauer går rundt, de gomler og eter. Det er ganske morsomt å se hvor flinke de er til å styre unna blomstene som er giftige. Ballblom har jeg skrevet litt om tidligere og Aconitum (som jeg hadde med i mine topp 10 giftige planter i hagen), vokser overallt. Aconitum lycoctonum er likeså giftig som Aconitum napellus som vi kanskje oftest har i hagene våre. Dette er planter som får stå igjen når alt annet beites ned.

Ballblom
Ballblom

 

Mikroklima. I hagen din kan du skape områder, kroker eller en vegg som gir le. Dette kan være med å skape et mikroklima. Mikroklima er et lite eller større område i hagen som kan gi både en og to soner mildere klima. Her kan planter klare seg som ellers aldri ville klart deg der du bor. En sydvegg er vanlig å bruke til slikt. Levegg eller en plantet hekk kan også gi ly som er med på å skape et mikroklima.

De aller fleste plantene du kjøper på hagesenteret har en merkelapp som sier noe om hvor hardfør den er. Bor du i de tøffeste områdene av landet er det viktig at du ser på merkelappen og velger planter som fungerer i din klimasone. Lappen er da merket fra H1 -H8

Nyt sommeren hvor enn du er!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments