Litt ekstra stell av Azalea kan gi glede i mange år.

Litt ekstra stell av Azalea kan gi glede i mange år.

Godt stell av Azalea gir lang blomstring, og er et herlig syn og lyser opp i vintermørket… En del kaller den også Alperose. Hele adventstiden har det vært Azalea å få kjøpt. Gode farger fra dyp lilla, rød, rosa og hvit. Den finnes også i tofarget samt enkle og fylte blomster. Disse herlige blomstene kan bli svært gamle med godt stell.

Azalea simsii. Flere fylte blomster i toppen på hvert skudd

Jeg regner med at alle en gang har hatt, eller har en Azalea (Rhododendron simsii). Nå i romjula er det supert å ta med en Azalea som vertinnegave når du skal bort på middag eller i selskap. I advent er det stort sett lilla å få tak i, opp mot jul er det mye røde og når vi nå går mot nyttår er det mange flotte hvite. Selv er jeg veldig glad i den hvite. Som regel får vi kjøpt Azalea som små busker, men de kan også stammes opp eller dyrkes til en søyle. En av de aller første azaleaplantene jeg husker fra barndommen er den rosa og hvite fra mammas vinduskarm. Med andre ord mange å velge mellom…

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Hver enkelt fylte Azalea blomst gjør mye ut av seg

Når du skal velge en plante i butikken så er det noen ting å se etter.

  • Fuktig rotklump, den skal ikke kjennes lett ut når du løfter på planten
  • Mørke grønne og friske blader. Er de blasse, matte eller henger så styr unna
  • Skal ikke drysse løse blader (kan ha hatt tørke tidligere)
  • Godt med knoppper, og en del kan gjerne ha sprunget litt ut

Stelles de pent vil den blomstre til langt ut på nyåret! Azalea er en surjordsplante som ikke tåler å tørke ut! Det er ikke nødvendig med gjødsel under blomstringen men vann, vann og mer vann er viktig. Annenhver dag er det lurt å «drukne» rotklumpen helt i en bøtte med vann, eller i oppvaskkummen. Hold potten under vann til det slutter å boble. (ikke flere luftbobler som kommer ut) La gjerne potten stå i vann i 15 minutter før den får renne godt av seg. Deretter plasseres den tilbake et lyst sted uten undervarme. Azalea trives ikke hvis det blir for varmt og tørt, 18-20 grader er fint.

Jeg vanner ved å sette hele potten i oppvask kummen med kaldt vann 15-20 minutter. De små brune bladene er dekkblader til knoppene og skal falle av.

Når den er ferdig med å blomstre så flytt den til et litt kjøligere sted hvor den kan stå å slappe av litt frem til det blir frostfritt ute. Fortsett å vanne, den vil nok trenge litt mindre vann når det ikke er blomster og den står kjøligere. Stor overflate med blader og blomster vil gi større fordamping av vann og trenger derfor mer vann.

Som de aller fleste andre planter liker ikke Azalea å stå med bena i vann hele tiden!

Azalea med enkle hvite blomster minner om eple blomster, og kalles av mange Eple Azalea

Ferie utendørs.

Når det er frostfritt i mai måned er tiden inne for å sette Azaleaen ut. Plasser den gjerne under et tre slik at den får halvskygge. Jevnlig med surjordsgjødsel og vann vil gi god vekst. Knoppene dannes mot slutten av sommeren. Når du tar planten inn igjen rett før frosten kommer vil knoppene fortsette å utvikle seg.

Jeg har en Azalea fra min Mormor som jeg nå har hatt i 7-8 år. Den får dette stellet året rundt og trives veldig bra. Jeg plasserer planten i kjølig vinterhagen når jeg tar den inn for høsten. Etter overvintring på mellom 5 og 10 grader vil den begynne blomstringen i april, Den får komme ut i hagen igjen mot slutten av blomstringen når det er frostfritt.

Knekker du koden for stell av Azalea kan du ha dem i mange år og de blomstrer trofast. Det er også en kjempeflott plante å lage Bonsai av. Noen av de flotteste Bonsaiene jeg har sett har vært laget av Azalea!

Man ser neste ikke de grønne bladene når Eple Azaleaen er sprunget ut

Noen tall:-)

Det produseres faktisk bortimot 800 000 Azalea simsii i Norge hvert år ifølge OBP. Dette er en plante som tilhører Rododendron slekta. Rododendron slekta er en av de aller største slektene i planterike som har en utrolig stor variasjon. Her finnes det planter fra bare cm store og opp til trær på 30 meter! Herunder ligger også Lyngfamilien og med litt godvilje kan vi se likhetene med den treaktige buskete voksemåten.

Azalea kommer opprinnelig fra Kina, Japan og østlige deler av Asia. Den har vært dyrket og kultivert i hundrevis av år. Dette gjør at vi i dag kan finne flere tusen ulike variasjoner av Azalea. Jeg har hatt et par sorter i hagen som tåler vinteren her i Norge. Husk at Azalea er giftig og bør holdes unna hunder og barn.

Nyt romjulen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Oddbjørg Knutsen
Oddbjørg Knutsen
6 years ago

Hei..min asalia tar jeg inn nå,den står med knopper,en som snart springer ut..det sies den blomstrer i april,kan man ikkje få den i blomst til jul?? Den har kanskje bare fått en gang med jødsel å blitt av glemt..men den har no overlevd.skal jeg gi gjødsel til den nå før… Read more »

Ingrid
Ingrid
2 years ago

Skal gamle, tørre blomar på azaliarn klypast av ?

Vibeche
Vibeche
6 years ago

Hei! Jeg har holdt mine azalia under vann slik du også beskriver. Er det 15 min etter at det er sluttet å boble? Og må vannet være kaldt ? Jeg har brukt lunket. Problemet mitt er at knopper visner inni det brune skjoldet sitt. Hva gjør jeg feil. Her i… Read more »