Enkel, billig og vedlikeholdsfri espalier i alle varianter.

Enkel, billig og vedlikeholdsfri espalier i alle varianter.

Alle klatreplanter vil gjerne ha espalier og støtte å klatre på. Det kan være som frittstående stativ i et blomsterbed og potte eller til en solitærplante på en plen. Eventuelt en espalje på veggen for å holde klatrerosen eller Klematisen i sjakk. Har du et stort tre kan du ha rose eller Klematis som kan pryde nedre deler av stammen. Uansett hva du velger er gode stabile fester for klatreplantene et viktig element.

Alpeklematis som står fritt i bed
Alpeklematis som står fritt i bed

Vedlikeholdsfritt

Jeg er veldig glad i hagearbeid men er også glad i løsninger som IKKE krever all verden av vedlikehold. I mine år med hagen har jeg forsøkt både det ene og det andre for å holde klatreplanter på plass, pinner, snorer, stolper osv… Ofte er det stort og klumpete eller må males og vedlikeholdes. De siste årene har jeg funnet en løsning som fungerer godt for meg. Jeg har sågar satt opp en levegg med armeringsnett som nå er dekket av Kaprifol og Klematis. Velduftende og dekorativt i tillegg til å være funksjonelt.

Armeringsnett har for meg vært en åpenbaring! Jeg liker at det er naturlig og rustent. Rustfargen går godt til stammer, grener og ikke minst til det grønne. Fargen føyer seg derfor fint inn i hagen. Her er noen eksempler på hvordan jeg har brukt dette. Kjøper du armeringsnett på et hvilket som helst byggevarehus vil du kunne klippe dette opp med en kraftig avbitertang. Jeg liker å bruke den som har ruter på 15cm. Klipper du midt i en rute vil du få ca 7 cm «pigger» som kan krysser hverandre i skjøtene. Disse kan også bøyes inn med en jernbindertang så de ikke stikker unødvendig ut. Bruker du disse verktøyene går det hele uten å bruke for mye krefter.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Firkantet frittstående espalier
Firkantet frittstående espalier

Frittstående

Her har jeg satt sammen fire høyder med tre ruter på hver side. Dette gir en firkantet søyle perfekt for Klematis (ca 45cm bredde). Når jeg setter denne sammen bruker jeg sorte elektrikerstrips. Min erfaring er at disse holder godt og er utrolig enkle å stroppe det hele sammen med. Koster heller ikke mange kronene i innkjøp.

Trekantet frittstående espalier
Trekantet frittstående espalier med en klatrerose.

Ulike høyder i et bed eller hage skaper kontraster og mer spenning for dem som ser på. Dette vil også kunne tilfredsstille litt ulike grav til voksemåter hos plantene. Det vil også kunne skape skygge på steder hvor du ellers ikke får dette og dermed grobunn for enda større variasjon av planter.

Her er en litt annen variant. Denne gangen valgte jeg tre høyder med kun 2 ruter i bredden. Dette gir en trekant form og er en del smalere enn den ovenfor. 3 sider av ca 30cm. I denne har jeg plantet en klatrerose som fyller ut stativer om ikke lenge med store klaser av blekrosa små roser.

I bunnen er det viktig at stativet er godt forankret. når det er frittstående stativer fjerner jeg fjerner to høyder med tverrgående jern. Da står du igjen med ca 30 cm med jern «pinner» nederst som du kan stikke ned i jorden. Forankringen er viktig når plantene får blader og vinden kan ta tak i konstruksjonen.

Dette var noe jeg ikke gjorde første gang, og med litt vind sto plante, stativ og alt på halvtolv… Ikke gøy når skudd og plante blir helt ødelagt pga. dårlig grunnarbeid.

FORANKRE GODT!

Armeringsnettet setter mot hverandre og festes med elektrikerstrips
Armeringsnettet setter mot hverandre og festes med elektrikerstrips

Festene

Her ser du hvordan jeg stropper sidene sammen med sort elektrikerstrips. Denne har motthakere som gjør at den ikke sklir opp igjen etter at den er strammet. De resterende endene på armeringsnettet vil gi støtte når den ligger mot hverandre slik at konstruksjonen ikke sklir sideveis. Overskuddet på elektrikerstripsen kan klippes av rett utenfor «låsen». Du kan også bruke endene på armeringsjernet til å låse delene sammen slik jeg gjorde her på gabioner.

Står stativet et sted hvor folk eller dyr kan komme borti det ville jeg brukt  en jernbindertang og bøyd alle spisse ender inn i konstruksjonen så ikke noen kommer til skade.

Armeringsnett på vegg
Armeringsnett på vegg

Vegghengt

Som espalje på vegg er armeringsnett supert. Her er det klatrerose og drueranke som danner en grønn vegg utover sommeren. Når klatreplanter blir gamle er det et problem med espalje i treverk som må vedlikeholdes med for eksempel maling. Det å plukke fra hverandre skader ofte plantene. Armeringsnett blir bare finere og finere etter hvert som tiden går synes jeg og holder i mange år..

Festes slik at nettet ikke kommer inntil veggen
Festes slik at nettet ikke kommer inntil veggen

Når armeringsnettet skal henge på vegg er det fare for rustflekker på veggen.Her ser du hvordan jeg unngår dette. Lange gode rustfrie skruer som ikke skrus helt inn. Armeringsnettet vikles fast med ståltråd i ytterkant på skruene og vil skape et mellomrom på noen centimeter til vegg. Resultat; ikke rust på veggen og plass på baksiden til plantene for å få feste samt vokse til tykkere grener uten å komme i klem mot veggen.

Litt mindre levegg med Lathyrus med venner.
Litt mindre levegg med Lathyrus med venner.

Frittstående levegg

Jeg satt opp en levegg med armeringsnett. Veggen er på 3m lengde og ca 2 meter høyde. Den hviler på bakken men er festet med to jern stenger (25mm diameter) som er slått godt ned i bakken. Stabilt både for vær og vind. Her har jeg plantet Klematis og Kaprifol som dekker hele veggen i løpet av et par sesonger. Til en slik vegg kan en selvsagt bruke masse forskjellige klatreplanter. Gjerne kombinasjoner som gir litt ulike strukturer og farger i det grønne. Velger du planter som blomstrer på ulikt tidspunkt vil det også forlenge prydverdien. Over har jeg en litt mindre variant for Luktert.

Espalier rundt tre
Espalier rundt tre

Rund espalier

Siste tipset er fra hagen hos mine foreldre. Her er det noen store eiketrær. Bøyer du armeringsnettet som en ring og stropper dem sammen i skjøten vil du få en perfekt rundt espalje for planter til å klatre opp rundt stammen.

Her er det satt en klatrerose på ene siden og en Actinidia kolomikta på andre siden (i slekt med Kiwi) og får utrolig flott blader fra grønt og rosa over i en hvit tupp når de får halvskygge. (i forkant er det også en Peon)

Rund espalier med avstand fra stammen
Rund espalier med avstand fra stammen

Den runde espaljeen står og hviler på bakken med en rad «pigger» ned i jorden. På den øverste raden er det noen av «piggene» bøyd inn mot stammen. Dette gjør at den støtter seg i lik avstand fra stammen rundt det hele og danner et fint rom mellom stamme og espalje.

Lykke til med klatrehjelpen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Kristin
Kristin
4 years ago

Tusen takk for tips.