Jakten på den perfekte klatreplanten…Klatrehortensia

Jakten på den perfekte klatreplanten…Klatrehortensia

Jeg tror mange med meg er enig i at klatrehortensia kan være den perfekte klatreplanten? En klatreplante som dekker, klatrer, skjuler og kryper. Samtidig er den frodig og dekorativ både med og uten blomster. Selv på vinteren er den med sine grove treaktige grener et skulpturelt syn når den er snødekt… Klatrehortensia er for meg høyt på lista!

Hydrangea petiolaris
Hydrangea petiolaris; Klatrehortensia har blomsterskjermer som består av de små blomstene i midten. De store «blomstene» rundt kanten er høyblad.

Klatrehortensia er en fantastisk klatreplante! Den er ikke kravstor og trives godt med både sol og skygge. Mye sol gir dog mer blomstring. Den er hardfør opp til H6, og liker kalkfattig men næringsrik jord. Klatrehortensia dekker gjerne over fjellknauser, espalier, gjerde eller en husvegg (fortrinnsvis mur). Det vil si omtrent hva som helst av underlag. Blomstringen skjer i juni/juli. Dette er heller ikke noen favoritt blant sneglene.

Nye skudd på Klatrehortensia med røtter som fester seg til nærmest ethvert underlag. Disse utvikler seg til større røtter hvis det finnes underlag med mulighet for næringsopptak.
Nye skudd på Klatrehortensia med røtter som fester seg til nærmest ethvert underlag. Disse utvikler seg til større røtter hvis det finnes underlag med mulighet for næringsopptak. Det kan være slik som en fjellsprekk, jord eller mellom løs bark på et tre.
Klatrehortensia klatrer godt på fjell og mur.
Klatrehortensia klatrer godt på fjell og mur.
Det tar gjerne litt tid for en Klatrehortensia å etablere seg på et nytt sted.

Har du mulighet til å kjøpe en plante med litt pottestørrelse hvor den har en godt etablert rotklump vil den raskere komme i god vekst og blomstring på nytt sted. Det går også helt utmerket å ta en avlegger fra en større plante. Klipp av en gren med litt røtter på og stikk ned i god fuktig humusrik jord. Det tar litt tid men med tålmodighet vil du ha en ny plante på 1-2-3!

Her har jeg plantet Klatrehortensia mot et gjerde. Når den er etablert vokser den i god fart og danner en grønn fin vegg.
Her har jeg plantet Klatrehortensia mot et gjerde (skimtes i mellom bladene). Når den er etablert vokser den i god fart og danner en grønn fin vegg. Mye hyggeligere enn et rustent gjerde.

Den klatrer som sagt på nesten et hvert underlag. Klatring på vegger, trær eller en fjellknaus er ikke noe problem. Jeg har sett klatrehortensia som er opp mot 8-10 meter i høyde oppetter en fjellvegg! Når den klatrer eller kryper vil den fortløpende sette røtter ned i underlaget der det er mulighet for å finne næring og feste.  Den ville også være super på en frittstående espalier i f.eks armeringsnett som jeg har skrevet om tidligere.

NB! Ikke la Klatrehortensia få lov å feste seg på husvegg med panel. Her vil røttene gjøre stor skade og ødelegge huset! Røttene vil komme mellom sprekker og finne veien steder de ikke bør være!

Etter hva jeg har funnet ut er det et par ulike og tett beslektede sorter (H. petiolaris og H. anomala) Begge variantene går under navnet Klatrehortensia. H. anomala skal ha noe mindre blader og blomsterklaser, ellers er de svært like. Opprinnelig kommer den fra skogsområder i Asia som Japan, Korea. H.anomala finnes i bl.annet Kina og Himalaya. Jeg har begge sortene hjemme og de er nesten ikke til å skille fra hverandre.

Høyblad på Klatrehortensia. Selve blomsten skimtes til høyre i bildet
Høyblad på Klatrehortensia. Selve blomsten skimtes til høyre i bildet

Høybladene er flotte på nært hold. Det er de som er mest iøyenfallende. Her er det litt om høyblad på blomster

Siden den er så hardfør som den er vil den også fungere godt i krukke eller kasse. Dette testet jeg ut med godt resultat på min gamle balkong og brukt i et par prosjekter med beplanting jeg har hatt.

Nyt sommer og grønt!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Bente
Bente
7 years ago

Hei! Jeg lurer på om du vil anbefale å ha klatrehortensiaen i potte? Vi har en platting med levegger som «trenger» klatreplanter, og jeg kunne tenke meg å la hortensiaen klatre fra innsiden av leveggene, både for å gi liv til innsiden av terrassen, men også for å skjerme dem… Read more »

Eirinn
Eirinn
6 years ago

Hei! Jeg har en skråning mellom meg og naboen som er ca 2 meter bred og 10 meter lang. Den er relativt bratt slik at plen eller barkebed blir ugunstig. Jeg er derfor på utkikketter en plante som kan dekke området slik at ikke ugress kommer til, samt gjøre det… Read more »

Espen
Espen
6 years ago

har en 8×1,5 m levegg som jeg har kledd med piletre. Tenkte hortensiaen kunne klatre der, men jeg må fjerne kassene jeg har tenkt å ha den i på vinteren. Eller kan jeg ikke det? Dekke til? Kommer endel snø fra taket der kassene skal stå 🙁

Espen
Espen
5 years ago

Gammel post, men jeg prøver meg på et spørsmål allikevel. Når man planter klatrehortensia på et gjerde eller frittstående armeringsnett, får man blomster på begge sider eller på den siden planten står?

Espen
Espen
5 years ago
Reply to  Espen

Takk for svar. Jeg forstår det sånn at det ikke har noen hensikt å plante på begge sider av nettingen. Stemmer det?