Flammentanz imponerer i år

Flammentanz imponerer i år

Aldri før har rosen «Flammentanz» vært flottere hos oss enn i år. Rosa «Flammentanz» er en utrolig riktblomstrende, kjent, kjær og robust rose som tåler godt halvskygge. Den er egentlig ikke remonterende men har til gjengjeld en lang blomstring.

Blomstene kommer i store klaser
Blomstene kommer i store klaser

Nå er det 8-9 år siden jeg fikk en «Flammentanz» av min samboer. Den gangen kjente jeg ikke stort til å dyrke hverken denne rosen eller roser generelt. Dette var også før jeg hadde fått opp øynene for hvor flotte roser kunne være og ikke minst hvilke variasjoner som finnes blant rosene… For meg er «Flammentanz» litt på linje med Hurdalsrosa «Flammentanz» kan også sies å være starten på min roseinteresse!

Med titalls om ikke hundrevis av slike klaser må det jo bli flott!
Med titalls om ikke hundrevis av slike klaser må det jo bli flott!

Denne «Flammentanzen» ble plantet på nord-øst hjørnet av huset. Dette var ved inngangspartiet så den skulle ønske velkommen til alle som kommer. Jeg hadde sjekket at den kunne bli ganske stor og at den tålte halvskygge.  Rosa ble plantet med litt ekstra ku kompost. På vokseplassen er det litt skrinn jord og tørt siden takutspringet går litt ut over. Det er alltid litt utfordringer med å plante inntil husvegg når det er tak over.  Jeg hadde lest at denne klatrerosen skulle kunne bli opp mot 4 meter i høyde.

Lite visste jeg at jeg om noen år skulle kunne stå å plukke roser i kjøkkenvinduet i 2. etasje…

Hengende hager
Hengende hager

«Flammentanz» Skal klare seg helt fin til i alle fall H6. Den blir som mange andre roser ganske ødelagt av regnet (men er ikke av de værste)… Blomstringen starter hos oss rundt St. Hans og holder det gående til starten på august. Dette er lang tid med en bugnende rosebusk. Jeg har til nå ikke beskåret annet enn det som har vært i veien for å komme forbi, eller det som har vært vissent. Litt om beskjæring av rosebusker generelt har jeg her. Blomstene kommer på grener som skyter ut fra fjorårsskudd. På blomstergrenen er det klaser på rundt 10 blomster. Disse er også supre å ta inn i vase!

Ikke remonterende, det er hva som blir sagt om Flammentanz. Jeg har ikke forsøkt meg på dette selv, men jeg har fått vite fra flere hold at det kan være lurt å klippe «Flammentanz» ganske kraftig tilbake etter blomstring. Blomsterskuddene klippes nesten tilbake til hovedstammen. Noen opplever da at den komme med nye skudd og en ny blomstring, dog ikke så kraftig og i de mengder som hovedblomstringen. Dette er årets prosjekt for meg og skal testes!

"Baksiden" av "flammentanz" er heller ikke så dum.
Baksiden av «flammentanz» er heller ikke så dum.

Jeg gir en god ladning med gjødsel hver vår, blander ku kompost og hønsegjødsel. Dette krafser jeg ned rundt basen på rosa i starten på vekstsesongen. Jeg binder hovedgrenene på rosa opp i takrenna og bruker denne som støtte. Det er kanskje ikke så lurt med tanke på maling av huset… Denne utfordringen tar jeg når den tid kommer!

En god løsning er å bruke en espalje. Denne vil du lett kunne løsne og vippe ut fra veggen for å komme til med malerkosten. Selv bruker jeg mye armeringsnett som jeg har skrevet litt om tidligere Dette er både billig, funksjonelt og ikke minst vedlikeholdsfritt!

Får du tilbud om å ta imot en rose; anbefales det si ja takk!

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments