Uvelkommen Tredreper i hagen…!

Uvelkommen Tredreper i hagen…!

I dag fikk jeg se noe jeg aldri har sett før! ikke spesielt lekker men interessant og lærerikt. Bikkja var veldig nysgjerrig og i full gang med å gjøre kål på den før min samboer oppdaget hva det var og kastet den unna. Ved første øyekast så det ut som en avkappet finger… Dette var en larve fra Vanlig tredreper eller Løvdreper (Cossus cossus)

I disse herlige sommerdagene har vi vært på besøk i Kragerø hos mine foreldre. De bor i et område som er klassifisert som Edelløvskog. I Norge finner man noen av de nordligste Edelløvskogene i verden. Den går i et belte langs kysten fra Oslofjorden og nordover til Trøndelag. Edelløvskog kjennetegnes med høy snittemperatur for at frø til vegetasjonen skal modnes.  Den har et stort biologisk mangfold og er en av våre rikeste vegetasjonstyper. Tresorter som er vanlige her er Lønn, Bøk, Ask, Eik, Lind, Alm, Svartor og Hassel. Busker og trær vokser fort og trives godt. Samme gjør insekter som denne…

Vanlig tredreper
Vanlig tredreper (Cossus cossus)

Vanlig tredreper er en stor sommerfugl med et vingespenn på opptil 9cm! Det er sjelden du får øye på selve sommerfuglen som gjerne flyr på natten. De legger eggene lavt på stammen og foretrekker skadede eller svekkede trær. Larvene gnager seg rundt i treverket med kraftige kjever og kan noen ganger faktisk drepe treet de bor i. 2-3 år (noen ganger opptil 5 år) bruker de kun på å spise seg gjennom treverket og vokse. Etter dette begir den seg ut på tur for å finne et sted å forpuppe seg. Dette skjer på sensommeren. Råttent treverk eller i det øverste jordlaget er perfekt sted hvor den graver seg ned, spinner en kokong og overvintrer.

Kjevene er kraftige og gnager seg gjennom stammen.
Kjevene er kraftige og gnager seg gjennom stammen på treet den bor i.

Vanlig tredreper er lett å se i de rette områdene. Larvene er store og iøynefallende i motsetning til selve sommerfuglen. Kjøttfarget, tykk som er finger og ca 10cm lange er de når de er utvokst og klare til forpupping.

Morsomt og interessant møte men ikke ønsket i hagen hvor man har trær som en del av vegetasjonen.

Nyt sommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments