Glemte Blodbeger; en favoritt til balkongen som også fungerer til 17. maibordet!

Glemte Blodbeger; en favoritt til balkongen som også fungerer til 17. maibordet!

I går hadde jeg en liten liste på lettstelte og lite krevende planter til balkongkasse, krukke eller ampel. Nylig kom det også noen tips på borddekorasjoner til 17. mai. I begge disse innleggene burde det ha vært med en plante som jeg er veldig glad i. Blodbeger Rhodochiton atrosanguineum! Dette er en plante som er utrolig enkel å ha med å gjøre når den først er på plass.

Fantastisk farge i blomst og høyblad
Fantastisk farge i blomst og høyblad

Jeg har hatt den i flere år og den er blitt et fast element siden den krever lite og ser ut som en million! Opprinnelig kommer den fra Mexico og hører til Maskeblomstfamilien. Overordnet familienavn her er et av de jeg husker fra latin-navn puggingen Scrophulariaceae….! Det var en av de mest artsrike familiene med blomsterplanter. De siste årene er det komme noen nye inndelinger.

Blodbeger har ikke vært så vanlig i handelen men har blitt mer og mer populær siste årene. I dag får du tak i gode planter hos hagesentre eller velassorterte blomsterhandlere. Når du kjøper planten så sjekk at den er frisk og grønn med saftspente blader. Som regel er det en del blomster allerede. Vær litt forsiktig når du tar dem fra hverandre. De har ofte huket seg sammen når de står tett. Blodbeger planter er som regel litt kostbare men kjøper du en god plante vil du ha et godt forsprang til god blomstring og er etter min mening en god investering.

Mengder med blomster og høyblad på hver stilk.
Mengder med blomster og høyblad på hver stilk.

Hos meg står den i en stor god krukke med næringsrik jord. Den står i en lun krok med mye sol. Den har behov for godt med vann og litt gjødsel under sommeren. Den trenger ikke å knipes eller fikses noe ytterligere!

Den kan dyrkes med en espalier / stativ som jeg gjør. Eller som en ampel. Lar du den henge vil den også bli utrolig flott med sine lange ranker med rosalilla klokker.

Blodbeger har i likhet med en del andre blomster et høyblad.Her er det den rosa klokken eller «skjørtet» som er høybladet. Selve blomster er den mørkere delen som henger inne i klokken. Når blomsten er ferdig avblomstret vil den falle av. Høybladet derimot vil stå igjen og være dekorativt i lang tid! Høybladets funksjon er å være «skilt» for insekter som skal bestøve blomsten som sitter inni, samt beskyttelse av blomsten! Høyblad og blomst sees tydelig i det første bildet!

Andre kjente blomster som har høyblad er for eksempel: Bougainvillea, Calla, Flamingoblomst (Anthurium) og Julestjerne!

Her sees tydelig stilken på bladene som er i ferd med å feste seg.
Her sees tydelig stilken på bladene som er i ferd med å feste seg.

De nye skuddene vil gjerne ha noe å klatre på. Hvis du ser nærmere på skuddene ser du at det er selve bladet og bladstilken som krummer seg rundt det den får tak i for å klatre. Stilken legger seg rund et feste og kveiler seg fast! Dette gjør at de raskt huker seg fast i det de får tak i på sin vei . Klokkene kommer ut i hvert bladfeste og vil danne flotte ranker med høyblad og blomster. Jeg har mer enn en gang forundret meg over hvordan plantene vet hvor neste feste er og hvilken retning de skal sette nye skudd…

For et tre år siden sådde jeg frø av Blodbeger for å lage mine egne planter. Dessverre lyktes jeg dårlig… forsøkte igjen året etter. Da også med litt halvveis resultat. Jeg hadde ikke en plante som var i god gang med blomstring før langt på høsten. For min egen del har jeg konkludert med at det er en god investering å kjøpe en god plante. Mange sår plantene selv og at de vokser som bare det. Blodbeger er litt lunefull når du sår dem, men det er veldig gøy med egenproduserte planter så anbefales å prøve og forhåpentligvis lykkes du bedre enn meg på det. Husk å knipe småplantene for bedre forgrening!

Blodbeger kan også overvintres. Gjør du dette blir det på same måte som Pelargon og Fuchsia. Lett fuktig og kjølig overvintring. Her kan det også være noen utfordringer å få planten i gang igjen på våren. Den må inn før frosten kommer!

Tett søyle med blomster og grønt
Tett søyle med blomster og grønt. Enkelt å klippe ranker til dekorasjon.

 

Blodbeger til borddekorasjoner! I innlegget jeg hadde om borddekorasjoner med små vaser vil Blodbeger være en super blomst å ha med. Ta forsiktig av noen grener med klokker og blomster. Snitt dem og sett i små vaser. Rankene er lekre å legge utover midten av borden! Det skader ikke planten å klippe noen av grenene. Den skyter raskt nye skudd og vil se like fin ut!
Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Dorthe Pedersen
Dorthe Pedersen
3 years ago

Skal blodbeger som overvintrer inne…… klippes ned ….og hvor mye…….takk?