Hva kan plantes ut i potter og bed nå i mars?

Hva kan plantes ut i potter og bed nå i mars?

Etter en lang vinter er vi alle ganske sultne på farger og blomster til hagen, inngangspartiet og balkongen. Det er derfor fort gjort å gå på en smell ved å handle inn planter for tidlig utplanting og som ikke tåler dette enda. Det er noen ting man bør tenke på! Nummer en; Mars er lumsk!! Plutselig kommer det en frostnatt eller to og kanskje litt snø…

Stemor er hardfør og som regel herdet og klare til utplanting

Herding. Planter som skal kunne tåle å være permanent ute nå bør være herdet, Dette gjøres normalt hos produsentene før de kommer til hagesenteret. Det betyr enkelt og greit at de vennes til kulde. Herdingen gjør at de tåler noen frostnetter og vil overlever fint slik temperaturene er nå i mars og april. Enkelte planter vil da klare seg helt fint ned til 3-5 kuldegrader

De som tåler mest er Stemor, påskeliljene (både store og små) Perleblomst (Muscari), Vårlyng (Erika carnea), Julerose (Helleborus) og Iris (Iris reticulata), Selvsagt er slik som krokus og tulipanhybrider i potte ikke noe problem.    Viktig å se etter når man skal velge plante er at løkene er kommer så kort som mulig. Jo kortere veksten er kommet jo sterkere er de mot frost er min erfaring. Når det gjelder stemor ser jeg etter lave og kompakte planter. Begge deler tyder på at de har vokst under gode forhold og kjølig! Detaljene i Stemorsblomsten er også utrolig flotte.

Stemor med mange historier

Stemorsblomsten sin historie: Det ble sagt fra gammelt av at det nederste kronbladet er moren og den gule flekken på dette kronbladet er rømmegrøtfatet som hun holder i fanget og spiste seg feit på. De to kronladene på sidene er hennes ekte døtre som også fikk spise av rømmegrøten mens de to stedøtrene som sitter øverst får ikke komme til fatet og får dermed ingenting

Tulipanhybrid

Det er stadig nye hybrider av tulipaner og påskeliljer som ser ganske annerledes ut en de orginale. Mye spennende å få tak i hos forhandlere som kan tingene sine og ikke minst tør å ta inn litt annerledes blomster og planter.

Ikke så hardfør men utrolig søt Forglemmegei

Tusenfryd (Bellis perennis), Forglemmegei (Myosotis) og Ranunkler (Ranunculus) er noen av de man finner i handelen nå som tåler mindre frost og er ikke fullt så hardføre som de over. Ser man at det er fare for frost ville jeg enten dekke dem litt til over natten eller å ta dem inn for å sette dem ut igjen dagen etter.

Tusenfryd er hakket mer robust enn Forglemmegei
Ranunkel variant

Ranunkler finnes i et hav av variasjoner og farger. Ofte ser man dem som snitt i blomsterbutikkene nå på våren, våren og opp mot påske er høysesong. Når de står i buketter har de lengre stilker. Kjøper man en bunt med avskårne Ranunkler er det noen ting som er lurt å passe på for ha glede av dem så lenge som mulig.

  • 1.Sjekk at stilkene ser faste og friske ut i snittet når du kjøper dem.
  • 2. Rens buketten og fjern de nederste bladene slik at det ikke kommer noe blader i vannet (bladene råtner fort og vannet blir dårlig)
  • 3. Ren vase med kun litt vann i bånn ca 5cm. Det er flere snittbomster som ikke liker vann for langt opp på stilken, Ranunkler er en av dem:-)
Ranunkel variant

Stilken på Ranunkler er ganske hul og sart oppover men den nederste delen er fast. Det beste er å gi dem et skrått snitt i den faste nederste delen slik at man også beholder mest mulig lengde. Etter snitting så bærer det rett i temperert vann. Har man en ferske bukett vil Ranunkel fint kunne stå et par uker (husk å bytte vann ca hver 3. dag)

Hengeselje med lodne gåsunger. Dette er hannplanten

Henge selje (Salix)  er en annen plante som fungerer godt. Den er hardfør, overvintrer, trives i potte og i bakken. Salix finnes i et utall av varianter og størrelser. Opprett voksende og hengende. De fleste hengende salixer er podet. Er det en plante som er podet vil den ikke bli stort høyere enn når du kjøper den. Felles for alle i denne slekten er at de får gåsunger! Dekorative og fine nå på våren.

Salix er en stor familie som inneholder alt fra store piletrær som blir mange meter høye og ned til Vier som ikke er store buskene. En annen ting med Salix er at mange av dem har god farge i barken. Ofte er den grå men finnes også i rød, gul og gyllen.

Salix finnes også i to spennende varianter som er flatpil og troll/vri pil. Begge disse brukes ofte i buketter og dekorasjoner. Salix er også enkel å ta avlegger av, Settes de i vann dannes det hurtig røtter og man kan plante den i potte for senere å plante den ut.

Helleborus variant

En av mine store favoritter er Helleborus (julerose) Dette er en art som har blitt veldig populær siste årene, det har kommet et utall av varianter i farge samt enkle og fylte blomster. Opprettvoksende og hengende blomster som er klokkeformet. Ved juletider kommer den vanlige hvite julerosen sart og utrolig vakker! De trives ikke så godt i vårt inneklima som ofte er for varmt og tørt. Ved å sette dem kjølig for eksempel i vinduskarm uten varme under vil man kunne forlenge levetiden betraktelig. Nå kan de settes utendørs hvor de trives aller best:-)

En Helleborus i hagen. De finnes også i nesten sorte varianter

Når det gjelder Helleborus er det ofte feilmerkinger hva farge angår. Det kan være lurt å se den faktiske blomsten når man kjøper planten (hvis man er ute etter en spesifikk farge og variant). Jeg opplever at de frør seg og det hender da at nye farge kominasjoner oppstår. Skal man ha akkurat lik plante må man ta en stikling for å være sikker. Frøformerte planter gir ofte variasjoner.

Julerose

Skal man dyrke Helleborus i hagen så bør det være god drenering rundt planten slik at det ikke blir liggende for mye vann rundt rothalsen gjennom vinteren. Blir det liggende vann og is er det stor fare for råte og at knoppene blir ødelagt før de får muligheten til å blomstre. De trives godt i sol og halvskygge og blomstrer gjerne tidlig. Har man en lun krok blomstrer de kanskje til jul:-)

Vårlyng

Holdt jo på å glemme sisteman; Vårlyng (Erica carnea) et teppe med vårlyng er også bra for bier og humler. En fantastisk fargeklatt etter en mørk og grå vinter.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments