Bli kjent med din blomsterløk.

Bli kjent med din blomsterløk.

Det er alltid spennende å bestille blomsterløk på nett, og like gøy å få dem hjem slik at vi kan se hvordan de ser ut. Som oftest er de kraftige og proppfulle av krefter til vårens blomstring. Med svært ulike utseende er det ikke alltid like enkelt å vite hva som skal opp eller ned og hvordan de skal plantes. Her forklarer jeg litt rundt planting av blomsterløk og hvordan du kan se hvilken retning den skal plantes.  – Dette er et kommersielt samarbeid med hageglede.no.  

Store forskjeller

Det er utrolig stor forskjell i utforming og størrelse avhengig av hvilken sort blomsterløk man får. Noen har en klassisk løkfasong, mens andre kan se mer ut som småstein. Anemone har knoller som er inntørkede harde klumper, og teknisk sett er dette knoller og ikke løk. Felles for alle blomsterløk vi kjøper fra gode leverandører, er at de er proppfulle av krefter for neste års blomstring. I enkelte tilfeller, slik som høstkrokus, kommer det blomstring allerede i år.

blomsterløk på bord
Utseende kan variere mye på blomsterløk og det er ikke alltid like enkelt å se hva som er opp og ned.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Her er en video hvor jeg beskriver en del ulike blomsterløk, og blir bedre kjent med hva som er opp og ned på løken:

 

Planting av blomsterløk

Er du usikker på hvordan blomsterløkene skal plantes? Da er du ikke alene. Ofte henger det sammen med litt erfaring, og jeg er den første til å innrømme opptil flere mislykkede forsøk på løkplanting. For grunn, og sen planting har ikke alltid vært en suksess. Et år måtte jeg hakke meg gjennom det øverste frosne laget på jorden for å få løkene ned. Det gikk faktisk bra med blomstringen våren etter, men det meste kom veldig sent. Heldigvis er naturen ganske finurlig innrettet, og den har et grunnleggende ønske om å overleve.

Høsten er også tid for å ta opp georginer som du kan lese om her: 

En neve blomsterløk
En neve tulipanløk som vil gi en herlig bukett til våren.

Ingen krise

De aller fleste vekster har en innebygd retningssans som gjør at skudd og blader søker oppover, mens røtter vokser ned for å finne vann og næring. Hvis vi har en vanlig gul løk liggende på kjøkkenbenken vil den ofte sette skudd, og ligger den på siden vil skuddspissen strekke seg oppover – her ser vi det veldig tydelig. Planter vi blomsterløken feil slik at den havner på siden, går det som regel bra. Naturen er ganske så tilgivende. Å plante vårens blomsterløk på siden kan også være en bevisst effekt i en gruppe. Planter du en gruppe tulipaner kan halvparten av løkene legges på siden. Det vil gi en forsinkelse i starten, og blomstringen, slik at blomstene overlapper hverandre. På den måten oppleves blomstringen som mer langvarig. Fordelen med å plante dem slik det er ment fra naturens side, er at de vil komme i blomst litt tidligere.

Her har du lese mer om planting av blomsterløk for vårens blomstring:

Ulike fasonger på blomsterløk

Tulipaner, påskeliljer og hyasint har en klassisk fasong som er enkel å kjenne igjen. Her er det lett å se hva som skal peke opp og hvilken vei som skal ned. Den flate undersiden er der røttene kommer ut. Her vil det som regel henge igjen rester fra fjorårets røtter. Undersiden av en blomsterløk er selve hjertet av løken og det er her alle løkskjellene er festet. Hvis denne delen av blomsterløken blir skadet er det stor risiko for at hele løken råtner. Derimot vil en liten skade lengre opp, på et av lagene til løken, som regel ikke være noe problem. Noen løker er tilnærmet runde, og da er det på med lesebriller eller lupe for å se etter rester av gamle rottråder som indikerer undersiden på løken.

Blomsterløk av lilje
Liljen har en gjenkjennbar løk som enkelt kan bli nye løker om du er tålmodig.

Liljeløk

Liljene har en ganske annerledes løk som er enkel å kjenne igjen. De kan være utrolig flotte med mindre skjell som ligger lag på lag rundt løken. Som regel har de hengende igjen rottråder fra siste årets vekst, og på den måten er det enkelt å se hvilken retning blomsterløken skal plantes. En liljeløk har en morsom egenskap, og det er at hvert skjell kan danne en ny løk! Ligger det løse skjell i pakken så tikk dem ned ved siden løken når den plantes. Å dyrke en ny løk fra en slikt skjell tar flere år før det vil gi blomstring. Når vi deler en løk på denne måten vil det tilsvare en stikling, og vi får en genetisk kopi av morplanten. Det vil si, samme blomster med farge og egenskaper til vekst.

Anemoneknoller ligner småstein
Det er vanskelig å tro at de inntørkede anemoneknollene skal kunne gi noen blomstring.

Knoller

Som nevnt er anemonene i en annen kategori enn de vanlige løkblomstene. De har nemlig en knoll, og er ikke bygd opp med løkskall som kjennetegner en løk. Knollen er en utvidet del av roten som samler krefter til neste års vekst, og fungerer på lik linje med en løk. En knollvekst som mange kjenner er georginer. Georgineknollene krever en frostfri vinterdvale. Anemonene derimot har knoller som plantes på høsten, og ligger å venter under snøen i påvente av våren. Knollen til en Anemone kan ligne en småstein, og har ingen bestemt retning i forhold til planting. Her er det bare å plante i vei så finner den selv ut av hva som er opp og ned. Akkurat som med planting av løk, er det viktig med en veldrenert jord for at knollene skal klare seg best mulig gjennom vinteren.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments